Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

17 mei 2016: Man Booker Prize voor 'De Vegetariër' en Deflo verbreekt schrijfrelatie

door Hebban Crew 2 reacties
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag: de winnaars van de Man Booker International Prize en de Woutertje Pietersprijs, de Britse Moordwijven in actie, Luc Deflo doet het nu met zijn eigen vrouwen en méér!

Man Booker International Prize voor De Vegetariër 

De Zuid-Koreaanse auteur Han Kang heeft met haar roman De Vegetariër de prestigieuze Britse Man Booker International Prize gewonnen. Het boek vertelt het verhaal van een vrouw die probeert te ontsnappen aan haar eentonige huiselijke leven door zichzelf te veranderen in een boom.

Het prijzengeld van omgerekend 63.000 euro wordt verdeeld tussen de auteur en haar vertaler, de Britse Debbie Smith, die pas zeven jaar geleden Koreaans begon te studeren - haar eerste vreemde taal.

De jury omschreef het boek als ‘een donker allegorisch Kafkaiaans verhaal over macht, obsessie en de strijd van een vrouw om zichzelf te bevrijden van het geweld, zowel buiten als binnen zichzelf’.

Op de shortlist voor de Man Booker International Prize stonden dit jaar zes schrijvers afkomstig van vier continenten. Naast Han Kang waren dat de Oostenrijker Robert Seethaler voor A Whole Life, de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk voor A strangeness in my mind, de Italiaanse Elena Ferrante voor The Story of a Lost Child, de Chinees Yan Lianke voor The Four Books en de Angolees José Eduardo Aguausa, auteur van A General theory of oblivion.

Bron: Knack.be



Britse ‘Moordwijven’ organiseren thrillerfestival

The Killer Women, het collectief van misdaadschrijfsters die wonen dan wel werken in Londen, organiseren in oktober van dit jaar hun eerste thrillerfestival. Het evenement, gesponsord door een luisterboekproducent en een accountantskantoor wordt gehouden in de Shoreditch Town Hall in de Britse hoofdstad. In dit gebouw werd in 1888 onderzoek gedaan naar de moord op Mary Kelly, het laatste slachtoffer van Jack the Ripper.

Melanie McGrath, schrijfster en stuwende kracht achter de Killer Women, heeft al enkele auteurs weten te strikken voor het festival en het zijn niet alleen vrouwen. Naast Ann Cleeves, Martina Cole en Val McDermid heeft ook Mark Billinghan al toegezegd te komen.

Het collectief werd eind 2014 opgericht en bestaat nu uit achttien leden, onder wie Paula Hawkins, auteur van de bestseller Het meisje in de trein. In Nederland is een soortgelijk gezelschap actief onder de naam Moordwijven.

Bron: The Bookseller



Jef Geeraerts schreef ook sciencefiction

Er is een ongedateerde sciencefictionroman van Jef Geeraerts opgedoken in het archief van de vorig jaar overleden schrijver, meldt de Standaard. Het boek werd ontdekt bij de overdracht van het literaire archief van Geeraerts aan het Letterenhuis in Antwerpen. In die schenking zat ook zijn onvoltooide laatste roman De zwarte vogel.

Over de inhoud van de sciencefictionroman is nog niet veel bekend. Evenmin is duidelijk of Geeraerts, die faam verwierf met zijn Gangreen-cyclus en zijn thrillers, de roman heeft voltooid. Er zijn nog geen plannen om de twee ongepubliceerde romans op de markt te brengen.

Bron: De Standaard

Woutertje Pieterse Prijs voor Stem op de okapi

Het boek Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2016. De onderscheiding voor beste Nederlandstalige jeugdboek werd gisteren uitgereikt in Amsterdam. Aan de  prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro.

In het boek vertellen schrijver Van de Vendel en illustrator Van der Linden van alles over hun lievelingsdier, de okapi, een zoogdier dat in de dierentuin is te zien. Volgens de jury heeft het duo met hun benadering van de okapi ‘de deur naar  onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet’. ‘Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.’ Ze hebben ‘als kunstenaars’  de okapi benaderd, ‘hem op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes’.

Vanwege het overlijden van juryvoorzitter Wim Brands op 4 april, had de uitreiking ruim een maand later plaats dan gepland.

Bron: persbericht

Deflo doet het nu met zijn eigen vrouw

Interessante ontwikkeling van de politiereeks die de Vlaamse succesauteur Luc Deflo anderhalf jaar geleden samen met schrijfster Aloka Liefrink opstartte. Wat het begin moest worden van een langdurige samenwerking is al in de kiem gesmoord. Op Facebook kondigde de schrijver het tweede deel aan, maar zonder zijn eerdere partner in crime. Tot onze grote verbazing - en ook die van Aloka Liefrink - staat niet háár naam op de cover van Drift, maar die van Deflo’s echtgenote, Marchan.

Deflo rept met geen woord over zijn verbroken schrijfrelatie en is vooral in zijn nopjes met de nieuwe cover en dito auteurskiekje. Liefrink geeft aan ‘lekker solo’ te gaan en nooit meer met ‘deze gozer’ te willen schrijven.

Bron: Facebook

Uitgever zoekt Wikileaks-vertalers

Uitgeverij De Blauwe Tijger brengt dit jaar het boek De Wikileaks Documenten op de markt. De basis van dit boek bestaat uit meer dan twee miljoen diplomatieke documenten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de uitgever gaan de stukken over het Amerikaanse buitenlandbeleid.

Er is een al een groep auteurs bezig geweest met het naar het Nederlands vertalen van de documenten.  Nu bijna driekwart van het vertaalproject klaar is, zoekt de uitgever nog zes vrijwilligers die ieder een hoofdstuk tussen nu en juli willen vertalen vanuit het Engels. ‘De beloning is klein maar niet onbelangrijk: u ontvangt twee exemplaren van het boek  met daarin de vermelding van uw naam als medevertaler.’

Bron: Persbericht

Debutantenprijs voor Max Porter

De Britse schrijver Max Porter heeft zaterdag de Dylan Thomas Prize voor jonge auteurs gewonnen met zijn boek Grief is the Thing with Feathers. In de grote hal van de universiteit van Swansea nam Porter zijn prijs, een cheque van omgerekend 38.000 euro, in ontvangst. Porter, redacteur bij uitgeverij Granta and Portobello Books, schreef met Grief is the Thing with Feathers een boek dat deels novelle is, deels een fabel en voor een ander deel een essay over verdriet. Hij werd geïnspireerd door de gedichten van Ted Hughes en het overlijden van zijn vader toen Porter nog een kind was. Het boek verscheen eerder in Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Bezige Bij.

Bron: The Telegraph

Meer nieuws op Hebban

13 mei 2016: Hittegolf in Duitsland en spannende zaken rondom Vector
12 mei 2016: cadeautje van George R.R. Martin en nominaties Diorapthe Literatour Prijs
11 mei 2016: Debutant verslaat J.K. Rowling en hoe ver ga je voor een primeur?
10 mei 2016: een demonische Harry Potter en treinmeisje delft het onderspit

9 mei 2016: Stephen King lyrisch over 'Hex' en de Russen ontkennen weer

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 17 mei 2016: Man Booker Prize voor 'De Vegetariër' en Deflo verbreekt schrijfrelatie

 

Gerelateerd

Over

Jef Geeraerts

Jef Geeraerts

Jef Geeraerts (1930-2015) bracht als eerste de Vlaamse misdaadroman op een inter...

Han Kang

Han Kang

Han Kang (1970) studeerde aan de Yonsei Universiteit in Seoel, Zuid-Korea. Ze wo...

Luc Deflo

Luc Deflo

Luc Deflo (1958 - 26 november 2018) was een Vlaamse schrijver en organisatieadvi...

Max Porter

Max Porter

Max Porter werkt in de uitgeefwereld. Hij woont in Londen met zijn vrouw en kind...