Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

27 juni 2016: voorspel de Booker Prize-winnaar & verdien geld door te lezen

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: een voorspelbare Man Booker Prize-winnaar 2016, uitgever onderzoekt de emoties van lezers, auteur Michael Herr overleden en eerste verfilming van thriller Karin Slaughter mogelijk al in 2017.

Voorspel de winnaar van de Man Booker Prize 2016

Nog ruim een maand wachten en dan wordt de longlist van de Man Booker Prize 2016 gepubliceerd. Twee maanden later, op 13 september, wordt de shortlist geopenbaard, waarna op 25 oktober de winnaar wordt gehuldigd.

Het softwarebedrijf FlipSnack beweert een algoritme te hebben ontwikkeld waarmee, als eenmaal de shortlist is vrijgegeven, de winnaar kan worden voorspeld. Het bedrijf heeft gegevens van alle edities van de Man Booker Prize verzameld en geanalyseerd en durft nu al de stelling aan dat je de meeste kans op deze prestigieuze prijs maakt als je een Britse man van middelbare leeftijd bent. De winnende roman zou niet meer dan 400 pagina’s moeten tellen, geschreven moeten zijn in de derde persoon en over een man moeten gaan.

De Man Booker Prize werd voor het eerst uitgereikt in 1969. In totaal hebben 50 romans de prijs gewonnen dankzij een gedeelde eerste plaats in 1974 en 1992 en een speciale extra editie in 1970, de Lost Man Booker Prize.

Van alle winnende romans werden diverse gegevens bestudeerd. Zo bleek ruim de helft van de winnaars (56%) van Britse afkomst te zijn. Twee keer zo veel mannen als vrouwen wonnen de prijs. De jongste winnaar tot dusver is Eleanor Catton die 28 was toen ze in 2013 de prijs won, de oudste winnaar is William Golding. Hij werd in 1980 op 69-jarige leeftijd bekroond voor Rites of Passage. De gemiddelde leeftijd van de Man Booker-winnaar is 49.

Van de bekroonde boeken speelde in 22 gevallen het verhaal zich af in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Acht romans hadden India als decor. In 48 procent ging het om historische fictie, in 38 procent van de romans gaat het om een verhaal in het hier en nu.

FlipSnack heeft op deze pagina alle feiten over de winnaars en winnende boeken verzameld. Hier staat - na 13 september - ook aangegeven wie uiteindelijk met de cheque van 50.000 in waarde gedaalde Britse ponden naar huis gaat.

Bron en afbeeldingen headerfoto: Flipsnack


Tweede Nederlandse YA-auteur bij HarperCollins Holland

Na Marieke Nijkamp is Corinne Duyvis uit Amsterdam de tweede Nederlandse YA-auteur die bij HarperCollins Holland heeft getekend. Komend voorjaar verschijnt daar de Nederlandse vertaling van Duyvis’ tweede fantasyroman On the edge of gone, over de avonturen van achterblijvers op een door een meteoriet getroffen aarde. Het verhaal wordt verteld door een autistisch meisje. Ook Duyvis is autistisch.

Duyvis debuteerde twee jaar geleden met Otherbound, dat werd bekroond met de Bisexual Book Award. De auteur werkte onder meer als vertaalster naar het Engels voor ze zich aan het schrijven ging wijden. Ze stond aan de wieg van Disability in Kidlit, een website over gehandicapte personages in kinderboeken.

Bron: Boekblad


Uitgever peilt emoties lezers

Hoe emotioneel is de lezer tijdens de lezen? Dat is een vraag waar uitgeverij Nijgh & Van Ditmar dolgraag een antwoord op wil weten. In navolging van Arnon Grunberg die zijn hersenen liet onderzoeken terwijl hij aan de roman Het bestand schreef, wil de uitgever nu leeservaringen laten meten. Met dit onderzoek hoopt de uitgever in kaart te brengen welke mogelijkheden geschikt zijn om e-books interactief te maken.

Proefpersonen dragen tijdens het lezen sensoren die de hersenactiviteit, hartslag en huidgeleiding meten. Voor, tijdens en na het lezen moeten de deelnemers een aantal vragenlijsten invulen. Het onderzoek is volledig anoniem, benadrukt de uitgever.

Kandidaten dienen achttien jaar of ouder te zijn, hebben Het bestand van Grunberg nog niet gelezen en kunnen lezen van een iPad of ereader zonder bril (contactlenzen mag wel).

Het onderzoek duurt ongeveer 4 uur. Als dank voor deelname ontvangen de kandidaten een vergoeding van €45 en een exemplaar van Het bestand. Reiskosten tot 15 euro worden vergoed. De metingen vinden plaats op het kantoor van TNO in Soesterberg op 5, 8, 12 en 14 juli in de ochtend of middag. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar publiciteit@nijghenvanditmar.nl en en dienen te vermelden welke dagdelen het beste uitkomen.

Overigens is een dergelijk onderzoek niet nieuw. Begin 2015 werden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek van de Vrije Universiteit naar de hersenactiviteit van 350 lezers tijdens het lezen van - toen ook al - Het bestand. Daaruit bleek onder andere dat de proefpersonen na het lezen minder positief gestemd waren dan vooraf en dat ze behoorlijk door het boek waren geraakt.

Bron: Nijgh & Van Ditmar en Vrije Universiteit


Eerste verfilming van thriller Karin Slaughter mogelijk al in 2017 

Een bioscoopfilm gebaseerd op de thriller Triptiek van Karin Slaughter komt in 2017 of 2018. Dat zegt de Amerikaanse auteur tegen Nu.nl. Vier jaar geleden werden de filmrechten van haar Atlanta-serie verkocht aan de Zweedse filmproducent Yellow Bird. ‘We zijn nu bijna klaar met het script’, laat Slaughter weten. 

In het verfilmde Triptiek is de hoofdrol weggelegd voor Will Trent, inspecteur voor het Georgia Bureau of Investigation. Slaughter heeft nog geen idee welke acteur deze rol moet gaan spelen. Als de tijd daar is, zal ze haar lezers via Facebook om advies vragen.

Bron: Nu.nl


Schrijver Michael Herr (Dispatches) overleden 

De Amerikaanse schrijver Michael Herr is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden. Herr vergaarde bekendheid met zijn non-fictieboek Dispatches uit 1977 over de verwoestingen van de Vietnamoorlog.

In Dispatches (Verslagen uit Vietnam, in Nederlandse vertaling) legde Herr zijn herinneringen vast aan Vietnam toen hij daar tussen 1967 en 1969 voor het magazine Esquire als oorlogscorrespondent werkte. Het boek is een schoolvoorbeeld van participerende journalistiek, een rauw verslag van het leven van Amerikaanse dienstplichtigen in Vietnam. Herr sloot zich bij hen aan om zelf hun angst, uitputting en drugsgebruik en de wreedheid van de oorlog te ervaren. Volgens de Britse thrillerauteur John Le Carré is Dispatches 'het beste boek over mensen en oorlog dat ik ooit heb gelezen.'

Michael Herr was eveneens co-producent van de film Full Metal Jacket en schreef mee aan het script van Apocalypse Now. Beide films wonnen een Oscar.

Bron: NOS en de Volkskrant 


Browser moet weg uit bieb

De gemeenteraad van de Amerikaanse plaast White Settlement, Texas, vindt dat de kat Browser de plaatselijke bibliotheek moet verlaten. In een stemming werd een meerderheid voor dit voorstel behaald. Browser leeft al zes jaar in de bibliotheek, die het dier als mascotte heeft geadopteerd.

Het is wettelijk niet toegestaan dat dieren in overheidsgebouwen leven. De zaak werd aanhangig gemaakt nadat een ambtenaar werd berispt omdat zij een puppy meenam naar het gemeentehuis.

Een medewerker van de bibliotheek nam Browser zes jaar geleden mee uit het asiel toen hij op straat was gevonden. ‘Iedereen wordt blij van Browser’, aldus een woordvoerder van de bibliotheek. ‘Hij hoort erbij en doet geen vlieg kwaad.’

Bron: Nu.nl


De naam van de roos is Meesterwerk 2016

Voor wie de Grande Finale van het tv-programma heeft gemist: De literaire misdaadroman De naam van de roos van Umberto Eco is door kijkers van het VARA-programma De meesterwerken verkozen tot Meesterwerk 2016. Niet voor het eerst overigens dat dit boek van de Italiaanse schrijver hoog in een lijst staat. In 1999 kreeg het een plekje in Le Mondes 100 boeken van de eeuw.

Als je één boek, één film, één muziekstuk en één beeldend kunstwerk mag doorgeven aan de komende generaties, welke zouden dat dan zijn? Dat was het idee achter het programma. In vijf afleveringen maakten onder anderen Youp van ‘t Hek en Adriaan van Dis hun favorieten bekend. In de zesde en slotaflevering werd de keuze van de kijker gepresenteerd.

Bij de boeken was de top 3: De naam van de roos van Umberto Eco, gevolgd door Karakter van F. Bordewijk en De as van mijn moeder van Frank McCourt. Bij de muziek koos het publiek voor de Matthäus Passion, bij de film voor de eerste twee delen van The Godfather en bij de beeldende kunst voor De verwoeste stad van Zadkine.

Bron: Literatuurplein

Meer nieuws op Hebban

24 juni 2016: schrijvers ontzet over Brexit & Ma gaat naar het theater
23 juni 2016: Altuntas met de dood bedreigd & Slaughter slaat toe
22 juni 2016: Leescoupé in de intercity & 'journalist van de eeuw' overleden
21 juni 2016: Harry Potter-vertaling in november & Benoîte Groult overleden
17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 27 juni 2016: voorspel de Booker Prize-winnaar & verdien geld door te lezen

 

Gerelateerd

Over

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. Zijn deb...

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf b...

Umberto Eco

Umberto Eco

Umberto Eco (1932-2016) is een Italiaanse schrijver en hoogleraar semiotiek aan ...

F. Bordewijk

F. Bordewijk

Ferdinand Bordewijk (1884-1965) studeerde rechten in Leiden en promoveerde in 19...

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....

Michael Herr

Michael Herr

Michael Herr (1940-2016) was een Amerikaanse schrijver en oorlogscorresponde...