Nieuws /
23 mei 2016: Millennium 5 in aantocht & een lijk op de dijk
Vijfde Millennium-deel komt in 2017
De Britse uitgeverij Quercus heeft bevestigd dat het vijfde deel in de Millennium-thrillerreeks in de herfst van volgend jaar op de markt komt. Schrijver is de Zweed David Lagercrantz, die ook het vierde deel Wat ons niet zal doden voor zijn rekening nam. Er zijn nog geen details bekend over de verhaallijn van het nieuwe Millennium-deel.
De eerste drie delen van de serie werden geschreven door de Zweedse journalist Stieg Larsson, die het wereldwijde succes van zijn thrillers niet heeft mogen meemaken. Hij stierf in 2004 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. Larssons partner Eva Gabrielsson, die 32 jaar lang met hem samen was, heeft felle kritiek geuit op het voortzetten van de serie. ‘Stieg liet niemand anders dan hijzelf aan zijn teksten werken. Hij zou razend zijn geweest. Wie weet stuurt hij wel een bliksemflits tijdens de boekpresentatie.’
Bron: The Bookseller
Derde spannende roman van Brusselmans
Herman Brusselmans heeft de smaak van de policier te pakken. Na Zeik en Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus heeft de zelfbenoemde mooie jonge oppergod van de Vlaamse letteren met Zeik en het lijk op de dijk een derde misdaadroman aan zijn al omvangrijke oeuvre toegevoegd. Ook in dit avontuur, verschenen bij uitgeverij Prometheus, moet de moordbrigade van Gent flink aan de bak.
Er ligt een lijk op de dijk, dat sporen draagt van een hard voorwerp en is aangevreten door vogels. Duidelijk is dat het slachtoffer, een onopvallende zestiger, op een criminele wijze om het leven is gebracht. De moordbrigade onder leiding van commissaris Übertrut en met de inspecteurs Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat, buigt zich over de kwestie.
De moordbrigade vraagt zich af wie de moordenaar is én ook wat de beste methode is om die vuige misdadiger in de kraag te vatten. Zullen de inspecteurs en hun baas het aankunnen om de aap uit de mouw te lokken?
Volgens Prometheus is ook deze derde spannende roman van Brusselmans ‘weer een schot in de roos’. De spanning wordt ‘haast ondraaglijk’, de personages worden ‘verder uitgediept, de plot zit ‘ingenieus’ in elkaar en de uitkomst is ‘heel verrassend’.
Bron: Persbericht
Prentenboek bij nieuwste attractie de Efteling
‘De Efteling heeft alles, maar nog geen prentenboek in de collectie’. Daar moest verandering in komen en de Efteling besloot dan ook om, samen met uitgeverij Van Goor, een prentenboek van een van haar sprookjes uit te geven. Na overleg werd besloten dat Pinokkio het eerste sprookje in prentenboekvorm moest worden. Immers, Pinokkio is de musical die momenteel in het Eftelingtheater draait en de Efteling opende in april jongstleden het sprookje van Pinokkio in het sprookjesbos. Het sprookje in het sprookjesbos was op zaterdagochtend 21 mei dan ook de logische locatie van de boekpresentatie van Pinokkio. De ondeugende pop.
De Italiaanse illustrator van de Efteling, Alessio Castellani, ontwierp mede het sprookje Pinokkio zoals deze in de Efteling staat, maar maakte ook de prachtige tekeningen van het prentenboek over Pinokkio. Aan hem werd dan ook het eerste exemplaar uitgereikt door Susanne Diependaal van uitgeverij Van Goor en Olaf Vugts, directeur Imagineering van de Efteling. De boekpresentatie kreeg een passend einde doordat Julie Slagman, nationaal voorleeskampioen uit 2015, een stukje voorlas uit het nieuwe prentenboek.
Het prentenboek Pinokkio ligt vanaf vandaag in de winkels.
Inspiratiebron voor Jack Kerouac opnieuw onder de hamer
Een brief van de Amerikaanse schrijver Neal Cassady die collega Jack Kerouac aanzette tot het schrijven van zijn wereldberoemde roman On the Road (1957) wordt komende maand geveild.
Cassady verstuurde de veertig kantjes tellende brief aan Kerouac op 17 december 1950. Cassady erkende later dat hij flink onder invloed van amfetaminen was toen hij in drie dagen tijd dertienduizend woorden schreef aan zijn collega.
Kerouac zei ooit in een interview met de Paris Review dat het schrijven van zijn vriend de grootste inspiratiebron was voor de spontane stijl waarin On the Road is geschreven. ‘Cassady schreef alles in de eerste persoon, snel, gek en ook bloedserieus, vol details.’ Kerouac omschreef de brief als een ‘volmaakt kort verhaal'. ‘Het was het mooiste schrijven dat ik ooit onder ogen heb gezien.’ Kerouac leende de brief aan schrijver Allan Ginsberg, die het op zijn beurt weer doorspeelde aan een vriend. Kerouac wist niet beter dan dat de brief door toedoen van die vriend verloren was gegaan.
In werkelijkheid is de brief altijd bewaard gebleven in de archieven van Golden Goose Press. Daar werd het vier jaar geleden ontdekt. In 2014 zou de brief worden geveild, maar de verkoop ging niet door omdat de nazaten van zowel Kerouac als Cassady de eigendomsrechten betwistten.
De brief komt op 16 juni bij Christie’s onder de hamer. Experts verwachten dat het schrijven ruim een half miljoen euro zal opleveren.
Bron: The Guardian
As van Gabriel García Márquez overgebracht naar Cartagena
Ruim twee jaar na zijn overlijden is de as van de Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez overgebracht naar Cartagena. In deze havenstad begon García Márquez zijn schrijversloopbaan.
Familieleden en vrienden kwamen zondag hiertoe bijeen in een klooster in Cartagena waar een bronzen borstbeeld van de schrijver staat. De as van de schrijver, verwerkt in een herdenkingssteen, zal daar permanent worden tentoongesteld. Een deel van de as is achtergebleven in Mexico, waar de schrijver in 2014 overleed.
Bron: The Telegraph
Carrera lanceert culinair magazine
Woensdag 25 mei verschijnt bij uitgeverij Carrera Culinair een culinair magazine in een oplage van 15.000 exemplaren. Boekwinkels mogen hun klanten, na aankoop van een boek van deze uitgever, deze glossy meegeven.
Carrera Culinair specialiseert zich in kookboeken van eigen bodem: er worden boeken uitgegeven van bekende chefs (Julius Jaspers, Alain Caron) en specialisten (Tess Posthumus, Bart van Olphen) maar ook thematische boeken, waarin bijvoorbeeld vis, ijs, worst, bonen of havermout centraal staan. Daarnaast verschijnen boeken van persoonlijkheden als Ellen Hoog, Arie Boomsma en Jet van Nieuwkerk, dochter van. Het magazine bevat voorpublicaties van boeken die nu gemaakt worden, tips van foodies, reportages van de beste fotografen, een column, interviews met chefs, een kijkje in ‘het keukenkastje van’ en vooral: veel heerlijke recepten.
Uitgever Arjan Weenink is enthousiast over het magazine, dat volgens hem een staalkaart biedt van alle uitgeefactiviteiten van Carrera: ‘Foodfestivals, kookprogramma’s, culinaire tijdschriften en kookboeken worden meer bezocht, bekeken en gelezen dan ooit tevoren. Het enthousiasme voor koken en lekker eten en ook de interesse in pure producten en gezonde voeding zijn nog nooit zo groot geweest. Met dezelfde enthousiaste houding en nieuwsgierigheid brengen wij onder Carrera Culinair jaarlijks circa 25 kookboeken, over belanghebbende thema’s en van mensen met een passie en een bijzonder verhaal.’
Bron: Persbericht
Meer nieuws op Hebban
20 mei 2016: Boris Dittrich kanshebber thrillerprijs en Laterveer schrijft 'Lefbek'
19 mei 2016: verrassingsboek van Lena Dunham en uitslag Hebban Poll
18 mei 2016: het lekkerste van Guus Meeuwis en YA-boek van Dan Brown
17 mei 2016: Man Booker Prize voor 'De Vegetariër' en Deflo verbreekt schrijfrelatie
13 mei 2016: Hittegolf in Duitsland en spannende zaken rondom Vector
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.