Nieuws /
31 mei 2016: Cookbook Award voor Nederlander & Rosoff boos op regering
Nederlandse onderzoeker wint cookbook award
De Nederlandse onderzoeker Frederik van Oudenhoven en zijn Oostenrijkse collega Jamila Haider hebben de Gourmand World Cookbook Award gewonnen, de meest prestigieuze prijs in de culinaire boekenwereld.
Het geïllustreerde boek With our own Hands, met 100 recepten uit het Pamirgebergte van Afghanistan en Tadzjikistan, wordt door de internationale jury bestempeld als ‘baanbrekend’. Het is geen kookboek in de traditionele zin van het woord, maar gebruikt recepten als basis voor een beschrijving van de eeuwenoude landbouw- en voedselcultuur van de Pamirbevolking.
Het gebied is de bakermat van gewassen als rogge en gerst en van unieke soorten appels, walnoten, peren, abrikozen en moerbeien. Nog steeds komen er meer dan 150 soorten tarwe voor.
Bron: Knack Weekend Headerfoto: facebook
J.K. Rowling op shortlist thrillerprijs
De Schotse bestsellerauteur J.K. Rowling staat met haar onder het pseudoniem van Robert Galbraith geschreven misdaadroman Het slechte pad op de shortlist van de Theakston Old Peculier crime novel of the year award. In dit derde avontuur van Cormoran Strike moet de detective aan de slag als zijn assistent een pakket krijgt toegestuurd met daarin een afgehakt vrouwenbeen.
Galbraith staat met tweevoudig winnaar Mark Billingham op de shortlist. Daarnaast maken twee debutanten kans op de prijs: voormalig documentairemaker Renee Knight en oud-rechercheur Clare Mackintosh. Ook de auteurs Eva Dolan en Adrian McKinty zijn nog in de race voor de prijs, waaraan een cheque van 3.000 Britse ponden verbonden is. Van de sponsor krijgt de winnaar bovendien een eikenhouten biervat met daarin zijn of haar naam gegraveerd.
De winnaar wordt bekendgemaakt op het Theakston thrillerfestival in Harrogate op 21 juli. Dan krijgt ook schrijfster Val McDermid een oeuvreprijs toegekend. De winnaar wordt gekozen door een vakjury én door het publiek dat tussen 1 en 15 juli online kan stemmen.
Bron: The Guardian
Bekroonde jeugdboekenauteur Meg Rosoff hekelt Britse overheid
De in Londen wonende Amerikaanse schrijfster Meg Rosoff heeft fel uitgehaald naar de Britse regering. Volgens haar schiet die ernstig tekort waar het gaat om onderwijs aan kinderen.
Rosoff, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award (ruim 560.000 euro), zei tijdens de bijeenkomst in Stockholm waar ze de prijs in ontvangst nam dat in Groot-Brittannië te veel de nadruk ligt op het onderwijs en het behalen van een diploma, terwijl er nauwelijks aandacht is voor boeken, kunst en muziek. Ook hekelde ze de sluiting van vele bibliotheken.
De benadering van jonge mensen door de regering van David Cameron staat gelijk aan ‘een aanval op de jeugd’, aldus Rosoff. ‘Ik heb te veel kinderen ontmoet, die zichzelf snijden met scheermesjes, die zichzelf uithongeren, die lijden aan depressies en angsten en die geloven wat de regering hen vertelt: dat niets belangrijker is dan examens. Dat je met kunst, muziek en boeken geen geld kunt verdienen. Dat het oké is om bibliotheken te sluiten en hun medewerkers te ontslaan.’
De gehele speech van Rosoff is hier te lezen.
Bron: The Bookseller
Zo kiezen oplichters hun slachtoffers uit
Waar ook ter wereld stellen oplichters de volgende standaardvragen aan toeristen om te peilen of ze een geschikt slachtoffer zijn: Ben je hier voor het eerst? Ben je hier alleen? Wanneer ben je hier gekomen? Wanneer ga je weg?
Op deze manier weet een oplichter of het zin heeft om door te zetten. ‘Als je nieuw bent, alleen reist en snel weer vertrekt, ben je de ideale prooi’, schrijft programmamaker Kees van der Spek in zijn boek Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland. In het boek dat vandaag verschijnt bij uitgeverij De Fontein vertelt Van der Spek hoe zijn tv-reportages tot stand komen.
De tv-maker reist al enkele jaren voor zijn programma de wereld rond. Hij en zijn team doen zich voor als naïeve toeristen en laten zich oplichten om zo de truc van louche types en doorgewinterde oplichters voor de verborgen camera te krijgen.
Het boek is opgedeeld in de hoofdstukken Azië, Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Elk hoofdstuk bevat reisadviezen en informatie over de meest voorkomende oplichterstrucs in dat specifieke werelddeel.
Bron: Persbericht
Balotje viert haar verjaardag
Het is feest, want het kleine meisje Balotje is 12,5! Nu ja, haar verhalen dan. Om dat te vieren verschijnt op 1 juni de bundel De B van Balotje. In vier klassieke verhalen spelen het meisje en haar ongewone oma de hoofdrol. Daardoor is de bundel ook heel goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2016 van 5 tot en met 16 oktober. Dan staan onder het motto ‘Voor altijd jong’ opa’s en oma’s centraal.
In deze editie van Balotje is alle tekst uit de illustraties gehaald en onderaan de pagina’s gezet, waardoor de kleurrijke tekeningen van Yvonne Jagtenberg volgens de uitgever nog beter tot hun recht komen.
Bron: persbericht
Meer nieuws op Hebban
30 mei 2016: lezende kinderen verdienen meer & een boekje voor het bloeden
27 mei 2016: 'Pleurishekel aan bejaarden' & notities Coppola gebundeld
26 mei 2016: 'Fortuynistische' Leon de Winter & schrikbarend uurloon voor schrijvers
25 mei 2016: 'Galveston' VN Thriller van 't Jaar & schrijvers zijn anti-Trump
24 mei 2016: Van Dis beste voorlezer & het geheim van sprintende vrouwen
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.