Boekentippertip: 'Een niet al te fraai beeld van onze toekomst'
De favorieten van Nicole:
Nicole licht over haar tipverzoek toe: 'Ik zoek een boek voor de challenge van deze maand: lees een boek met een link naar de actualiteit. Dit vind ik erg moeilijk. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Op mijn pagina en spot is denk ik wel een beeld te krijgen waar ik van hou. Notitie: Geschiedenis hou ik echt niet van.'
De tip van boekentipper Guy:
Dag Nicole,
Je zoekt een boek met een link naar de actualiteit, maar je houdt niet van historische romans? Beginnen doe ik dan met een roman over een nog steeds actueel thema. Materiaalmoeheid van Marek Šindelka. In dit boek vertelt de schrijver over twee jonge broers, op de vlucht voor de oorlog. De jongens bevinden zich in een vreemd land, ergens in Europa. Het wordt een tocht vol mensonwaardige omstandigheden. Materiaalmoeheid is een controversiële roman, die het huidige vluchtelingenprobleem nog maar eens extra en treffend accentueert. Zelf vind ik dit boek een heel sterke, actuele roman.
Je volgende tip zou je wellicht niet verwachten en toch: In alle steden is een dystopie van Aukelien Weverling. In dit boek schetst de auteur een niet al te fraai beeld van onze toekomst. Het verhaal van Bennie, een echte pechvogel die toch een eeuwige optimist blijft. In een niet expliciet genoemde stad, ergens in de toekomst, wonen de verschillende lagen van de bevolking separaat in wijken. Die zijn mooi ingedeeld per klasse, waarbij Bennie in de F-wijk is ingedeeld. Dieper kan hij niet meer wegzakken; hij slaagt er evenwel in om op te klimmen naar wijk C. Tot hij weer naar beneden tuimelt.Actuele toestanden uit onze huidige maatschappij worden gemuteerd naar een hypothetisch toekomstbeeld. Niet alleen de sociale media, de klimaatwijziging en het vluchtelingenprobleem komen aan bod. Ook het wegvallen van persoonlijke bewegingsvrijheid wordt scherp weergegeven. Weverling steekt een waarschuwende vinger uit naar de overheid, die als een Big Brother iedereen permanent begluurt en controleert. Merkwaardig en aangenaam verrassend is dat deze dystopische roman een hardvochtige positivo als protagonist heeft.
Je derde tip is weer helemaal anders, een spannend boek. Het getal van het beest van de Nederlandse auteur Chris Houtman. Als lezer volg je het verloop van twee schijnbaar van elkaar losstaande verhalen. De manier waarop Houtman heikele onderwerpen voorstelt en uitwerkt, verdient alle vertrouwen en respect. Zo is er de Kerk versus het bewind van Trump, de jihadisten en de situatie van de Koerden; alsook de constante terreurdreiging. Situaties uit de recente actualiteit zet de schrijver op een geloofwaardige manier neer; krachtig ingekleurd met een portie fantasie.
Heb ik je toch ietwat op het juiste spoor gezet, Nicole?
Hartelijke groeten,
Guy
Voor als je nog iets over je tips wilt zeggen zie: Boekentippertopic