Nieuws /
20 juli 2016: Twilight-auteur schrijft thriller & zomerstilte in bestsellerlijst
Stephenie Meyer schrijft thriller voor volwassenen
De Amerikaanse bestsellerauteur Stephenie Meyer komt in november met een nieuw boek, getiteld The Chemist. Maar in tegenstelling tot haar eerdere boeken richt ze zich niet tot haar jeugdige Twilight-lezers, maar zoekt ze een volwassen publiek.
Volgens haar uitgever Little, Brown gaat het boek over een ‘dappere en fascinerende’ nieuwe heldin, een ex-agent die op de vlucht is voor haar voormalige bazen, maar nog één klus moet klaren om haar naam te zuiveren en haar leven te redden.
Meyer liet weten dat de thriller ‘de liefdesbaby is van haar romantische inborst en haar obsessie met Jason Bourne en Aaron Cross’. Bourne en Cross zijn twee karakters in de Bourne-filmserie over een CIA-killer die aan geheugenverlies lijdt. Cross maakt zijn entree in de vierde film uit de reeks, The Bourne Legacy. Volgens Meyer moet haar heldin het niet zozeer hebben van wapens of een gespierd lijf, maar meer van haar hersens.
Stephenie Meyer heeft volgens haar website meer dan honderd miljoen boeken verkocht in vijftig landen.
Bron: The Bookseller
De GVR hoogste nieuwe binnenkomer in Bestseller 60
Deze week gaat de door Steven Spielberg geregisseerde verfilming van De GVR van Roald Dahl in première. Het boek, de speciale filmeditie, is - op 41 - de hoogste binnenkomer in de Bestseller 60.
De GVR is de enige van slechts drie nieuwe binnenkomers in deze windstille periode. De andere twee zijn de dwarsliggereditie van Ik reis alleen van Samuel Bjork op 52 en Handlettering doe je zo van Karin Luttenberg op 53. Het laatste boek is ook het enige echt nieuwe boek in de bestsellerlijst.
Aan de top verandert er weinig. Huidpijn van Saskia Noort houdt ook in de tweede week de toppositie vast – waarvan de dwarsligger nog in de lijst staat, maar waarvan de hardcover is verdwenen. Het leven van een loser 10: ff offline van Jeff Kinney en Verborgen van Karin Slaughter wisselen van plek en staan nu respectievelijk op 2 en 3.
Bron: Boekblad
‘Literaire sensatie’ bij De Bij
De Bezige Bij mag dan in zwaar weer verkeren, het uitgeven gaat gewoon door. Op 4 oktober brengt ‘de Bij’ een naar eigen zeggen literaire sensatie op de markt. Het gaat om het romandebuut van de Amerikaanse Nathan Hill, getiteld De Nix. De uitgever noemt het een groots debuut over liefde, vrijheid, verraad en de hoop op verlossing.
De Nix gaat over Samuel Andresen-Anderson, een schrijver met een writer’s block. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hem als kind in de steek liet. Maar dan ziet hij haar, ruim twintig jaar later, op het nieuws terwijl ze stenen gooit naar een conservatieve politicus. Volgens de media is ze een linkse radicaal met een schimmig verleden. Maar voor zover Samuel weet heeft ze altijd in een kleine stad in Iowa gewoond. Welk beeld van zijn moeder is waar?
Nathan Hill (1976) schreef vele korte verhalen die werden gepubliceerd in literaire tijdschriften. Voor een daarvan ontving hij de jaarlijkse Fiction Prize. Hill werd geboren in Iowa, woont nu met zijn gezin in Florida.
Bron: De Bezige Bij
A.W. Bruna stort zich op het luisterboek
Het audioboek is een groeiend fenomeen. Dit voorjaar noteerde de verkoop van luisterboeken dubbele groeicijfers, wist Boekblad al eerder te melden. Meer en meer luisteraars weten hun weg te vinden naar Luisterrijk.nl, de LuisterBieb van de Koninklijke Bibliotheek of nemen een streaming-abonnement bij Storytel of Mofibo.
Dat feit is bij uitgeverij A.W. Bruna niet onopgemerkt gebleven. In een persbericht laat die weten extra veel werk te maken met het uitgeven van audioboeken. De productie ervan is in handen gegeven van Thinium Audioboekproducties. In de studio’s van Thinium zijn onlangs door voorlezers als Inge Ipenburg, Sander de Heer, Dieuwertje Blok en Beatrice van der Poel diverse bestsellers voorgelezen.
'De grote belangstelling vanuit de markt laat zien dat het tijd is om het audioboek serieus te gaan nemen en als volwassen en volwaardig product te beschouwen’, stelt A.W. Bruna-uitgever Johan de Koning. ‘Om die reden starten we niet voorzichtig met het uitgeven van audioboeken maar maken we een vliegende start waarmee we in één klap een groot aantal bestsellers introduceren in het land der luisterboeken.'
Een kleine greep uit de titels die al verkrijgbaar of binnenkort beschikbaar zijn als audioboek: Belgravia van Julian Fellowes, Costa del sol van Suzanne Vermeer, Dag des oordeels van Elizabeth George, De geheugenman van David Baldacci, De schaduwmannen van Jens Henrik Jensen, De vrouw in de spiegel van Kim Moelands en Het meisje in de trein van Paula Hawkins.
Bron: Persbericht
Ook Franstalig België denkt aan vaste boekenprijs
Alda Greoli, minister van Cultuur in de Franse Gemeenschapsregering in België, heeft een wetsontwerp klaar om ook in Brussel en Wallonië de vaste boekenprijs in te voeren. Zo zullen Franse boeken niet langer duurder mogen zijn in België.
Als het voorstel wordt aangenomen, zou dat een heuse revolutie betekenen in het zuiden van het België. Ook de Vlaamse regering heeft, op voorstel van minister Sven Gatz, recent een gereglementeerde boekenprijs goedgekeurd. Maar het akkoord van de sector, scholen en bibliotheken ontbreekt nog.
Nederland, Frankrijk en Duitsland kennen al een vaste boekenprijs om de diversiteit van het boekenaanbod te waarborgen. De gereglementeerde boekenprijs moet de kleine, onafhankelijke boekhandelaar meer ademruimte geven, want ze beperkt de gebruikelijke kortingen van de groothandel.
Bron: De Standaard
Co-auteur van positief boek over Trump heeft diepe spijt
Voormalig journalist Tony Schwartz, die samen met Donald Trump het boek The Art of the Deal (De kunst van het zakendoen) schreef, heeft daar nu diepe spijt van. In een interview met de New Yorker zegt Schwartz berouw te hebben dat hij de zakenman Trump op een positieve wijze heeft beschreven. Mocht de Republikeinse presidentskandidaat daadwerkelijk de sleutels van het Witte Huis in handen krijgen, dan zal dat ‘leiden tot het einde van onze beschaving’, aldus Schwartz.
The Art of the Deal kwam uit in 1987. Het boek stond 48 weken lang in de bestsellerlijst van de New York Times en verkocht meer dan één miljoen exemplaren. Trump kreeg voor het schrijven van het boek een voorschot van een half miljoen dollar van uitgeverij Random House. Hij deelde het voorschot met Schwartz en gaf hem ook nog de helft van de royalty’s. De journalist is er bepaald niet armer op geworden.
In het interview zegt Schwartz dat het boek beter de titel The Sociopath had kunnen krijgen. ‘Ik deed lippenstift op een varken’, zei hij. ‘Ik heb er spijt van dat door mijn toedoen Trump meer aandacht heeft gekregen dan hij verdient. Ik ben ervan overtuigd dat als Trump wint en de beschikking krijgt over de ‘nucleaire codes’ dat zal leiden tot het einde der tijden.’
Bron: The Guardian
Meer nieuws op Hebban
19 juli 2016: Terlouw bezorgd om klimaatverandering & Coelho schrijft over Mata Hari
18 juli 2016: Pauze voor Bureau Raampoort & lichaam vermiste Britse schrijfster gevonden
15 juli 2016: boekhandel meer vrijheid voor promotie & opnieuw verfilming voor Van Royen
14 juli 2016: nu al biografie Britse premier May & leescoupé alweer gesloten
13 juli 2016: Amersfoort locatie voor YA-festival & debuutroman Rob Kamphues
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.