Nieuws /
4 juli 2016: Letterenfonds gul voor acht debutanten & Groot Dictee van A.F.Th.
Letterenfonds gul voor acht debutanten
Marieke Rijneveld en Inge Schilperoord zijn twee van de acht debutanten die van het Nederlands Letterenfonds een stimuleringsbeurs van 10.000 euro ontvangen. Rijneveld won vorige maand de C. Buddingh'-prijs voor haar poëziebundel Kalfsvlies. Schilperoord haalde met Muidhond de shortlist van de drie grote literaire prijzen in het taalgebied, ze won de Bronzen Uil en staat op de shortlist van de ANV Debutantenprijs.
De overige geselecteerde debutanten – gekozen uit 26 aanvragen – zijn de romanschrijvers Roos van Rijswijk (Onheilig), Karolien Berkvens (Het uur van Zimmerman), Judith Eykelenboom (Biefstuk) en Roelof ten Napel (Constellaties) en de dichters Jonathan Griffioen (Wijk) en Maartje Smits (Als je een meisje bent).
Het is de vierde keer dat het Nederlands Letterenfonds acht debutanten selecteert voor een stimuleringsbeurs. Lebowski en Atlas Contact hebben ieder twee auteurs onder de acht. Lebowski publiceert Berkvens en Griffioen, Atlas Contact Ten Napel en Rijneveld. De anderen geven uit bij Querido (Van Rijswijk), Podium (Schilperoord), De Harmonie (Smits) en Prometheus (Eykelenboom).
Bron: Boekblad
Shortlist beste bieb van Nederland bekend
De shortlist van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2016/2017 is bekend. Uit de binnengekomen nominaties koos de jury van het vakblad Bibliotheekblad deze zes kandidaten: de Bibliotheek Alphen aan den Rijn (Rijn en Venen), de Bibliotheek Den Helder, de Bibliotheek Oosterhout (Theek 5), de Bibliotheek Schiedam (Korenbeurs), de Bibliotheek Wijchen en de Bibliotheek Winschoten.
In de komende maanden zullen de bibliotheken bezocht worden door een aantal 'mystery guests' die de instellingen beoordelen aan de hand van de vijf ‘kernfuncties’ die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk.
De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de vakjury en het publiek tezamen. Deze opzet is bij de vorige verkiezing voor het eerst toegepast en met groot succes: maar liefst 20.000 bibliotheekbezoekers brachten een beargumenteerde stem uit op de bibliotheek van hun keuze.
Bron: Bibliotheekblad
Kochiaanse roman over hoofdstedelijke burgemeester
Herman Koch moet de komende nog even flink aanpoten. Niet alleen moet hij bijtijds zijn Boekenweekgeschenk 2017 bij de CPNB inleveren, ook staat er een nieuwe roman van de bestsellerauteur van Het diner (verkocht aan 48 landen, verfilming in 2017) op stapel.
Gelukkig zijn de titel en de inhoud - in grote lijnen - van de nieuwe roman bekend, dus dat scheelt een slok op een borrel. De greppel is volgens zijn uitgever een echt Kochiaanse roman en gaat over Robert Walter, burgemeester van Amsterdam, die in korte tijd van een stabiele persoonlijkheid steeds meer verstrikt raakt in zijn eigen angsten.
Robert Walter vermoedt dat zijn vrouw Sylvia vreemdgaat. En nog wel met een oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu en de skyline van de hoofdstad wil vergallen met windmolens. Niet veel later confronteert een journaliste hem met een compromitterende foto, genomen tijdens een Vietnam-demonstratie. En alsof dat niet genoeg is, staat zijn 94-jarige vader voor de deur. Hij en zijn vrouw willen samen uit het leven stappen.
De greppel verschijnt in november bij uitgeverij Ambo|Anthos.
Bron: Ambo Anthos
Schrijver Elie Wiesel overleden
De Amerikaans Joodse schrijver Elie Wiesel, overlevende van Auschwitz, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden.
Wiesel was veertien jaar toen hij met zijn vader, moeder en zijn drie zusjes op transport naar Auschwitz werd gezet. Zijn moeder en jongste zusje werden omgebracht in de gaskamers. Wiesel werd later met zijn vader overgebracht naar Buchenwald, waar zijn vader vlak voor de bevrijding voor zijn ogen werd doodgeslagen.
Zij bekendste boek is het autobiografische Nacht, dat in 1956 uitkwam. Hierin schrijft hij over zijn periode in de kampen en het schuldgevoel dat hij soms had omdat hij het overleefde terwijl miljoenen mensen stierven. Behalve schrijver was hij ook professor aan de universiteit van Boston. Hij zette zich verder in voor mensenrechten. Hij ontving in 1986 de Nobelprijs voor de vrede.
Bron: Trouw
Het Groot Dictee van A.F.Th.
Vaste prik: elk jaar in december zet schrijver A.F.Th. van der Heijden zich voor de televisie om het Groot Dictee mee te pennen. Uitnodigingen om er als deelnemer in de Eerste Kamer bij te zijn sloeg hij steeds af. 'Dat leidt te veel af’, zegt hij in de Volkskrant. ‘Mijn werkjaar begint al in november.'
Hij had nooit meer gedacht dat hij nog eens de kans zou krijgen om het zelf te schrijven. 'Normaal vraag ik altijd bedenktijd als er zo'n verzoek binnenkomt. Nu wist ik meteen dat ik het wilde doen. Tot mijn vreugde komt het er toch nog van.' Op zaterdag 17 december zal Van der Heijden op NPO 2 zijn eigen dictee voorlezen.
De schrijver zegt belang te hechten aan een juiste spelling. 'Ik spel zo correct mogelijk. Als je verkeerd spelt, ga je ook slordiger denken. Ik ben geen schoolfrik, maar ik betreur dat. Mensen zijn blij dat ze kunnen mailen omdat je volgens hen in e-mails niet zo precies hoeft te spellen. Foute boel!'
Het Groot Dictee ziet de schrijver als een goede gelegenheid om mensen nog eens te laten ervaren hoe nauw spelling luistert. 'Alleen seksualiteit, dat moet ik met een x schrijven. Die x is noodzakelijk voor de ranzigheid in dat woord.'
Bron: de Volkskrant
Schrijfster 'Eat Pray Love' scheidt van grote liefde
Elizabeth Gilbert, de schrijfster van de wereldwijde bestseller Eat Pray Love (Eten, Bidden, Beminnen) gaat scheiden van haar veelbeschreven echtgenoot Jose Nunes.
De schrijfster (46) kondigde haar scheiding vrijdag aan op haar Facebookpagina. De twee waren twaalf jaar bij elkaar en trouwden in 2007. Gilbert ontmoette de Braziliaan Jose Nunes, Felipe in haar boek, tijdens haar zoektocht naar een nieuw leven nadat ze van haar eerste echtgenoot scheidde. Ze verbleef vier maanden in Italië om te eten, drie maanden in India om spirtualiteit te vinden en vier maanden in Indonesië om de liefde te zoeken. Op Bali ontmoette ze de zakenman Nunes.
Bron: Algemeen Dagblad
Bezige Bij-splijtzwam Abou Jahjah opent Zomergasten
Wellicht slaat hij een verzoenende toon aan, wellicht jaagt hij nog meer auteurs weg bij uitgeverij De Bezige Bij. We zullen het zien op zondag 31 juli als de Vlaamse activist en publicist Diyab Abou Jahjah de gast is in de eerste avondvullende aflevering dit seizoen van het tv-programma Zomergasten.
Abou Jahjah was oprichter van de inmiddels niet meer bestaande actiegroep Arabisch-Europese Liga. Zijn standpunten lei(d)den regelmatig tot controverses. Zo veroorzaakte de geplande verschijning van zijn pamflet Pleidooi voor radicalisering een rel bij uitgeverij De Bezige Bij. Een aantal schrijvers is erop tegen dat De Bezige Bij het werk van Abou Jahjah uitgeeft. Tommy Wieringa en Jessica Durlacher hebben aangekondigd hun volgende boek bij een andere uitgever onder te brengen.
De andere gasten in het programma, dat zijn 28e jaargang beleeft, zijn presentator Arjen Lubach, oud-politica Hedy d'Ancona, de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck, hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier en premier Rutte, die op 4 september de laatste gast is.
Bron: NOS
Dichters Bonnefoy en Hill overleden
Twee vooraanstaande dichters zijn vorige week overleden, zo werd afgelopen weekend bekend.
De Franse moderne dichter en intellectueel Yves Bonnefoy, vaak genoemd als kanshebber op de Nobelprijs voor de Literatuur, blies vrijdag op 93-jarige leeftijd zijn laatste adem uit. Bonnefoy was ook essayist en kunstcriticus en zijn werk werd in dertig talen vertaald. Hij was de auteur van meer dan 100 boeken en was tevens een gerespecteerd vertaler van Shakespeare.
Verschillende grote prijzen en onderscheidingen vielen hem ten deel. In 1981 kreeg Bonnefoy de Grote Poëzieprijs van de Académie Française, in 1984 werd hij Commandeur van de Kunsten en de Letteren.
Een dag eerder gaf Bonnefoys Engelse vakgenoot Geoffrey Hill de geest. Volgens The Guardian meldde Hills vrouw Alice Goodman op Twitter dat haar man ‘plotseling, en zonder pijn of angst’ stierf.
Hill won talrijke prijzen voor zijn poëzie. Behalve als dichter werd hij ook geëerd als essayist en leraar. Kritiek dat zijn werk vaak moeilijk te begrijpen was, wees hij van de hand. ‘In mijn ogen is moeilijke poëzie het meest democratisch, omdat je je lezers de eer aandoet ervan uit te gaan dat zij intelligente wezens zijn.’
Bron: De Standaard en Nu.nl
Biografie koningin Juliana in oktober
Op 27 oktober 2016 verschijnt bij De Bezige Bij de biografie van koningin Juliana door sociologe Jolande Withuis. Volgens de uitgeverij werd niet eerder een zo uitgebreide biografie van ‘onze’ koningin geschreven.
Juliana was bij velen geliefd; niettemin was er over haar aangrijpende levensgeschiedenis, vol persoonlijke en politieke crises, tot nu toe weinig bekend. Withuis baseerde Juliana op brieven en op ander niet eerder gepubliceerd privémateriaal. Juliana. Vorstin in een mannenwereld verschijnt onder auspiciën van het NIOD.
Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning (2002), Na het kamp (2005), De vrouw als mens (2007) en in 2008 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010.
Bron: Persbericht
Meer nieuws op Hebban
1 juli 2016: Graeme Simsion dumpt Rosie & boek kleinzoon Tolkien op komst
30 juni 2016: de Lage Landen herenigd op de Buchmesse & HP-toneelstuk uitverkocht
29 juni 2016: luister naar een verwarde cavia & scholieren met schuld opgezadeld
28 juni 2016: 'De Cirkel' is ultieme bestseller & spannend uitstapje Van Gastel
27 juni 2016: voorspel de Booker Prize-winnaar & verdien geld door te lezen
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.