Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

10 juni 2016: Dimitri Verhulst gaat Europa in & nog een zwarte weduwe

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Dimitri Verhulst wordt tv-presentator, winnaar Dublin Literary Award (100.000 euro) koopt nieuw paar schoenen en Marieke Rijneveld wint C. Buddingh’-prijs.

Dimitri Verhulst wordt tv-presentator 

De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst presenteert in het voorjaar van 2017 'Made in Europe', een nieuwe reisserie van de VPRO. Verhulst neemt de kijker in acht afleveringen van de reeks mee langs de iconen van de Europese cultuur. De reeks is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Pieter Steinz.

De schrijver gaat volgens de VPRO op zoek naar ‘het culturele DNA van ons continent’. Die rondreis voert langs de grote inspiratoren en kunstwerken op het gebied van onder meer muziek, film en literatuur. ‘We hopen dat Manet en Rodin troost mogen bieden in deze bange dagen’, zei de schrijver tijdens de eerste opnames. In het programma zoekt Verhulst naar het ontstaan van een icoon en hoe dat kunstwerk weer tot inspiratie voor nieuwe generaties heeft geleid.

Link: De Standaard



Winnaar Dublin Literary Award koopt nieuw paar schoenen

Hij heeft net gehoord dat hij ’s werelds grootste literaire prijs voor een enkele roman heeft gewonnen, maar Akhil Sharma weet al wat hij van het prijzengeld van 100.000 euro in ieder geval gaat kopen: een nieuw paar schoenen.

Zijn winnende boek heet Family Life. Het is een grotendeels autobiografische roman over een gezin dat verhuist van Delhi naar New York. Daar krijgt de oudste broer een ongeluk waarbij een hersenbeschadiging oploopt en als gevolg daarvan 24 uur per dag verzorging nodig heeft. Het boek werd gisteren bekroond met de International Dublin Literary Award.

Volgens de jury biedt de roman een mix van licht en duisternis. ‘Als je het boek uit hebt, blijf je achter met het gevoel dat terwijl je las je je in feite bevond midden in een levensechte persoonlijke ervaring. Dit is het hoogste niveau wat in literatuur bereikt kan worden. Weinigen zijn daartoe in staat. Maar met deze roman is het gelukt.’

De in India geboren Amerikaanse schrijver beschrijft de bijna dertien jaar die hij spendeerde aan het schrijven van Family Life als ‘een nachtmerrie, kauwen op stenen’.  ‘Ik ben me nog meer bewust van de pijn van het schrijven dan van de vreugde van deze winst’, zegt hij in The Guardian. ‘Toen ik de e-mail kreeg waarin stond dat ik had gewonnen, was mijn eerste gedachte: Goddank, niet nóg een teleurstelling.’

Terwijl Sharma aan Family Life werkte, had hij het gevoel dat hij geen controle had over zijn leven. ‘Het enige waar ik controle over had was mijn lichaam. Ik begon als een duivel te sporten, liep dagelijks zeker dertig kilometer hard. Ik verloor zo veel gewicht dat zelfs mijn schoenmaat veranderde. Ik heb dus nieuwe schoenen nodig.'

Bron: The Guardian



En daar is een tweede zwarte weduwe

Vrijdag 3 juni was in de Haagse boekhandel Paagman de presentatie van Zwarte weduwe, de tweede thriller van het duo Tomas Ross & Corine Hartman. Een uiterst actuele thriller, deze uitgave van Cargo, over een serie aanslagen in het hart van Europa.

Toeval of niet, volgende week verschijnt er opnieuw een thriller met zwarte weduwe in de titel, aangevuld met het lidwoord ‘de’. Het gaat om een nieuw deel in de detectiveserie over het Bureau MaRiT, van privédetective Marit Johanson. Het boek, een publicatie van Veltman Uitgevers, is geschreven door Esther Vermeulen.

Niet echt handig, twee nieuwe boeken in het spannende genre die met nagenoeg dezelfde titel in dezelfde periode verschijnen. Qua thema hebben de boeken overigens niets met elkaar te maken: Gaat Zwarte weduwe over internationaal terrorisme, in De zwarte weduwe is het decor onder andere een landgoed in Nederland.

Detective Marit Johanson raakt verwikkeld in een ingewikkelde affaire met een collega, omdat ze als geloofwaardig echtpaar moeten optreden in een buitenplaats waar ook een heel verleidelijk dienstmeisje actief is. Ondertussen krijgt Marit ook nog de opdracht van een rijk echtpaar om hun verloren zoon op te sporen. Auteur Esther Vermeulen is geboren en getogen in Rotterdam, de stad speelt een grote rol in al haar boeken.   

Bron: Persbericht



Wijnslurper begint eigen uitgeverij

Na Paulien Cornelisse en Xenia Kasper is nu ook wijnboer, schrijver en tv-maker Ilja Gort een eigen uitgeverij begonnen. Dat laat hij weten in een interview met Boekblad.

Gort heeft inmiddels vijftien boeken op zijn naam staan. Van zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk werden ruim 250.000 exemplaren verkocht. Zijn boeken werden eerder op de markt gebracht door A.W. Bruna en Lebowski, maar vanaf nu staat op zijn boeken Slurp Publishers (een verwijzing naar Gorts wijn Slurp).

Gort zegt voor een klassieke uitgeverij steeds minder toegevoegde waarde te zien. Het ontwerp en de productie van het drukwerk laat hij over aan zijn partner, grafisch ontwerpster Caroline d’Hollosy. ‘En voor de redactie en de marketing zijn tegenwoordig hele goede specialisten op freelance basis in te huren.’ Het eerste boek met het Slurp-etiket is een herschreven uitgave van Gorts roman De Vrouwenslagerij. 

Bron: Boekblad



Marieke Rijneveld wint C. Buddingh’-prijs

Het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar is geschreven door dichteres Marieke Rijneveld. Voor haar bundel Kalfsvlies kreeg ze gisteren de C. Buddingh'-Prijs. Rijneveld nam de prijs in ontvangst op het Poetry International Festival in Rotterdam, waar die sinds 1988 jaarlijks wordt uitgereikt.

'Rijneveld overdondert met haar talent dat zo natuurlijk stroomt dat het op momenten welhaast overkookt', luidde het oordeel van de jury, die verder sprak van 'een tomeloze dichteres". De andere genomineerden waren Sebastiene Postma, Mathijs Gomperts en Jonathan Griffioen. Aan de C. Buddingh'-Prijs is een bedrag van 1200 euro verbonden.

Het was de 27e keer dat de prijs is uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Anna Enquist, Michaël Zeeman en Joke van Leeuwen. Vorig jaar sleepte dichteres Saskia Stehouwer de debuutprijs in de wacht voor haar bundel Wachtkamers.

Bron: De Volkskrant

Meer nieuws op Hebban

9 juni 2016: controversiële roman van Rademakers & ijskoud de zomer door
8 juni 2016: Lee Child tóch door met Reacher & biografie Muhammad Ali op komst
7 juni 2016: 'Het smelt' gratis voor treinreizigers & 100% Coco in de bioscoop
6 juni 2016: nieuwe thrillers van Michael Berg & nieuwe uitgever voor Wieringa
3 juni 2016: Stephen King verklaart gedrag J.K. Rowling & sponsor voor Boekenleeuw

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 10 juni 2016: Dimitri Verhulst gaat Europa in & nog een zwarte weduwe

 

Gerelateerd

Over

Pieter Steinz

Pieter Steinz

Pieter Steinz (1963-2016) was directeur van het Nederlands Letterenfonds en werk...

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) is een Belgische schrijver en dichter. Hij publiceerde v...

Akhil Sharma

Akhil Sharma

Akhil Sharma (1971) is een Indiaas-Amerikaanse auteur. Op achtjarige leeftijd em...

Tomas Ross

Tomas Ross

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na h...

Corine Hartman

Corine Hartman

Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, g...

Ilja Gort

Ilja Gort

Ilja Gort (1951) is een Nederlandse musicus, componist, schrijver en wijnbo...