Nieuws /
4 mei 2016: een jubelend boekverkoperspanel en bespottelijk boek in de bestsellerlijst
DWDD-panel jubelt bijna alle boeken de hitlijst in
Het tweede Boekverkoperspanel bij De Wereld Draait Door heeft zijn zegje gedaan. Na twee seizoenen wordt er gezocht naar een fris kwartet boekhandelaren dat zojuist verschenen boeken mag duiden (lees: promoten). Het nieuwe panel zal er nog een zware kluif aan krijgen om het succes van zijn voorgangers te overtreffen. Verkopers Wouter Cajot, Casper Luckerhof, Veronie Snijder-Kramer, Jan Verhagen en vooral de onstuitbare Grietje Braaksma wisten bijna al hun voorkeuren de Bestseller60 in te roeptoeteren. Van de 28 besproken titels belandden er 24 in de lijst, meldt Boekblad. Hoogste notering was voor Jij zegt het van Connie Palmen op 1. Het een na meest succesvolle boek is Een klein leven van Hanya Yanagihara, dat na bespreking in DWDD vorige week op plek 3 terecht kwam.
Bron: Boekblad
Alle genres vertegenwoordigd in nieuwe Bestsellertop
Bovenstaand bericht lijkt ook deze week weer bevestigd te worden in de Bestseller 60. De top 10 van de bestsellerlijst die iedere woensdag bekend wordt gemaakt, bevat vier boeken die in De Wereld Draait Door besproken werden, al dan niet door het boekverkoperspanel. Daarnaast maakt de nummer 1 duidelijk dat de last minute-strijd om de bikinibody voor de zomer begonnen is, veel kinderen brengen deze mei-vakantie lezend door met nummer 9 en blijkbaar is Nederland benieuwd naar de verschillende type vrouwen die Hartman in nummer 10 (be)spot.
1. Fajah Lourens - Killerbody Dieet
2. Paulien Cornelisse - De verwarde cavia
3. Hanya Yanagihara - Een klein leven
4. Nicci French - Als het zaterdag wordt
5. Jari Litmanen - Litmanen 10
6. Suzanne Vermeer - Hittegolf
7. Martijn Katan - Voedingsmythes
8. Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken
9. Rachel Renée Russell - Dagboek van een muts. Houd de dief!
10. Maxim Hartman - De nationale vrouwenspotgids
Bekijk hier de volledige Bestseller60 van deze week
Van Mersbergen schrijft boek over meestervervalser en zijn geliefde
Op basis van een filmscript schrijft Jan van Mersbergen een boek over het leven van meestervervalser Han van Meegeren en zijn geliefde Jólanka. De ‘verboeking’ verschijnt in augustus bij uitgeverij Aerial Media Company. Een maand later is de release van de bioscoopfilm Een echte Vermeer. ‘Er zijn verschillende boeken over Van Meegeren die het verhaal vertellen van de oplichter die de Nazi’s voor de gek hield’, zegt Van Mersbergen. ‘Dat verhaal is bekend. Aan het script van Een echte Vermeer is de affaire met de vrouw van kunstkenner Abraham Bredius toegevoegd. Deze Jólanka is de spil, de muze, de leidraad. Haar gezicht is het gezicht dat Van Meegeren schilderde als Jezus in de Emmausgangers, tussen de discipelen die Jezus niet als zodanig herkenden. Het verhaal gaat over echt en vals. Uiteindelijk wilde Jolanka de echte kunstenaar Van Meegeren zien, maar dat lukte niet.’
Bron: persbericht
Intieme correspondentie en foto’s van Marcel Proust onder de hamer
Marcel Proust deed dertien jaar over het schrijven van de 7 delen, 12 boeken, 3000 bladzijden en 1 miljoen woorden van zijn piece de résistance A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd). Dat deed hij, naar verluidt, in een met kurk beklede kamer. Daarvoor leidde de Franse romanschrijver een meer dan intensief sociaal leven. Brieven met intieme details en foto’s van Prousts mannelijke geliefden worden binnenkort geveild in Parijs. Eén foto toont Proust met zijn minnaars Lucien Daudet en Reynaldo Hahn. Prousts ouders die hierin een overduidelijke verwijzing van zijn seksuele voorkeur herkenden, verordonneerden dat alle prints van de in 1896 genomen foto werden vernietigd. Maar de schrijver bewaarde zijn eigen afdrukken. De items komen uit het persoonlijke archief van Proust en worden verkocht door zijn achternicht. Deskundigen schatten dat de collectie die op 31 mei bij Sotheby’s in de Franse hoofdstad onder de hamer komt, op zijn minst drie kwart miljoen euro zal opbrengen.
Bron: The Telegraph / photocredit: Sotheby's Paris
Geldbedrag voor Britse non-fictieprijs fors verhoogd
In Nederland heeft de Stichting Anna Bijns Prijs de naar de Antwerpse refreindichteres vernoemde onderscheiding opgeheven en in Vlaanderen wil de Fintro bank geen jeugdboekenprijzen meer bekostigen. Maar in Groot-Brittannië willen ze in ieder geval bij de Samuel Johnson Prize niets van bezuinigen weten. Daar is de prijs voor het beste non-fictieboek met tienduizend Britse ponden verhoogd naar - omgerekend - 37.815 euro. Goed, daarvoor moet wel de naam van de prijs worden aangepast. De onderscheiding heet nu Baillie Gifford Prize for Non-Fiction, vernoemd naar de in Edinburgh gevestigde investeringsmaatschappij. De voormalig BBC-journaliste Stephanie Flanders is voorzitter van de jury, zij maakt op 15 november de winnaar bekend. Vorig jaar won de Amerikaanse auteur Steve Silberman de prijs met zijn populair-wetenschappelijke boek over autisme.
Bron: The Bookseller / photocredit lachende laatste winnaar Steve Silberman: (c) David Levene for the Guardian
Uitgever Mizzi van der Pluijm voert Literaire Pikorde aan
Vandaag publiceerde Hebban de 18de editie van de jaarlijkse uitgevershitlijst van Jan Zandbergen: de Literaire Pikorde 2016. Atlas Contact-uitgever Mizzi van der Pluijm is volgens de maker de belangrijkste persoon in het boekenvak, gevolgd door 'de zakelijke auteur' in de vorm van Joris Luyendijk (ook Atlas Contact) en selfpubbers Paulien Cornelisse en Xenia Kasper. De pikorde telt maar liefst 19 nieuwe namen ten opzichte van de vorige editie. Bekijk hier de volledige hitlijst.
Meer nieuws op Hebban
- 2 mei 2016: 1 miljoen voor Kuifje, elfde Loser-boek en spijt om 'eliminatie'
- 3 mei 2016: een fortuinlijke Leon de Winter en een generaal komt uit de doofpot
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.