Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

27 mei 2016: 'Pleurishekel aan bejaarden' & notities Coppola gebundeld

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: omroep MAX maakt de tv-bewerking van het dagboek van Hendrik Groen, de notities van The Godfather-regisseur verschijnen in boekvorm en een nieuwe uitgave van Malots 'Alleen op de wereld' verschijnt dit najaar.

Omroep MAX maakt tv-bewerking van Hendrik Groens dagboek 

Omroep MAX werkt aan een televisieserie over de bestseller Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen. Dat heeft scenarist Martin van Waardenberg laten weten in een interview met de Volkskrant. In het fictieve dagboek beschrijft personage Hendrik Groen zijn leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Het boek werd al meer dan 100.000 keer verkocht en is twee jaar na verschijnen nog steeds populair. Producent Blazhoffski/Dahl TV kocht in 2015 de filmrechten.

‘Het wordt een dramaserie over een bejaarde in een tehuis die een enorme pleurishekel heeft aan bejaarden’, zegt Van Waardenberg. ‘Ze hebben mij gevraagd of ik er voor wil schrijven.

Bron: de Volkskrant



Notities The Godfather-regisseur verschijnen in boekvorm 

Het aantekenboekje dat regisseur Francis Ford Coppola gebruikte bij het maken van de klassieker The Godfather, verschijnt later dit jaar als een 720 pagina’s dik boek. In het lijvige boekwerk, dat in november door uitgeverij Regan wordt gepubliceerd, gunt Coppola de lezer een blik op zijn creatieve proces tijdens het filmen van het beroemde epos over de maffiafamilie Corleone.

Het boek bevat aantekeningen, soms ook geschreven op de originele pagina’s van de roman van Mario Puzo, waarop de film werd gebaseerd. Ook nooit eerder gepubliceerde foto’s van de filmopnamen zijn in het boek opgenomen. Volgens Coppola is het te verschijnen boek ‘de sleutel tot het begrijpen wat er allemaal nodig was voor het verfilmen van The Godfather’.

De film uit 1971 wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden. Hij werd genomineerd voor elf Oscars en won er uiteindelijk drie: voor beste film, beste acteur (Marlon Brando) en beste aangepaste scenario. Wereldwijd bracht de film zo’n 245 miljoen dollar op. The Godfather kreeg nog twee vervolgdelen, in 1974 en 1990. 

Bron: De Morgen




Journalist wint Orwell Prize met boek over Rusland

De in Rusland geboren Britse journalist Arkady Ostrovsky heeft de Orwell Prize for Books 2016 gewonnen met zijn boek The Invention of Russia. Ostrovsky kreeg de prijs, opgetuigd met een cheque ter waarde van een kleine 4.000 euro, gisteravond tijdens een bijeenkomst in de Universiteit van Westminster in Londen.

De prijs wordt toegekend aan producties die de ambitie van George Orwell, schrijver van onder meer de klassieker 1984, om ‘van politiek schrijven een kunst te maken’ zo dicht mogelijk benaderen dan wel waarmaken. Naast de cheque kreeg Ostrovsky een trofee overhandigd uit handen van Richard Blair, de zoon van Orwell.

Ostrovsky was vijftien jaar lang correspondent in Moskou voor de Financial Times en The Economist. In The Invention of Russia doet hij middels researchartikelen en interviews verslag van de transformatie van Rusland als post-Sovjet-staat die in 1985 begon en tot de dag van vandaag voortduurt. De jury noemt zijn boek ‘belangrijk en tijdloos’. 

Bron: The Bookseller




Chinese schrijfster Yang Jiang (104) overleden

De Chinese auteur, toneelschrijfster en vertaalster Yang Jiang is woensdag in Peking op 104-jarige leeftijd overleden. Haar op beheerste toon geschreven memoires over de Culturele Revolutie is nog steeds een van de meest gewaardeerde boeken over die periode.

Het nieuws van haar overlijden werd gebracht door door de staat gecontroleerde media. Ook de People’s Daily, de officiële krant van de Communistische Partij, berichtte over haar dood, een blijk van het aanzien dat de schrijfster genoot.

Zij en haar man, schrijver Qian Zhongshu, waren al gevestigde auteurs toen partijleider Mao Zedong in 1966 de Culturele Revolutie begon om ideologische vijanden het veld te laten ruimen. Yang Jiang was de eerste Chinees die erin slaagde een Chinese vertaling te voltooien van de roman Don Quichot van Miguel de Cervantes. Voor het maken van deze vertaling leerde ze zichzelf Spaans.

Bron: The New York Times




BorderKitchen ontvangt Patrick DeWitt

De Canadese bestsellerauteur Patrick DeWitt is op 7 juni te gast bij de literaire avond BorderKitchen in Den Haag. Daar wordt de schrijver van onder andere De gebroeders Sisters ondervraagd door literair journalist Maarten Dessing.

DeWitt (Vancouver Island, 1970) is zelf de eerste die toegeeft dat de factor geluk een grote rol heeft gespeeld in zijn loopbaan: via een kennis van een stamgast van het café waar hij werkte, kwam zijn manuscript terecht bij een literair agent. Inmiddels heeft DeWitt drie boeken op zijn naam staan, waaronder De gebroeders Sisters, waarmee hij een nominatie voor de Man Booker Prize binnensleepte.

Op BorderKitchen zal DeWitt ook vertellen over zijn jongste roman Ondermajordomus Minor. Daarin verhaalt hij over een jongeman genaamd Lucien (Lucy) Minor, die gaat werken in het indrukwekkende maar ook angstaanjagende kasteel Von Aux. Hij ontmoet de kleurrijke bewoners van het dorp bij het kasteel en Klara, een schoonheid om wier liefde hij moet strijden met de knappe soldaat Adolphus.

Bron: persbericht



Van Gogh in het Chinees

In Shanghai is vandaag de Chinese vertaling van de volledige correspondentie van Vincent van Gogh gepresenteerd. Het boek bevat alle 819 overgeleverde brieven die de schilder schreef, voor het merendeel aan zijn broer Theo, en bovendien 83 brieven die aan hem werden gericht door familieleden en bevriende kunstenaars. Naast de briefteksten zijn de vele schetsen afgebeeld die Van Gogh in zijn brieven maakte. Ook zijn alle genoemde kunstwerken geïllustreerd waar Van Gogh aan werkte. De uitgave bevat meer dan 4300 reproducties.

Het brievenboek is een publicatie van Shanghai Fine Arts Publisher in samenwerking met het Van Gogh Museum en het Letterenfonds dat deze vertaling financieel mogelijk maakte. Een team van vertalers heeft vijf jaar aan het boek gewerkt.

Bron: Knack



Vondeling Rémi voor nieuwe generatie lezers

Uitgeverij Gottmer brengt in november opnieuw een klassieker in een nieuwe uitgave op de markt: Alleen op de wereld van Hector Malot. Het verhaal is bewerkt door kinderboekenauteur Tiny Fisscher en Charlotte Dematons verzorgde de illustraties. Eerder publiceerde Gottmer een door Floor Rieder geïllustreerde heruitgave van Alice in Wonderland.

Voor de enkeling die (nog) niet vertrouwd is met het verhaal:
Het boek gaat over de vondeling Rémi en de zoektocht naar zijn afkomst. Hij trekt daartoe samen met de reizende circusartiest Vitalis door Frankrijk. Vitalis heeft een aantal gedresseerde dieren bij zich: het aapje Joli-Cœur en drie honden: Capi, Dolce en Zerbino. Het gezelschap verdient de kost met toneel- en muziekuitvoeringen.

Het verhaal van Rémi’s belevenissen is volgens Gottmer door Fisscher ‘op toegankelijke wijze herverteld’, waardoor een nieuwe lichting lezers ‘zal kunnen snikken om zijn lot’. Charlotte Dematons volgde de route die Rémi door Frankrijk heeft afgelegd. Haar tocht leverde inspiratie op voor fraaie illustraties.

Bron: persbericht


Meer nieuws op Hebban

26 mei 2016: 'Fortuynistische' Leon de Winter & schrikbarend uurloon voor schrijvers
25 mei 2016: 'Galveston' VN Thriller van 't Jaar & schrijvers zijn anti-Trump
24 mei 2016: Van Dis beste voorlezer & het geheim van sprintende vrouwen
23 mei 2016: Millennium 5 in aantocht & een lijk op de dijk
20 mei 2016: Boris Dittrich kanshebber thrillerprijs en Laterveer schrijft 'Lefbek'


Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 27 mei 2016: 'Pleurishekel aan bejaarden' & notities Coppola gebundeld

 

Gerelateerd

Over

Hendrik Groen

Hendrik Groen

Hendrik Groen publiceerde drie dagboeken, Pogingen iets van het leven te maken, ...

George Orwell

George Orwell

George Orwell was een Brits schrijver, journalist en criticus. Hij wordt beschou...

Patrick deWitt

Patrick deWitt

Patrick deWitt (1975) is een Canadese auteur, geboren op Vancouver Island. ...

Hector Malot

Hector Malot

Hector-Henri Malot (La Bouille bij Rouen, 20 mei 1830&n...

Tiny Fisscher

Tiny Fisscher

Eigenlijk ben ik een prinses, maar dat hou ik geheim. De erwt hou ik ook geheim....

Charlotte Dematons

Charlotte Dematons

Charlotte Dematons groeide op in Normandië, waar ze tweetalig werd opgevoed. Na ...