Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

21 juli 2016: 'Tonio' op 13 oktober in de bios & Hugo's ma te horen op Spotify

door Hebban Crew 3 reacties
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: de verfilming van de bestsellerroman 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden is vanaf 13 oktober in de bioscoop te bewonderen, in Amerika is een nieuwe literaire prijs mét hoog geldbedrag gelanceerd en uitgeverij Lebowski biedt drie luisterboeken aan via Spotify.

Verfilming Tonio in oktober in bioscoop

Tonio, de verfilming van de gelijknamige bestseller van A.F.Th. van der Heijden, is vanaf 13 oktober te zien in de bioscoop.

Het was niet direct het idee van regisseur Paula van der Oest om ‘deze prachtige maar gruwelijke roman’ te verfilmen, stelt zij. ‘Niet in de laatste plaats omdat ik dan mijn eigen nachtmerrie zou verfilmen. Daarbij is het een ontzettend persoonlijk boek. Toch is het juist deze weerstand die het voor mij interessant maakt. De roman Tonio is verre van een banaal verslag van het verlies van een kind. Ik heb geprobeerd een film te maken die dezelfde complexiteit en gelaagdheid heeft als het boek. Een film die pijn doet, maar tegelijkertijd troost biedt.’

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

De acteurs Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters spelen de hoofdrollen in de film. Klik hier om de trailer te bekijken.

Bron: persbericht


PEN America lanceert literaire prijs van 75.000 dollar

De schrijversorganisatie PEN America heeft deze week een nieuwe literaire onderscheiding in het leven geroepen: de PEN/Jean Stein Book Award. De prijs is vernoemd naar de in Los Angeles geboren schrijfster Jean Stein (1934). De auteur schreef onder andere de bestseller Edie: American Girl, over actrice Edie Sedgwick, de muze van Andy Warhol.

Aan de jaarlijkse prijs hangt een geldbedrag van 75.000 dollar (ruim 68.000 euro) en is daarmee een van de meest lucratieve literaire onderscheidingen. Ter vergelijking: de winnaar van de Man Booker Prize krijgt 65.000 dollar voor de beste roman van dat jaar. De Pulitzer Prize en de National Book Award gaan ieder vergezeld van een cheque van 10.000 dollar.  

Volgend jaar wordt de eerste PEN/Jean Stein Book Award uitgereikt. De prijs gaat naar ‘een boek dat nieuwe wegen bewandelt en de potentie in zich heeft om van langdurende of blijvende invloed te zijn’. Volgens PEN America-president Andrew Solomon komen boeken in aanmerking, die opmerkelijk zijn en worden ‘voortgedreven door kracht, het durven experimenteren, gevatheid en wijsheid’. Een anonieme jury wijst de winnaar aan. Nominaties vanuit het publiek worden niet geaccepteerd.

Bron: The LA Times


Hugo’s Ma op Spotify

Stukje service van uitgeverij Lebowski. Voor iedereen die deze zomer op het strand ligt weg te dommelen, tijdens die lange autorit over de Route du Soleil een mooi verhaal wil horen of voor wie zelf lezen misschien niet langer gaat, biedt de Amsterdamse uitgever enkele ‘toptitels’ aan via Spotify.

Het gaat om drie boeken. De bestseller Ma, geschreven en zelf ingesproken door sportjournalist en columnist Hugo Borst. Cabaretiere Claudia de Breij las eveneens haar eigen boek, Neem een geit, voor en Lieveling van Kim van Kooten, ingesproken door actrice Lies Visschedijk.

Bron: Lebowski Publishers


Trump eist royalty’s terug van ghostwriter 

Tony Schwartz, de ghostwriter van de bestseller The Art of the Deal van Donald Trump, heeft van de jurist van de Republikeinse presidentskandidaat te verstaan gekregen dat hij de royalty’s van het boek aan hem moet teruggeven. In deze zogeheten cease and desist-brief eiste de jurist bovendien dat Schwartz zich niet meer in negatieve termen over Trump zou uitlaten.

Schwartz  heeft deze week in een interview met de New Yorker gezegd dat hij spijt had van zijn medewerking aan het boek en dat hij Trump op een positieve wijze had beschreven.

In een interview met MSNBC noemt hij de eis van Trump belachelijk en ‘exemplarisch’ voor wie hij is. ‘Ze hebben geen poot om op te staan. Ik vermoed dat Trump zijn jurist heeft opgebeld en gezegd: Ga achter die gozer aan en doe alles wat je moet doen.’

Schwartz werkte in de jaren 80 achttien maanden samen met Trump. In 1987 verscheen The Art of the Deal over de zakenman Trump. Maar Schwartz vertelde de New Yorker dat het boek grotendeels fictie is en hij betwijfelde of Trump het ooit in zijn geheel gelezen had.

Bron: The New York Times


Dichters in de tuin

Vrijdag gaat in Groningen Dichters in de Prinsentuin van start. Het grootste poëziefestival van Nederland en Vlaanderen telt dit jaar optredens van meer dan zestig dichters. Onder anderen Jean Pierre Rawie, Martin Reints, Menno Wigman en Ester Naomi Perquin dragen werk voor.

De openingsavond van de negentiende editie is internationaal met dichters uit Groot-Brittannië, Macedonië en Nederland. De zaterdag en zondag spelen zich af in de gratis toegankelijke Prinsentuin waar dichters op het veld en in de loofgangen werk voordragen. Hans Sleutelaar die zondag zou optreden,  kan er niet bij zijn. Hij heeft te veel last van de ziekte van Parkinson.

Bron: Dichters in de Prinsentuin


Coach Koos vertelt levensverhaal

Bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar verschijnt in november een boek met het levensverhaal van Koos van Dijk, manager van Herman Brood. In Coach Koos vertelt Van Dijk (Winschoten, 1945) aan journalist Robbert Tilli over zijn jeugd in Winschoten, zijn tijd in het wit- en bruingoed, zijn jaren in de horeca in Oost-Groningen en uiteraard zijn samenwerking met Herman Brood.

Daarnaast gaat de manager in op zijn relatie met de erven Brood. Die is behoorlijk verslechterd nadat Van Dijk valse schilderijen van Brood van echtheidscertificaten had voorzien. Naar eigen zeggen deed hij dit om criminaliteit te bestrijden. De publicatie is rond de verjaardag van Brood, 5 november.

Bron: Dagblad van het Noorden

Meer nieuws op Hebban

20 juli 2016: Twilight-auteur schrijft thriller & zomerstilte in bestsellerlijst
19 juli 2016: Terlouw bezorgd om klimaatverandering & Coelho schrijft over Mata Hari
18 juli 2016: Pauze voor Bureau Raampoort & lichaam vermiste Britse schrijfster gevonden
15 juli 2016: boekhandel meer vrijheid voor promotie & opnieuw verfilming voor Van Royen
14 juli 2016: nu al biografie Britse premier May & leescoupé alweer gesloten

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2582 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 21 juli 2016: 'Tonio' op 13 oktober in de bios & Hugo's ma te horen op Spotify

 

Gerelateerd

Over

A.F.Th. van der  Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio ...

Hugo Borst

Hugo Borst

Hugo Borst (1962) is schrijver, columnist, redacteur en voetbalcriticus. Hij sch...

Menno Wigman

Menno Wigman

Wigmans vorige bundel Mijn naam is Legioen (2012) beleefde zes drukken. Voor zij...

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zierikzee en woont sinds haar dertiende...

Hans Sleutelaar

Hans Sleutelaar

Hans Sleutelaar (1935) maakte met Armando, C.B. Vaandrager en Hans Verhagen deel...

Jean Pierre Rawie

Jean Pierre Rawie

Jean Pierre Rawie is een Nederlands dichter en vertaler. In 1976 publiceerde hij...