Nieuws /
13 juni 2016: een 'ziekelijk trotse' Jochem Myjer & dertigste boek van Val McDermid
‘Ziekelijk trotse’ Jochem Myjer wint boekenprijs
De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zijn gisteren bekendgemaakt. In de categorie 6 t/m 9 jaar bleek De Gorgels van Jochem Myjer (uitgeverij Leopold) het populairst onder alle stemmers. In de categorie 10 t/m 12 jaar gingen de meeste stemmen naar Dummie de mummie en de drums van Massoeba van Tosca Menten (Van Goor).
In totaal zijn er 24.551 stemmen uitgebracht, 3,17% meer dan vorig jaar. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury reikte de Prijs uit en mocht bovendien haar eigen prijs uitreiken: de Pluim van de Senaat. Deze ging in de categorie 6 t/m 9 jaar naar Botje van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf) en in de categorie 10 t/m 12 jaar naar De gruwelijke generaal van Jozua Douglas (De Fontein).
Cabaretier Jochem Myjer was dit jaar voor het eerst genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Hij was ‘ziekelijk trots’ op zijn overwinning, zo twitterde hij. Tosca Menten maakte met zes titels al eerder kans op de Prijs. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Kinderboekenparade, een boekenfestival, in en rondom het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Daar ontmoetten kinderen hun favoriete schrijvers en tekenaars, konden zij de nieuwste e-books en literaire apps testen in het MediaLab en samen met kunstenaars hun eigen monsterpak maken.
Bron: Persbericht
Dertigste boek Val McDermid in aantocht
De Schotse misdaadschrijfster Val McDermid heeft een jubileum te vieren. In augustus van dit jaar komt haar dertigste boek uit, een thriller met als titel Out of Bounds.
Volgens haar uitgever heeft McDermid inmiddels elf miljoen boeken verkocht. Haar werk is in dertig talen vertaald. Op het Theakston’s Harrogate Crime Festival werd ze geëerd met de Outstanding Contribution Award voor haar bijdrage aan het thrillergenre.
Haar nieuwe thriller, waarin rouw, terrorisme, moord, recht en forensische technieken samenkomen, gaat over de voortdurende impact van geweldsmisdrijven op families van slachtoffers. Een jonge joyrider verongelukt met een gestolen auto en komt in een comateuze toestand terecht. Een DNA-test toont een match aan met een onopgeloste moord van 22 jaar geleden.
Bron: The Bookseller
Alex Boogers spreekt literaire bergrede uit
Elk jaar benadert het literair productiehuis Wintertuin een auteur met het verzoek de Staat van het Verhaal uit te spreken, een bergrede over een prangende, actuele kwestie die de toekomst van de literatuur bepaalt. Dit jaar wordt deze taak uitgevoerd door schrijver Alex Boogers. Hij geeft deze lezing op vrijdagavond 24 juni tijdens het literaire festival Nieuwe Types in Arnhem.
Boogers ontving voor zijn laatste roman Alleen met de goden de Boekhandelsprijs 2016. Bovendien stond de roman op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Boogers bracht onlangs het pamflet De lezer is niet dood uit. Boogers gelooft in de zeggingskracht van literatuur en roept op tot idealisme. Maar het zijn de uitgevers, de schrijvers, de podia, de journalisten en de leraren die ervoor moeten zorgen dat de lezer niet omkomt van de dorst naar het verhaal.
Vorig jaar brak P.F. Thomése in zijn Staat van het Verhaal een lans voor de anti-schrijver, de schrijver die zich niet laat vangen in het net van de mediaverwachting, die niet voldoet aan de vraag van de praatshows en actualiteitenprogramma’s.
De Staat van het Verhaal is de opening van de festivalavond van Nieuwe Types, waarbij er op vijf locaties in de Arnhemse binnenstad performances, voordrachten, interviews en verrassingsoptredens zijn. Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.
Bron: Persbericht
Fiep Westendorp geëerd met overzichtstentoonstelling in Den Haag
Het is 17 december honderd jaar geleden dat in Zaltbommel de tekenaar Fiep Westendorp is geboren. Ter gelegenheid daarvan begint zaterdag 18 juni het ‘Fiepjaar’, dat tot eind 2017 duurt. Westendorp krijgt een eigen expositie in het Haagse Museum Meermanno.
De tekeningen van haar hand, onder meer Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet, gaan al generaties lang mee en zijn nog steeds immens populair. In de expositie in Den Haag wordt volgens de samenstellers een kant van de illustratrice Fiep Westendorp (1916-2004) belicht die weinig mensen kennen. Zo maakte ze bijvoorbeeld ook grappige tekeningen voor reclamecampagnes, affiches en boekomslagen."
Bron: Museum Meermanno
Giphart verkoopt boek voor het goede doel
Schrijver Ronald Giphart biedt een eerste druk van zijn roman Ik omhels je met duizend armen te koop aan. De opbrengsten komen ten goede aan het onderzoek naar de ziekte ALS. In een filmpje op de Facebook-pagina van de website goedomtedelen.nl vertelt de schrijver over zijn boek. Het is een ‘inmiddels vies en beduimeld’ exemplaar geworden, met volop aantekeningen van de schrijver op de bladzijden. ‘Ik heb jarenlang uit dit exemplaar voorgelezen’, aldus Giphart. De veiling loopt tot en met 11 juli. Het hoogste bod is tot dusver 260 euro.
Bron: RTV Utrecht
Meer nieuws op Hebban
10 juni 2016: Dimitri Verhulst gaat Europa in & nog een zwarte weduwe
9 juni 2016: controversiële roman van Rademakers & ijskoud de zomer door
8 juni 2016: Lee Child tóch door met Reacher & biografie Muhammad Ali op komst
7 juni 2016: 'Het smelt' gratis voor treinreizigers & 100% Coco in de bioscoop
6 juni 2016: nieuwe thrillers van Michael Berg & nieuwe uitgever voor Wieringa
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.