Boekentippertip | 'Iets anders om toch echt eens uit mijn comfortzone te gaan'
De vraag
Gunther: 'Ik lees ongeveer een 140-tal boeken per jaar. 90% daarvan zijn thrillers als het al niet meer is, de rest fantasy. Toch zou ik af en toe eens iets anders willen lezen om toch echt eens uit mijn comfortzone te gaan. Niet te literair, niet zeemzoet. Iets zoals Hotel New Hampshire van Irving of de oorlogsromans van Douglas Reeman. Of toch nog iets totaal anders?'
De Boekentipper-tip van Marina
Hulplijn: Hebban specialisten
Dag Gunther,
Je vraag klinkt als een uitdaging, een doorgewinterde lezer iets 'anders' aanbevelen. Ik waag het erop: uit je boekhandelkeuze leid ik af dat je in België woont, daarom stuur ik je eerst richting Antwerpen, kwestie van je cultuurshock niet té groot te maken. Ik vermoed dat het decor, de taal en het thema je kunnen aanspreken: Wil van Jeroen Olyslaegers. Het is een roman waarin een hoogbejaarde Wilfred Wils zijn verhaal doet aan een achterkleinzoon over zijn aandeel in de oorlogsjaren ’40-’45 in Antwerpen. Hij en zijn vriend Lode waren vrienden, beide hulpagent tot er keuzes gemaakt moesten worden. Hij werd de 'smeerlap', Lode koos de kant van de rechtvaardigen. Dit is een erg summiere samenvatting, maar het is een boek dat je best leest zonder al te veel voorkennis. Ik heb het erg geapprecieerd, ben ook een thrillerfan, maar lees geen oorlogsromans. Is dit een aanbeveling?
Gezien je huidige leesvolume, schroom ik me niet je een dikkerd van zo’n 800 pagina’s aan te bevelen: De ontembare van Guillermo Arriaga. Een parallelverhaal waar aan de ene kant Juan, een jongen uit Mexico-Stad gevolgd wordt, aan de andere kant een Inuit die verbeten een grijze wolf najaagt. Het verhaal is rauw, is bruut, is indringend, exuberant soms, maar ook erg visueel beschreven. Arriaga is ook scenarist, schreef onder andere de film Babel. Stevige kost voor sterke magen. Ik ronde het boek op drie sterren af, mijn kritiek ging vooral naar het literaire gehalte, maar inhoudelijk staat het boek er. Proberen?
Een andere toon en stijl, maar een schrijfster met scherpe blik en stevige pen is de Duitse Julie Zeh. Ik beveel je Ons soort mensen erg warm aan. Een dorpsverhaal in het Oosten Van Duitsland waar belangen gaan botsen als er een windmolenpark komt onteigenen én betalen. Zou ook onder 'onze' kerktoren kunnen geschreven zijn, herkenbaar dus. Gesaust met een goede vleug humor.
Voilà Gunther, dit zijn ze dan. Boeken onder het label 'literatuur', maar, om jou te plezieren, alle met een flinke dosis conflict en intrige.
Succes met je ontdekkingsreis en altijd benieuwd naar jouw mening!
Vriendelijke groeten,
Marina
Bericht van Gunther
2 september: 'Ok. 3 titels die mijn nieuwsgierigheid triggeren en die ik alle 3 op mijn te lezen lijst heb gezet. Ik vermoed dat ik ga beginnen met Wil en Ons soort mensen. Maar ook De ontembare spreekt mij zeker aan.'
4 september: 'Wil is gelezen en bekroond met 4 sterren. Pracht verhaal, prachtig geschreven met een magistraal woordgebruik. Nu even terug een paar thrillers en dan Ons soort mensen. Hartelijk dank voor deze tip.'
Hoe werkt de Hebban Boekentipper?
Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien.
- Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
- Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
- Kies een hulplijn.
- Druk op verzenden.
- De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
- Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat.
- Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.