Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

13 juli 2016: Amersfoort locatie voor YA-festival & debuutroman Rob Kamphues

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: literatuurfestival voor jongeren in Amersfoort, Britse ex-au pair wint belangrijke Duitse literatuurprijs, opa's en oma's centraal tijdens de Kinderboekenweek en presentator Rob Kamphues schrijft debuutroman.

Buitenlandse YA-auteurs op literatuurfestival Amersfoort

Eind september vindt in Amersfoort het literatuurfestival YALfoort plaats. Dit festival is speciaal gericht op YA-lezers. Zij kunnen daar de buitenlandse auteurs Jenny Han, Laure Eve en Lisa Williamson ontmoeten.

Het programma bestaat o.a. uit een interview met deze drie schrijvers, er zijn creatieve activiteiten en een schrijverscafé, waar lezers naast de buitenlandse auteurs ook Nederlandse schrijvers kunnen ontmoeten, waaronder Ingrid Kluvers, Koos Meinderts, Floortje Zwigtman, Marieke Nijkamp, Erna Sassen en Jennefer Mellink.

Het evenement wordt georganiseerd door De Leesfabriek. De organisatie zegt in een bericht op Facebook: ‘YALfoort heeft ruimte voor 125 bezoekers. Dit evenement wordt dus minder massaal dan het (overigens zeer succesvolle) YALfest in Utrecht. Auteurs en lezers willen graag meer 'quality time' met elkaar doorbrengen, dat willen dan ook bieden op 24 september! Bereikbare auteurs, tijd voor een praatje en persoonlijk opdracht in een boek? Dát vind je op YALfoort!’

Voor meer informatie over het bestellen van tickets kun je terecht op deze facebookpagina.

Bron: Facebook


Britse ex-au pair wint belangrijke Duitse literatuurprijs

Toen Sharon Dodua Otoo in 1992 uit het Britse Ilford vertrok om als au pair te gaan werken in Hannover, was haar familie wel enigszins bezorgd. Zou een twintigjarig zwart meisje uit een buitenwijk van Londen het wel redden in Duitsland? ‘Blijf er niet te lang’, zeiden ze tegen haar.

Een kleine kwart eeuw later woont Dodua Otoo niet alleen nog steeds in Duitsland, ze heeft er ook de meest prestigieuze literaire onderscheiding gewonnen, de Ingeborg Bachmann-prijs. En dat voor het eerste en enige korte verhaal dat zij ooit in de taal van haar ‘geadopteerde’ vaderland heeft geschreven.

Haar inzending Herr Gröttrup setzt sich hin gaat over de historische figuur Helmut Gröttrup, een wetenschapper die eerst meewerkte aan de V2-raket van de nazi’s, daarna verbonden was aan het ruimteproject van de Sovjets en uiteindelijk de chipkaart zou uitvinden. Opmerkelijk: het verhaal wordt deels verteld vanuit het perspectief van een ongekookt ei.

Sinds het winnen van de prijs, waaraan een geldbedrag van 25.000 euro is verbonden, wordt Dodua Otoo bedolven onder de aanbiedingen van uitgeverijen en literaire agenten. Ze is vastbesloten om het korte verhaal uit te werken tot een volwaardige roman. ‘Deze kans krijg je maar één keer in je leven.’

Bron: The Guardian


Voor Altijd Jong! in Kinderboekenweek

Voor altijd jong! is het motto van de Kinderboekenweek 2016, waarin opa's en oma's centraal staan. Speciaal voor de 62ste Kinderboekenweek worden het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek uitgegeven. Het geschenk Oorlog en vriendschap is geschreven door Dolf Verroen en het prentenboek Waar is Ludwig? is geïllustreerd én geschreven door Floor Rieder.

De 'vaders en moeders op het schoolplein' zijn al lang niet meer altijd de ouders van de kinderen. Steeds vaker komt het voor dat de grootouders de rol van de ouders op zich nemen. Hoog tijd om die opa's en oma's centraal te stellen tijdens de Kinderboekenweek, stelt organisator CPNB.

Voor de vijfde keer op rij staat een single van Kinderen voor Kinderen in het teken van de Kinderboekenweek. Op 26 augustus komt de nieuwe single uit: Voor altijd jong! Geschreven door Tjeerd Oosterhuis en kinderboekenschrijver Niki Smit. Op 14 en 15 oktober 2016 vindt het grote concert van Kinderen voor Kinderen plaats. Tijdens deze show worden tv-opnames gemaakt voor de jaarlijkse tv-uitzending: dit jaar op 4 november.

En voor het tweede jaar op rij organiseert hoofdsponsor NS de Nationale Kinderboekenruil. Deze vindt plaats op de laatste dag van de Kinderboekenweek op zondag 16 oktober. Vorig jaar vond het evenement plaats op Utrecht Centraal en maar liefst 1500 kinderen ruilden hun boek(en) waardoor er uiteindelijk 2857 kinderboeken een nieuwe lezer kregen. Dit jaar is de Nationale Kinderboekenruil NS uitgebreid naar drie treinstations. Kinderen kunnen op de stations Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal en Breda een uitgelezen boek ruilen voor een ander.

Bron: Persbericht


Bookly Bird: YA-box met boek en accessoires

Bookly Bird heet het nieuwe initiatief van twee Nederlandse meisjes die zich voorstellen als Anja en Marieke en verzot zijn op Engelstalige fictie. Het gaat om een box die maandelijks verstuurd wordt en in ieder geval een Engelstalige Young Adult-roman bevat en twee tot zes boekenaccessoires.

‘Eerder waren dergelijke boxen erg duur door de hoge verzendkosten vanuit bijvoorbeeld Amerika’, leggen de twee uit. ‘Wij zijn zojuist begonnen met de verkoop van de eerste box die in augustus zal worden verzonden. Het eerste thema is The Power of Time.’ Wat er precies in de box zit, verklappen de twee nog niet. ‘Maar denk aan teruggaan in de tijd en tijdreizen.’ Volgens de twee gaat het om een recent verschenen boek. De eerste box kost € 29,95.

Bron: persbericht


Gerbrand Bakker past dagboek aan voor Duitse markt

In september verschijnt de Duitse vertaling van Jasper en zijn knecht, het dagboek van Gerbrand Bakker. Het boek bevat talloze namen van echt bestaande personen. De Duitse wet verbiedt echter te schrijven over een ander - negatief of positief - zonder zijn of haar toestemming.

In overleg met zijn uitgeverij Cossee heeft de schrijver, die in de Eifel woont, enkele passages en namen aangepast, meldt Boekblad. 'Dat betekent concreet dat we soms namen hebben veranderd, alleen de voornaam hebben gebruikt of toestemming hebben gevraagd’, aldus uitgeefster Eva Cossée. 'Dakdekker Rudi is inmiddels overleden, maar zijn weduwe gaf de toestemming meteen. Voor de Nederlandse schrijvers hoefde dat niet. Dat zijn publieke persoonlijkheden. Dat ze dat niet in Duitsland zijn doet niet ter zake, al is bijvoorbeeld Dolf Verroen ook daar bekend.' 

Bron: Boekblad


Presentator Rob Kamphues schrijft debuutroman

Cabaretier en tv-presentator Rob Kamphues (1960) publiceert in januari 2017 bij uitgeverij Brandt zijn debuutroman Hoor je me. De uitgever bestempelt het boek als ‘een psychologische roman, geschreven met een vaart en spanning die de lezer tot de laatste bladzijde niet meer loslaat’.

Tijdens een optreden in een tv-talkshow wordt Albert Vos getroffen door een herseninfarct. In de cruciale uren erna vergezellen zijn broer Joost en zijn ex-vrouw Machteld hem in het ziekenhuis. Zou Albert iets meekrijgen van wat tegen hem gezegd wordt terwijl hij in coma ligt? Het weerhoudt Joost en Machteld er niet van om volledig hun hart te luchten.

Nu Albert er misschien binnenkort niet meer is, kunnen ze hem nog één keer goed de waarheid vertellen. Hun waarheid, zonder dat hij hen kan tegenspreken of van hen kan weglopen. Hoe hij zich gedragen heeft als broer, en als echtgenoot, en welke invloed dat heeft gehad op hún levens. Dit is het moment om rekeningen te vereffenen.

Bron: Persbericht


Gedicht Marsman op ambassade aan oog onttrokken

De prestigieuze door Rem Koolhaas gebouwde Nederlandse ambassade in Berlijn, is straks nauwelijks nog te zien. Het dertig miljoen euro kostende gebouw verdwijnt vrijwel geheel uit het zicht door de bouw van een hotelketen pal voor de ingang.

Zelfs het mooie gedicht van Hendrik Marsman over Berlijn, dat nu op de blinde muur van de gevel prijkt, zal achter hotelramen verdwijnen. Het commentaar van de ambassade: ‘Misschien vinden we een huiseigenaar in de stad, die het gedicht wil overschilderen.’

Bron: Telegraaf

Meer nieuws op Hebban

12 juli 2016: novelle van Saddam Hoessein & weer boek van Divorce-acteur
11 juli 2016: run op filmrechten 'Huidpijn' & Houellebecq gek op Koch
8 juli 2016: de coverfout die niet opviel & programma Lowlands bekend
7 juli 2016: EK wekt interesse voor IJslandse literatuur & eerste thriller snookerkampioen
6 juli 2016: 'trilogie' van Bram Dehouck & prentenboek over Trump

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 13 juli 2016: Amersfoort locatie voor YA-festival & debuutroman Rob Kamphues

 

Gerelateerd

Over

Jenny Han

Jenny Han

Jenny Han is geboren en opgegroeid in Richmond, Virginia. Ze ging naar de Univer...

Ingrid Kluvers

Ingrid Kluvers

Ingrid Kluvers was bijna zes jaar hoofdredacteur van het weekblad Tina. Ze ...

Dolf Verroen

Dolf Verroen

Dolf Verroen is een Nederlandse schrijver. In de loop der tijd schreef hij meer ...

Floor Rieder

Floor Rieder

Floor Rieder (Zwolle, 4 februari 1985) volgde de opleiding tot illustrator aan k...

Niki Smit

Niki Smit

Niki Smit schrijft kinderboeken. Haar eerste boek 100% Nina verscheen in 20...

Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker schreef de jeugdroman Perenbomen bloeien wit en het Junior Etymo...