Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

22 juni 2016: Leescoupé in de intercity & 'journalist van de eeuw' overleden

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer alles voor de lezer: een leescoupé in de trein, uitgever Lidewijde Paris leert lezers lezen met haar nieuwe boek en België roept op tijd in te plannen voor het boek.

De intercity heeft nu een leescoupé

De Nederlandse Spoorwegen hebben een sinds een paar dagen een intercity rond rijden, waarvan de stiltecoupé is veranderd in een leescoupé. Door het neerleggen van een tapijtje en het ophangen van ‘leeslampen en boekenplanken’ heeft de trein steeds meer weg van een bibliotheek.

Volgens NS is het geen nieuwe poging om de reizigers in de stiltecoupé hun mond te laten houden. Een eerdere poging om dit voor elkaar te krijgen met grotere stiltesymbolen werkte niet. ‘We vinden het leuk om verschillende manieren van inrichting te testen’, zegt een NS-woordvoerder in Metro.

De trein rijdt op verschillende trajecten. In principe liggen er op alle tafeltjes in de coupé boeken die reizigers kunnen oppakken om te lezen of om te ruilen met hun eigen boek. Zo moet er een soort lees- en ruilsysteem ontstaan. Maar ook niet-lezers zijn welkom. ‘Het blijft een gewone stiltecoupé, dus je kan er ook gewoon lekker naar buiten kijken of werken.’

Bron: Metro Nieuws / headerfoto: André Lensink | Twitter @andrelensink


Uitgever leert lezer hoe te lezen 

Lidewijde Paris, uitgever en directeur New Business bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, heeft de deuren van De Lees!ambassade geopend. Hiermee wil zij mensen ertoe zien te bewegen meer uit hun boeken te halen, vertelt zij aan Boekblad.

De echte start van De Lees!ambassade is in augustus met de publicatie van het boek Hoe lees ik?. Ter ondersteuning zal Paris lezingen geven in boekhandels. Ze gaat vooral allerlei producten en diensten opzetten om mensen te enthousiasmeren voor het inhoudelijke lezen.

Volgens de uitgever is het vak eigenlijk uitsluitend bezig met het promoten en verkopen van boeken. 'Kijk naar het DWDD-panel: een enorme promotor van boeken, maar naast het zenden en aanbevelen wil ik vanuit de inhoud werken. Daar is nu behoefte aan.’ Mensen willen juist geen dure cursus, meent Paris, maar op een toegankelijke manier begrijpen dat een roman meer is dan het verhaal alleen. ‘Met welke technieken sorteert een schrijver een bepaald effect? En als literatuur kunst is, waar bestaat dat kunstzinnige dan uit?’

Bron: Boekblad



Onbekend dagboek van Václav Havel gevonden

In Tsjechië is een tot dusver onbekend dagboek opgedoken van de in 2011 overleden schrijver en ex-president Václav Havel. In het dagboek beschrijft hij zijn vijf maanden durende opsluiting in het jaar 1977. Een kleinzoon van de schrijver Zdenek Urbánek botste per toeval op het geschrift, meldt de krant Lidove noviny.

In Havels dagboek staan onder meer zijn plannen voor na zijn opsluiting en ideeën voor theaterstukken. Havel beschrijft ook de psychotherapeutische geneesmiddelen die hij toegediend kreeg in de gevangenis.

Václav Havel werd in 1977 door het toenmalige communistische regime meermaals in staat van verdenking gesteld omwille van zijn betrokkenheid bij Charta 77, een dissidente mensenrechtenorganisatie. Na de vreedzame revolutie in 1989 werd hij de eerste democratisch verkozen president van Tsjechië.

Het gevonden dagboek wordt in oktober gepubliceerd. Havel zou dan 80 jaar oud geworden zijn.

Bron: Knack.be


Vlamingen boeken tijd voor een boek

Al te vaak wordt gezegd: ‘Ik heb geen tijd om te lezen.’ Daar moet verandering in komen, dachten de organisaties uit het Vlaamse boekenvak. Met de campagne 'Boek tijd voor een boek' willen zij het publiek warm maken om tijd in te ruimen voor lezen. De campagne ging gisteren van start met een leesmarathon in Antwerpen, Gent en Brussel. Ondanks de regen maakten auteurs, lezers, organisatoren en politici met plezier een uur vrij om samen een boek te lezen op de Kouter in Gent, het Theaterplein in Antwerpen en het Muntplein in Brussel. Daarmee vroegen ze aandacht voor lezen als vrijetijdsbesteding.

Bron: Boek.be


Jan Kruis stort zich op Woutertje Pieterse

Het Anton Pieck Museum in Hattem toont tot en met september van dit jaar een bijzondere tentoonstelling. Deze keer staat het werk van illustrator Jan Kruis centraal, onder de naam Jan Kruis – Multatuli’s Woutertje Pieterse. Op de expositie zijn circa 70 originele tekeningen, strips en schilderijen te zien.

Jan Kruis, de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, heeft het bekende 19de-eeuwse verhaal van Eduard Douwes Dekker alias Multatuli geïllustreerd. De geschiedenis schetst de ontwikkeling van de kleine Wouter die met zijn gevoelige en dichterlijke geest voortdurend in botsing komt met de kleinburgerlijke omgeving.

Jan Kruis (8 juni 1933) maakte kennis met Woutertje Pieterse in New York, daar las hij voor het eerst het beroemde boek van Multatuli in een pocketeditie. Weer thuis uit Amerika maakte hij wat opzetjes, schetsjes en tekeningen.
Daar bleef het vooralsnog bij. Totdat eind jaren negentig de conservator van het Multatuli Museum en stripkenner Jos van Waterschoot een fotokopie van een van de Woutertekeningen tegenkwam in het archief van het Multatuli Museum. Hij zocht daarop contact met Jan Kruis en de twee besloten samen te gaan werken.

Jan begon met het selecteren van de teksten en Jos stond hem daarbij terzijde. Zo ontstond een bonte mengeling van schilderijen, tekeningen en stripstroken. Jan greep hier en daar terug op technieken die hij al lang niet meer had toegepast maar hij bleek het allemaal nog in de vingers te hebben.

Bron: Persbericht


Nagelaten werk van Frans Pointl

De laatste zes jaar van zijn leven sleet schrijver Frans Pointl (1933-2015) in een Amsterdams verpleeghuis. Zijn kamer noemde hij zijn ‘bezemhok’. Er stonden twee boekenkastjes, een bed, een defect grammofoonmeubel en een glazen bureau met daarop zijn typemachine. Hij luisterde er naar de radio, las er boeken en werkte aan nieuwe verhalen.

Op zijn geboortedag 1 augustus brengt uitgeverij Nijgh & Van Ditmar de bundel Zonder rampspoed valt er niets te melden, waarin Pointls laatste verhalen zijn bijeengebracht. Hij schreef ze deels in briefvorm, gericht aan een imaginaire vriend. Hij vertelt over zijn huidige leven, maar grijpt ook terug naar de bekende thema’s in zijn werk: zijn moeder, de oorlog, de hospita’s. Ook beschrijft hij vroegere ontmoetingen, zoals bijvoorbeeld met de oud-minister Els Borst.

Openhartige verhalen zijn het, aldus de uitgever, waarbij de auteur niemand spaart. Ook zichzelf niet.

elke ochtend

elke ochtend
slik ik mijn leeftijd in
80 staat er op het
tabletje Ac. Acetyls.
elke ochtend:
de middag
toekomst
de dag van morgen
verre toekomst
en altijd
dat verterend kistverlangen
die versleten tranen
elke ochtend

Bron: Persbericht


‘Journalist van de Eeuw’ overleden 

De journalist H.J.A. Hofland is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn heengaan werd gemeld door NRC Handelsblad, waar hij tot kort voor zijn dood voor schreef. Hofland kreeg onder meer het predicaat 'journalist van de eeuw'.

Hofland was zijn gehele carrière verbonden aan NRC Handelsblad en zijn voorgangers. Hij was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, tot die krant in 1970 fuseerde met de Nieuwe Rotterdamsche Courant tot het huidige NRC Handelsblad. Zijn bekendste journalistieke boek was Tegels lichten. De belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs, De Tegel, is daar naar vernoemd.

Onder het pseudoniem S. Montag schreef hij een wekelijkse rubriek met persoonlijke observaties over talloze onderwerpen. Daarvan verschenen in de krant 1845 afleveringen. De laatste aflevering verscheen 4 juni en ging over afval.

Vorige week moest Hofland verstek laten gaan voor zijn column, vanwege gezondheidsredenen. Er verscheen wel een interview, waarin hij uitgebreid inging op actuele kwesties. De eventuele Brexit, de kandidaatstelling van Trump en de komst van de JSF kwamen aan bod. Maar ook ging het over zijn eigen leven en de dood. Dat laatste zou volgens Hofland nog wel even op zich laten wachten. Hij zei:Weet je wat het eigenaardige is van je leven? Je energie raakt op. Vroeger dacht ik: kom, ik ga weer eens een roman schrijven (hij schreef er vijf). En dan wist je het onderwerp, of niet. Maar altijd: tikken. Stukjes schrijven. Waarom? Voor de lol. Ik kan me goed voorstellen dat je vermoeid van je leven wordt. Jeezis, weer opstaan.’

Hofland was ook schrijver en publiceerde diverse boeken, waaronder vier romans: De alibicentrale (1990), De Jupiter (1991), Nacht over Alicante (1991) en Man van zijn eeuw (1993). Hij kreeg in 2011 de P.C. Hooftprijs voor zijn essays. Schrijver en journalist Jeroen Vullings werkt momenteel aan een biografie van Hofland die in 2017 zal verschijnen.

Bron: Nieuwsuur

Meer nieuws op Hebban

21 juni 2016: Harry Potter-vertaling in november & Benoîte Groult overleden
17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht
16 juni 2016: Dan Brown schenkt 3 ton aan bieb & Letterkundig Museum zit zonder
15 juni 2016: Pieter Webeling wordt selfpubber & feestje voor 25 jaar Kurt Wallander
14 juni 2016: nieuwe aanvoerder Hall of Fame & IJsmakers-seizoen geopend

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 22 juni 2016: Leescoupé in de intercity & 'journalist van de eeuw' overleden

 

Gerelateerd

Over

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris

Na 25 jaar boekenvak begon ik voor mijzelf met De Lees!ambassade. Ik schreef H...

Václav Havel

Václav Havel

Václav Havel was een Tsjechisch schrijver en politicus. Hij was de l...

Multatuli

Multatuli

Multatuli is het pseudoniem van de schrijver Eduard Douwes Dekker. Na zijn jeugd...

Frans Pointl

Frans Pointl

Frans Pointl (1933-2015) was een Nederlands schrijver. Pointls verhalenbund...

H.J.A. Hofland

H.J.A. Hofland

H.J.A. Hofland was journalist en schrijver. Hij was zijn gehele carrière ...