Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

10 mei 2016: een demonische Harry Potter en treinmeisje delft het onderspit

door Hebban Crew 2 reacties
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag: Harry Potter 'is demonische literatuur', Inge Schilperoord opnieuw genomineerd en Dyab Abou Jahjah wijkt niet voor druk van collega-schrijvers.

Hoofddocent: ‘Harry Potter zorgt voor hersenletsel bij jonge kinderen’ 

De Harry Potter-serie, de reeks Het Lied van IJs en Vuur (Game of  Thrones) en The Hunger Games beschadigen de hersenen van kinderen. Dat is de stellige overtuiging van hoofddocent Graeme Whiting van de Acorn School in Gloucester. In een blog op de website van de school schrijft hij dat ouders hun kinderen zouden moeten weerhouden van het lezen ‘van deze mythische en beangstigende teksten’. Dit soort fantasyboeken bevatten volgens hem ‘buitengewoon ongevoelig en verslavend materiaal’.

Whiting, die ‘de uit de mode zijnde waarden uit de traditionele literatuur’ hoog in het vaandel houdt, schrijft dat het kopen van deze ‘sensationele’ boeken gelijk staat aan het ‘volproppen van je kind met stapels suikerklontjes’. Fantasy staat in zijn ogen voor ‘demonische literatuur vol magie’. Whiting pleit voor een ‘speciale vergunning’ om zulke boeken te kunnen kopen.  

De hoofddocent richtte de Acorn School op in 1991. Leerlingen dragen geen uniform en nemen ook niet deel aan staatsexamens.

Bron: The Independent

Ben je het eens met deze docent uit Engeland? Vul de poll in en discussieer mee op onze Facebook-pagina.

Horrorboek verslaat Het meisje in de trein bij uitreiking Britse boekenprijs

De Loney, het debuut van de Brit Andrew Michael Hurley, heeft gisteravond bij de toekenning van de Book Industry Awards bestsellers als Het meisje in de trein van Paula Hawkins en Ga heen, zet een wachter van Harper Lee verslagen in de categorie Book of the Year.

Het boek, in Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij Prometheus, verhaalt over een pelgrimsreis die de verteller met zijn ouders en geestelijk gehandicapte broer Hanny in 1976 naar de Engelse kust van Lancashire maakte. Het gebied wordt daar de Loney genoemd. De bewoners van de Loney zijn niet allemaal in hun nopjes met de komst van het katholieke gezin en er gebeuren raadselachtige en angstaanjagende dingen.

De Loney werd in een bescheiden eerste oplage van 300 exemplaren op de markt gebracht door de onafhankelijke uitgeverij Tartarus Press. Na positieve reacties op het boek werd het vervolgens opgepikt door uitgeverij John Murray. In januari won De Loney de Costa Award voor debuten.

Bron: The Guardian



Abou Jahjah: ‘Mijn boeken verschijnen zoals gepland’

‘De Bezige Bij blijft een verzetsuitgeverij en wijkt niet voor druk. Mijn boeken zullen verschijnen zoals gepland.’ Dat twitterde de Vlaamse columnist Dyab Abou Jahjah gisteravond na de vergadering van schrijvers van wie boeken bij ‘De Bij’ verschijnen. Sommige auteurs, onder wie Marcel Möring, Leon de Winter en Jessica Durlacher, verzetten zich tegen de aanstaande publicatie Pleidooi voor radicalisering van Abou Jahjah, een uitgesproken tegenstander van Israël. Durlacher liet eerder weten dat ‘een stem als die van Abou Jahjah binnen de uitgeverij’ haar een onveilig gevoel geeft.  

Pleidooi voor radicalisering zal deel uitmaken van de ‘Horzel-reeks’. De commotie onder de auteurs gaat niet over wat Abou Jahjah heeft geschreven of nog zal schrijven. Het gaat over de persoon zelf. Stefan Hertmans, auteur van Oorlog en Terpentijn, stelt in de Standaard: ‘Hem (...) de mond willen snoeren nog voor hij een boek heeft gepubliceerd, komt neer op politieke en culturele discriminatie’.

Bron: De Standaard 



Schilperoord in de race voor debutantenprijs

Geen Libris Literatuurprijs voor Inge Schilperoord gisteren, maar de schrijfster van Muidhond kan zich alvast weer gaan voorbereiden op een nieuwe prijsuitreiking. Zij is een van de genomineerden voor de ANV Debutantenprijs. De overige twee auteurs op de shortlist zijn Mohammed Benzakour met De koning komt en Hugo Blom met Een kleine moeite.

De prijs wordt op 25 september uitgereikt in Dordrecht. Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen uiteindelijk wie deze prijs van 7.500 euro in ontvangst mag nemen. De onderscheiding is een initiatief van de Stichting Dordt Literair.

Bron: ANV Debutantenprijs

Meer nieuws op Hebban

2 mei 2016: 1 miljoen voor Kuifje, elfde Loser-boek en spijt om 'eliminatie'
3 mei 2016: een fortuinlijke Leon de Winter en een generaal komt uit de doofpot
4 mei 2016: een jubelend boekverkoperspanel en bespottelijk boek in de bestsellerlijst
6 mei 2016: filmtrailer boost succesthriller en een waardevol sprookjesboek
9 mei 2016: Stephen King lyrisch over 'Hex' en de Russen ontkennen weer

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.



Over de auteur

Hebban Crew

2596 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 10 mei 2016: een demonische Harry Potter en treinmeisje delft het onderspit

 

Gerelateerd