Nieuws /
16 juni 2016: Dan Brown schenkt 3 ton aan bieb & Letterkundig Museum zit zonder
Dan Brown trekt beurs voor Ritman bibliotheek
Bestsellerauteur Dan Brown heeft 300.000 euro geschonken aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) in Amsterdam voor het digitaliseren van een deel van deze unieke collectie boeken op het gebied van onder meer Hermetica, alchemie, mystiek, Rozenkruisers en kabbala.
Dankzij de schenking van de auteur van De Da Vinci Code kan de kerncollectie van zo’n 4.600 boeken van voor 1900 binnenkort door iedereen online worden bekeken. Brown is een groot bewonderaar van de bibliotheek (internationaal bekend als The Ritman Library naar de stichter, Joost R. Ritman) en bracht diverse keren een bezoek tijdens het schrijven van zijn boeken Het Verloren Symbool en Inferno.
‘Ik vind het een grote eer’, aldus de schrijver, ‘dat ik een rol kan spelen bij dit conserveringsproject om deze teksten beschikbaar te maken voor het grote publiek.' Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt bij aan de digitalisering met een bedrag van 15.000 euro.
Het project zal worden uitgevoerd door Picturae, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het digitaal toegankelijk maken van Nederlands cultureel erfgoed. Het is de bedoeling dat de kerncollectie van de BPH komend voorjaar online zal zijn.
De collectie bevat ca. 25.000 werken: ca. 4.600 handschriften en drukken van voor 1900, ca. 20.000 boeken na 1900, archiefcollecties en een verzameling prenten en gravures. De collectie wordt beschouwd als werelderfgoed en als één van de mooiste particuliere collecties ter wereld.
De BPH verhuist naar het ‘Huis met de Hoofden’ aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het Huis met de Hoofden zal na een ingrijpende verbouwing plaats bieden aan de nieuw te openen ‘Ambassade van de Vrije Geest’. In deze Ambassade zullen tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen, debatten en symposia gehouden worden.
Bron: persbericht
Foto: Esther Ritman en Dan Brown voor het Huis met de Hoofden
Schrijvers breken lans voor Letterkundig Museum
Waar Dan Brown met een enkele donatie een bijzondere bibliotheek in Amsterdam gelukkig maakt, moet een ander letterkundig instituut het hebben van de steun van een heel regiment schrijvers. Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Connie Palmen, Paul van Loon, Annejet van der Zijl en andere prominente auteurs roepen minister Bussemaker van Cultuur op om het Letterkundig Museum in Den Haag meer subsidie te geven. ‘Wij zijn het zat. Er moet iets gebeuren’, zei Van Dis gisteren in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. Namens 38 auteurs en illustratoren schreef hij een open brief aan de minister, waarin gevraagd wordt om jaarlijks een half miljoen euro extra. Drie jaar geleden verloor het museum een kwart van zijn budget, een bedrag van 7 ton per jaar.
Het geld is volgens de schrijvers nodig zodat het Letterkundig Museum ‘als hoeder van het Nederlands literair erfgoed kan blijven optreden’. Nu heeft het museum bijvoorbeeld geen hoofd Collecties en kan het geen aankopen doen.\
Ook tientallen hoogleraren en biografen hebben een brandbrief aan Bussemaker geschreven. Door het beperkte budget is de museumcollectie onvoldoende toegankelijk gemaakt, zeggen zij. Het literatuuronderzoek komt er daarmee bekaaid van af.
Bron: NOS Nieuws
Cluedo met thrillerauteur Eva Burgers
RTL 4 gaat op de Cluedo-tour: samen met productiehuis Strix werkt de tv-zender aan een, zoals wordt genoemd, ‘groots crime reality format’. In het programma moet een groep bekende Nederlanders een fictieve moord oplossen, ergens in Scandinavië. Het is Cluedo, maar dan net echt.
Programmadirecteur Erland Galjaard zegt in de Telegraaf: ‘In de serie wordt drama, gespeeld door Scandinavische acteurs, vervlochten met de realitybijdrage van de BN’ers. Door zijn vorm en locatie belooft het een unieke productie te worden. Het is een spannende, nieuwe richting met enorm veel mogelijkheden.’
Het basisverhaal wordt geschreven door Eva Burgers, crime/thriller-auteur en voormalig rechercheur zware criminaliteit. Strix produceert in Nederland onder meer Expeditie Robinson en Peter R. de Vries: internetpesters aangepakt.
Bron: De Telegraaf
Margaret Atwood wint PEN Pinter Prize
De Canadese schrijfster Margaret Atwood heeft de 2016 PEN Pinter Prize gewonnen vanwege haar voortdurende inzet voor het milieu en de mensenrechten. De prijs, ingesteld door Nobelprijswinnaar en toneelschrijver Harold Pinter, eert auteurs die ‘een onwankelbare vastberadenheid’ tonen om ‘de echte waarheid over ons leven en onze maatschappij’ bloot te leggen.
Eerdere winnaars zijn onder anderen Salman Rushdie en dichteres Carol Ann Duffy. Atwood (76) is een van de meest gelauwerde auteurs van haar generatie. Ze heeft meer dan vijftig prijzen gewonnen, waaronder de Booker Prize en de prestigieuze Canades Governor General’s Award. In haar boeken schrijft ze onder andere over de identiteit van Canada, de relaties tussen Canada en de Verenigde Staten en Europa, mensenrechten, milieuvraagstukken, en de relatie van vrouwen met elkaar en tegenover mannen.
Atwood neemt haar prijs op 13 oktober in ontvangst. Dan maakt ze de winnaar van de International Writer of Courage prijs bekend, toegekend aan een auteur die zijn/haar leven in de waagschaal legt ten behoeve van de vrijheid van meningsuiting.
Bron: The Telegraph
Marissa Meyer vindt nieuwe Nederlandse uitgever
Blossom Books wordt de nieuwe Nederlandse uitgever van bestsellerauteur Marissa Meyer. Het eerste boek dat Blossom Books van haar zal uitgeven wordt het nog te verschijnen Heartless, een boek dat het achtergrondverhaal vertelt van de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland.
Marissa Meyer verkreeg internationale faam met 'The Lunar Chronicles', een serie die in 37 landen is vertaald. In deze serie bewerkte Meyer bekende sprookjes als Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje tot een totaal nieuw verhaal, vermengd met sciencefictionelementen. De serie is zo groot geworden dat er zelfs voor de fans een naam is bedacht: Lunartics.
De eerste twee delen van The Lunar Chronicles werden in 2012 in Nederland en Vlaanderen uitgegeven door Manteau, maar zij besloten te stoppen met de serie. Harteloos, de Nederlandse vertaling van Heartless, verschijnt in november 2016. Begin 2017 zullen de eerste twee delen van The Lunar Chronicles, Cinder en Scarlet, opnieuw uitgegeven worden. Daarna zal de serie in rap tempo worden voortgezet.
Bron: Persbericht
Afslanken met Oprah
Er is slecht nieuws voor hartstochtelijke fans van Oprah Winfrey. De publicatie van haar memoires, The Life You Want, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het boek, waarvoor Winfrey naar verluidt een bedrag met acht cijfers voor de komma als voorschot kreeg, zou begin volgend jaar verschijnen bij uitgeverij Flatiron Books.
Maar er is ook goed nieuws. Begin 2017 ligt haar kookboek met de nogal uitdijende titel Food, Health and Happiness: On Point Recipes for Great Meals and a Better Life in de boekhandel.
Het receptenboek is de eerste publicatie van Winfreys eigen imprint bij Flatiron Books. Na het kookboek volgen zeven non-fictie titels die daarvoor speciaal geselecteerd zijn door de talkshowpresentator. Winfreys kookboek is gebaseerd op haar ervaringen met het Weight Watchers afslankprogamma dat zij volgde.
Bron: The LA Times
Meer nieuws op Hebban
15 juni 2016: Pieter Webeling wordt selfpubber & feestje voor 25 jaar Kurt Wallander
14 juni 2016: nieuwe aanvoerder Hall of Fame & IJsmakers-seizoen geopend
13 juni 2016: een 'ziekelijk trotse' Jochem Myjer & dertigste boek van Val McDermid
10 juni 2016: Dimitri Verhulst gaat Europa in & nog een zwarte weduwe
9 juni 2016: controversiële roman van Rademakers & ijskoud de zomer door
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.