Nieuws /
26 mei 2016: 'Fortuynistische' Leon de Winter & schrikbarend uurloon voor schrijvers
Leon de Winter is meest Fortuynistische persoon in Nederland
Volgens Wikipedia kreeg hij voor het laatst in 2009 een prijs toegekend. Dat was de Schrijversprijs der Brabantse Letteren voor zijn roman Het recht op terugkeer. Zeven jaar later kan Leon de Winter opnieuw een trofee in de vitrinekast plaatsen. De auteur heeft namelijk de Pim Fortuyn Prijs 2016 gewonnen. Overigens moet de schrijver/columnist/filmproducent de prijs volgend jaar al weer teruggeven, want het is een wisselbokaal. Die werd De Winter gisteravond in Den Haag overhandigd door publicist Afshin Ellian, de winnaar van 2015.
Het is de tweede keer dat de Pim Fortuyn Prijs wordt uitgereikt. De trofee is bedoeld voor 'de meest Fortuynistische persoon in Nederland', die wordt gekozen uit opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van de in 2002 vermoorde politicus en dat ook uitdragen. De jury bestaat uit Joost Eerdmans, Simon Fortuyn, oud-politica Rita Verdonk en Fortuyn-biograaf Leonard Ornstein.
De jury heeft De Winter ‘uit volle overtuiging’ gekozen als winnaar. ‘Leon de Winter strijdt met zijn enorme gedrevenheid voor onze zwaarbevochten westerse vrijheden die helaas vandaag de dag geen automatisme meer zijn. Hij is een bijzonder begenadigd schrijver die ons met zijn intellectuele en vlijmscherpe columns iedere week wakker schudt.’
Bron: persbericht
Stof van fenomeen Cruijff afgeblazen
Ze komen eraan, hoor, de boeken over Johan Cruijff. Na het overlijden van ‘De Verlosser’, ‘De Magere’ dan wel ‘Nummer Veertien’ op 24 maart jongstleden, kwam journalist Edwin Winkels al gauw met de aankondiging dat hij zijn herinneringen aan de meestervoetballer zou boekstaven en op 1 juni met het boek Johan Cruijff in Barcelona zou komen. En het staat ook al vast dat in oktober de autobiografie zal verschijnen van de man naar wie planetoïde 14282 is vernoemd.
Een dag voor de publicatie van Winkels’ boek brengt Nijgh & Van Ditmar Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen op de markt. De uitgever laat weten dat dit volgens kenners het enige, echt belangrijke boek is over een van de beste voetballers aller tijden. Daar kun je natuurlijk over twisten. Feit is dat het nogal oude wijn is, gepresenteerd in weer een nieuwe zak.
De oorspronkelijke versie werd geschreven door journalist en columnist Nico Scheepmaker (1930-1990). Na het overlijden van Scheepmaker vulde cabaretier Erik van Muiswinkel de Cruijff-jaren 1991-1997 aan. Vervolgens belichtte journalist Paul Onkenhout de jaren 1998-2004 uit het leven van dit taalorakel - over zijn rol als weldoener, filosoof en commentator. En de jongste herziene uitgave is aangevuld met een beschrijving van de laatste jaren van Cruijff, tot aan zijn onverwachte overlijden twee maanden geleden. Opgetekend door journalist Willem Vissers.
Bron: persbericht
Festival voor scifi-fans in Rotterdam
Van 9 tot 12 juni organiseert WORM, het Instituut voor Avantgardistische Recreatie in Rotterdam, het UBIK: Futurosity Festival. De focus ligt op sciencefiction en dan met name het subgenre bizarro. Maatschappijkritiek wordt in de bizarro achteloos en speels vermengd met smakeloosheid en experimenten in vorm en inhoud; simpele ideeën worden op een radicale manier uitgewerkt.
Tijdens de openingsdag geven Martin de Haan (essayist en vertaler van Michel Houellebecq), Joost Vandecasteele (auteur) en Jacques Post (sf uitgever) acte de présence.
Lees het programma op de website van WORM.
Bron: persbericht
Een nieuwe nom de plume in het spannende genre
Hoera, we hebben er weer een pseudoniem bij! Na onder anderen Suzanne Vermeer, Kiki van Dijk, Linda van Rijn en Clarice Janzen voegt Sarah Prins zich bij het rijtje auteurs (m/v) dat met enige regelmaat het thrillergenre voorziet van nieuwe spannende romans.
Sarah Prins is volgens haar uitgeverij A.W. Bruna ruim twintig jaar als journalist werkzaam geweest voor verschillende Nederlandse kranten, tijdschriften en andere media. Ook zou zij uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar corruptie binnen topsportorganisaties en de invloed van ‘vervagende grenzen’ tussen sport- en zakenwereld.
Holland House is de titel van Prins’ eerste thriller, die op 31 mei in de boekhandel ligt. De titel verwijst naar de door brouwer Heineken gesponsorde feesttent die elke keer wordt opgetrokken in een stad waar een belangrijk sporttoernooi plaatsvindt. Qua titel een slimme keuze, zo met het oog op de aanstaande Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
In de thriller reist journaliste Sanne Gregorius samen met haar vriend Fabian, die als fysiotherapeut deel uitmaakt van het Nederlandse Olympische team, naar Rio de Janeiro. Op zoek naar onderwerpen om over te schrijven ontmoet Sanne de Braziliaanse bouwvakker Orestes, die werkt voor een uitzendbureau dat uitsluitend voor de Olympische Spelen bemiddelt. Hij vertelt haar dat het uitzendbureau verwikkeld is in criminele activiteiten. Het zou Sanne de scoop kunnen opleveren die haar in een klap als serieuze journalist op de kaart zet: de onthulling van duistere praktijken die de Olympische Spelen op haar grondvesten doen schudden.
Bron: Persbericht
Schrijvers verdienen gemiddeld 9,65 euro bruto per uur
Ongeveer 28.000 euro bruto per jaar. Dat is wat professionele schrijvers en vertalers door de bank genomen aan inkomsten beuren. Dat is 20 procent minder dan het modale inkomen, blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Letterenfonds (NLF) en de Vereniging van Letterkundigen (VvL), waarover Boekblad bericht.
Het onderzoek werd gedaan door bureau APE uit Den Haag. Aanleiding is het ontbreken van actueel inzicht in de positie van makers in de literatuur en in het boekenvak. Een andere reden is de invoering van de Wet Auteurscontractenrecht per 1 juli 2015. Deze wet is bedoeld om de positie van makers ten opzichte van de exploitanten van hun werk te verbeteren.
Uit het onderzoek blijkt dat auteurs een gemiddeld bruto uurloon hebben van 9,65 euro voor hun schrijfwerkzaamheden. Voor vertalers ligt dit hoger, zij verdienen gemiddeld 13,25 euro per uur. Ter vergelijking: het minimum uurloon in 2014 bedroeg 8,56 euro.
Bron: Boekblad
Meer nieuws op Hebban
25 mei 2016: 'Galveston' VN Thriller van 't Jaar & schrijvers zijn anti-Trump
24 mei 2016: Van Dis beste voorlezer & het geheim van sprintende vrouwen
23 mei 2016: Millennium 5 in aantocht & een lijk op de dijk
20 mei 2016: Boris Dittrich kanshebber thrillerprijs en Laterveer schrijft 'Lefbek'
19 mei 2016: verrassingsboek van Lena Dunham en uitslag Hebban Poll
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.