Nieuws /
25 mei 2016: 'Galveston' VN Thriller van 't Jaar & schrijvers zijn anti-Trump
Vrij Nederland verkiest Galveston tot Thriller van het Jaar
De Amerikaanse auteur Nic Pizzolatto heeft met zijn debuut Galveston volgens de recensenten van Vrij Nederland dé thriller van 2016 geschreven. Dat werd gisteravond bekend gemaakt tijdens de presentatie van de jaarlijkse VN Detective & Thrillergids.
Over de eersteling van de bedenker en de schrijver van de tv-serie True Detective zegt de jury: ‘De stijl is smetteloos: kaal en zonder enige opsmuk. Met Galveston hebben we een klassieke, noir-detective te pakken.’ Er waren in totaal zeven genomineerden voor de titel VN Thriller van het Jaar.
Centraal in Galveston staat maffiaknecht Roy Cady. Op de dag dat hij te horen krijgt dat hij longkanker heeft, wordt Cady er door zijn baas op uit gestuurd om een van diens zakenpartners mores te leren. Als hij diens huis binnenkomt, blijkt de opdracht een valstrik. Cady weet ternauwernood te ontkomen.
Bron: Persbericht
Blossom Books haalt succesauteur David Arnold binnen
Na Jandy Nelson (bekend van de roman Ik geef je de zon) weet uitgeverij Blossom Books opnieuw een literaire YA-auteur aan zich te binden. Het gaat om David Arnold, die het goed ontvangen boek Mosquitoland schreef.
De vertaalrechten van Arnolds boeken werden binnengesleept tijdens een veiling waaraan meerdere uitgeverijen deelnamen. De rechten van zijn werk zijn al aan dertien landen verkocht.
Het werk van Arnold kenmerkt zich onder andere door de diversiteit in de personages. Zo is een van de hoofdpersonen in Mosquitoland een verstandelijk gehandicapt jongetje, zijn twee van de personages uit Kids of Appetite jonge vluchtelingen uit Congo en lijdt de hoofdpersoon uit dit boek aan het Moebius Syndroom.
De vertaling van zijn nog te verschijnen boek Kids of Appetite verschijnt in februari 2017. De vertaling van zijn debuut Mosquitoland volgt in de zomer van dat jaar.
Bron: Persbericht
Schrijvers op het Spui
De Amsterdamse Boekhandel Athenaeum en Privé-domein, de autobiografische reeks van de Arbeiderspers, vieren dit jaar allebei hun 50-jarig bestaan. Vrijdag 27 mei, tijdens de wekelijkse boekenmarkt op het Spui, vindt op het plein voor Athenaeum een voorleesmarathon plaats. Schrijvers vertellen over hun favoriete Privé-domein en dragen hier uit voor.
Bijdragen worden geleverd door onder anderen Gerbrand Bakker, Harrie Lemmens, Barber van de Pol, Rob Schouten, Atte Jongstra en Jannah Loontjes. Tevens worden er tijdens de bijeenkomst de volgende delen in Privé-domein gepresenteerd. Het gaat om Jasper en zijn knecht van Gerbrand Bakker, De ontdekking van de wereld (Clarice Lispector) en Het boek tegen de dood van Elias Canetti.
Bron: Persbericht
Zakenman wint gevecht om gebruik ‘superhero’ in boektitel
Een Britse ondernemer heeft de uitgevers van de boeken over Batman, Superman en Spiderman verslagen in de strijd om het gebruik van het woord ‘superhero’ in de titel van zijn boek.
Graham Jules stond op het punt om zijn zelfhulpboek Business Zero to Superhero op de markt te brengen, toen hij twee jaar geleden een brief kreeg van de grote Amerikaanse uitgevers Marvel en DC Comics, die claimden dat het woord ‘superhero’ in de titel een inbreuk is op hun handelsmerk. Maar Jules liet zich er niet door uit het veld slaan en ging het gevecht aan met de Amerikanen. Zonder enige juridische bijstand en zich slechts baserend op een studieboek over intellectuele eigendomsrechten.
Na een strijd die 2,5 jaar duurde en waarin Jules ‘enkele duizenden dollars’ werd geboden om zijn boektitel te wijzigen, gaven Marvel en DC Comics zich gewonnen. Vier dagen voor een hoorzitting in Londen lieten ze weten de zaak te laten vallen ‘wegens commerciële redenen’.
De 48-jarige Jules die een firma bestiert in het opzetten van pop-up winkels en daarnaast een studie rechten doet, kan nu eindelijk zijn boek – met de oorspronkelijke titel – uitgeven. Jules schat dat hij aan kosten ongeveer 260 euro kwijt is. Hij spendeerde wel 200 uur aan het schrijven van brieven.
Bron: The Telegraph
Honderden schrijvers steunen anti-Trump-petitie
Meer dan vierhonderd Amerikaanse auteurs hebben deze week een online petitie ondertekend tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald J. Trump. De schrijvers vinden dat Trump met zijn campagne een beroep doet ‘op de meest duistere kanten’ in de Amerikaanse samenleving. Onder de ondertekenaars zijn grote namen als Stephen King, Michael Chabon, Dave Eggers, Amy Tan en Cheryl Strayed.
‘De opkomst van een kandidaat die opzettelijk de onderbuikgevoelens in de maatschappij aanspreekt, die agressie onder zijn aanhangers aanmoedigt, tegenstanders intimideert en afblaft en denigrerende uitlatingen doet over vrouwen en minderheden, vraagt, van ieder van ons, een onmiddellijk en krachtig antwoord’, aldus de petitie.
De actie is georganiseerd door de boekenwebsite Lithub. Nadat enkele bekende schrijvers via de social media daarover berichtten, groeide het aantal handtekeningen snel van 450 tot meer dan duizend.
Bron: The New York Times
De Bijlmerbajes, een stad achter tralies
Woensdag 1 juni sluit de bekendste gevangenis van Nederland haar poorten. Ter gelegenheid daarvan publiceert uitgeverij Just Publishers volgende week ‘een unieke kijk’ binnen de muren van de Amsterdamse Bijlmerbajes.
De gevangenis wordt een icoon in de penitentiaire historie genoemd. Hier zaten drugsbaronnen als Klaas Bruinsma, Charles Zwolsman en Gwenette Martha, moordenaars als Koos Hertogs, Ferdi Elsas en Volkert van der Graaf, maar ook de kidnappers van biermagnaat Heineken. De inrichting was ook het toneel van spectaculaire ontsnappingen en gijzelingen.
Journalisten Gerlof Leistra en Annemarie van Ulden mochten zich de afgelopen twee jaar vrij bewegen binnen de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel. Het resultaat van hun ‘verblijf’ daar is Biografie van de bajes. De roerige geschiedenis van de Bijlmerbajes (1978-2016).
De Bijlmerbajes is een stad achter tralies. Een stad met vele tientallen nationaliteiten. De zes torenflats aan de rand van de Bijlmer spelen sinds de opening een prominente rol en fungeerden talloze malen op tv en in films, kranten en tijdschriften.
Leistra en Van Ulden spraken voor dit boek uitvoerig met gedetineerden, medewerkers, de directie, de dominees en de imams, de psychiaters en de artsen, de bezoekers en de advocaten. Ze liepen mee op de luchtplaats, zochten gevangenen op in hun cel en draaiden diensten mee op de paviljoens van deTop600- jongeren en op de afdelingen voor ernstig gestoorde delinquenten.
Bron: Persbericht
Meer nieuws op Hebban
24 mei 2016: Van Dis beste voorlezer & het geheim van sprintende vrouwen
23 mei 2016: Millennium 5 in aantocht & een lijk op de dijk
20 mei 2016: Boris Dittrich kanshebber thrillerprijs en Laterveer schrijft 'Lefbek'
19 mei 2016: verrassingsboek van Lena Dunham en uitslag Hebban Poll
18 mei 2016: het lekkerste van Guus Meeuwis en YA-boek van Dan Brown
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.