Nieuws /
25 juli 2016: Waarschuwing van Daniel Silva & het belangrijkste boek van Barry Atsma
Overeenkomsten berusten in Silva’s thriller op louter toeval
The Black Widow, de nieuwste thriller van de Amerikaanse schrijver Daniel Silva, opent met bomaanslagen in Parijs en Amsterdam gepleegd door de terreurbeweging IS. De beschreven gebeurtenissen zullen de lezer ongetwijfeld doen denken aan de terroristische acties in onder meer de Franse hoofdstad.
Maar mochten er overeenkomsten zijn met bepaalde gebeurtenissen, dan berusten die op louter toeval, schrijft Silva in het voorwoord van zijn boek. ‘Ik begon te schrijven aan dit boek nog voordat Islamitische Staat aanslagen pleegde in Parijs en Brussel waarbij meer dan 160 mensen omkwamen. Ik heb even overwogen om het manuscript aan te passen, maar ik koos ervoor om het af te ronden zoals ik voor ogen had. Ik ben niet trots op mijn ‘voorziendheid’. Ik zou willen dat het moorddadige terrorisme van Islamitische Staat alleen maar op de pagina’s van mijn boek voorkwam.’
Oud-journalist Silva heeft kritiek op de reactie van het Westen op IS. ‘Ik schreef dit boek als een waarschuwing van wat ons te wachten staat’, zei hij in een interview met The Dallas Morning News. Volgens hem is Amerika ‘het ultieme doelwit’ van IS.
Bron: The New York Times
Biografie over Liesbeth List in de maak
Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt in 2017 een biografie van chansonnière Liesbeth List (74). Het boek wordt geschreven door Dave Boomkens (26) en Richard van de Crommert (48), auteurs van Het Grote Songfestival Boek.
Voor het schrijven van de biografie kunnen Boomkens en Van de Crommert putten uit haar archief. Sinds de jaren zestig heeft List minutieus bijgehouden wat er gebeurde in haar loopbaan. Van krantenartikelen tot brieven, onder andere van haar vader. Alles is bewaard gebleven.
De twee auteurs laten in de Telegraaf weten dat ze wekelijks gesprekken voeren met de zangeres. Daarnaast praten ze met zo’n dertig personen uit haar omgeving. In het najaar van 2017 komt er ook een musical over het leven van List.
Bron: De Telegraaf
Studie: Harry Potter-lezers hebben niks met Donald Trump
Er is een nieuwe tactiek ontdekt die tegenstanders van Donald Trump kunnen gebruiken om te voorkomen dat deze Republikein later dit jaar de verkiezingen om het presidentschap van de Verenigde Staten gaat winnen: het lezen van de avonturen van Harry Potter. En dan maakt het niet uit of het om de Steen der Wijzen, de Orde van de Feniks of de Relieken van de dood gaat.
Uit een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania blijkt dat Amerikanen die een of meer verhalen van J.K. Rowling over de tovenaarsleerling hebben gelezen, meer genegen zijn om een hekel te hebben aan Trump. Dit ligt waarschijnlijk aan ‘het verzet tegen autoritaire figuren’ dat uit de boeken naar voren komt en het promoten van verscheidenheid, tolerantie en acceptatie.
Voor de studie Harry Potter and the Deathly Donald werden 1.142 Amerikanen ondervraagd voorafgaand en ná de campagnes van Trump in 2014 en dit jaar. Zo werden vragen gesteld over kwesties als de doodstraf, islamofobie en homorechten. Ook werden directe vragen over Trump gesteld. Onderzoeksleider professor Diana Mutz van de Annenberg School for Communication ontdekte dat hoe meer Harry Potters een individu had gelezen, hoe minder hij of zij Donald Trump kon waarderen.
Volgens Mutz kan iemands mening wel degelijk worden beïnvloed door het lezen van fictie. J.K. Rowling zal met instemming de resultaten van het onderzoek tot zich nemen, zo is de indruk. In december twitterde zij nog dat de duistere tovenaar Voldemort ‘nog lang niet zo slecht was als Trump’.
Bron: Independent
‘Kroniek van het vuur’ is belangrijkste boek voor Barry Atsma
Acteur Barry Atsma geeft bijna al zijn boeken weg. ‘Ik ben niet zo van het boeken houden’, zegt hij in het AD. ‘Boeken moeten worden gelezen en niet in een kast staan. Ik geef bijna al mijn boeken weg.’
Ook het boek dat het meest voor hem betekende, ligt niet meer thuis. ‘Dat is de prijs van alles cadeau doen. Ik weet niet eens meer aan wie ik het heb gegeven.’ Het gaat om Kroniek van het vuur van de Uruguayaanse auteur Eduardo Galeano, over de ontstaansgeschiedenis van Zuid-Amerika. ‘Omdat ik als kind in Brazilië heb gewoond, vond ik het extra leuk om te lezen. Het boek diende zo'n twintig jaar geleden als inspiratie voor een solo die ik maakte voor mijn afstuderen aan de toneelschool.’
Die solo kwam nooit, maar de strekking van het boek bleef hangen. ‘Het gaat in de kern ook over je eigen ontstaansgeschiedenis. Dat ik bijvoorbeeld nu in vrijheid kan leven, daar zijn mensen voor gestorven. Het boek is ook een soort zoektocht, waarom doen mensen wat ze doen? Daar heb je ook als acteur veel aan.’
Bron: AD
Biografe wil Boudewijn Büch-brug
Eva Rovers schreef in 2010 een bekroonde biografie van Helene Kröller-Müller. Sinds september 2011 werkt ze aan een biografie van schrijver, Mick Jagger-fan en televisiemaker Boudewijn Büch. De gezamenlijke erven hebben haar exclusief toegang gegeven tot het persoonlijke archief van Büch, waarin zich 25 dagboeken en duizenden brieven en foto’s bevinden. Het boek, BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch verschijnt in november 2016 bij uitgeverij Prometheus.
Ongetwijfeld zal in het boek worden vermeld hoe ver Rovers is gekomen om een nu nog naamloze brug naar Büch te vernoemen. Op Facebook roept ze haar volgers op om een verzoek in te dienen bij de gemeente Amsterdam om een brug de naam te geven van de in 2002 overleden schrijver. Het gaat om de brug op de Leliegracht/Keizersgracht, vlakbij het oude woonhuis van Büch.
Bron: Facebook en Tzum
Veertig uitgeverijen naar Stripfeest
Het Warandepark in Brussel staat van 2 tot 4 september in het teken van het beeldverhaal. Naar de zevende editie van dit Stripfeest komen zo’n veertig uitgeverijen in het gezelschap van 250 auteurs voor signeersessies, conferenties, spelletjes en tentoonstellingen.
Uitgeverij Le Lombard (weekblad Kuifje, De Smurfen) e.a. viert tijdens dit evenerment haar zeventigste verjaardag en zal de prijs Raymond Leblanc voor jong striptalent uitreiken. In de tenten in het Warandepark zullen tientallen kleinere uitgeverijen hun werk presenteren.
Voor het eerst krijgt ook Ballon Media een enorme ruimte toegewezen. Deze uitgeverij zal er een brede waaier Nederlandstalige strips voorstellen van de uitgeverijen Blloan & Ballon Comics, Casterman, Dargaud, Dupuis, Le Lombard en Glénat. Er zullen kwalitatief hoogstaande grafische romans terug te vinden zijn, maar ook de bekende Belgische strips zoals Kuifje, Robbedoes, Largo Winch, XIII, Thorgal, Jommeke en nog vele andere. De precieze lijst met uitgeverijen, signerende auteurs en het programma vindt u terug op de website van het Stripfeest.
Actrice Esther Waij komt met derde roman
Bij uitgeverij Aerial verschijnt in oktober Femke, de derde roman van actrice en scenarioschrijfster Esther Waij. Volgens de uitgever gaat het om ‘een tragi-romantisch, intiem verhaal over een onbegrepen liefde die uiteindelijk mensen weer bij elkaar brengt’.
Een man van eenvoudige komaf trouwt zijn grote liefde, Femke, uit betere kringen. Ze krijgen twee mooie dochters, maar dan wordt Femke verliefd op iemand anders. Dat zet de wereld van haar man natuurlijk op z’n kop. Hij raakt zijn vertrouwen kwijt: in zichzelf, in hun relatie en toekomst… Maar Femke niet…
Esther Waij (1974) studeerde af aan de Dansacademie en de Toneelschool. Ze kreeg als actrice bekendheid door rollen in series als MCW en Baantjer. Tot dusver schreef ze twee romans, Inez & Zo en Man op je lip.
Bron: Persbericht
Meer nieuws op Hebban
22 juli 2016: Ex-rechercheur verslaat Rowling & vijf euro korting op populaire Hebban-thriller
21 juli 2016: 'Tonio' op 13 oktober in de bios & Hugo's ma te horen op Spotify
20 juli 2016: Twilight-auteur schrijft thriller & zomerstilte in bestsellerlijst
19 juli 2016: Terlouw bezorgd om klimaatverandering & Coelho schrijft over Mata Hari
18 juli 2016: Pauze voor Bureau Raampoort & lichaam vermiste Britse schrijfster gevonden
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.