Boekentippertip | 'Ik lees over onderwerpen zoals racisme maar ook zelfontwikkeling'
De vraag
Louise: 'Ik ben een 54-jarige vrouw die heel breed leest, van feelgood tot non-fictie over onderwerpen zoals over racisme maar ook over zelfontwikkeling. Ik hou wel van feelgood, maar het moet niet te zoetsappig zijn, het mag wel een beetje pit hebben.'
De Boekentipper-tip van Henny
Hulplijn: De Lezers
Beste Louise,
Je hebt nog een lange leeslijst voor de boeg zag ik in je 'Wil ik lezen'-lijst. Ik heb een paar boeken voor je uitgezocht waarvan ik hoop dat ze boven op de stapel komen te liggen. Het is allemaal fictie, maar toch kun je er iets van opsteken. Ikzelf heb van alle drie heel erg genoten.
De bergen zingen van Phan Que Mai Nguyen is een intiem familieverhaal dat zich afspeelt tijdens de twintigste eeuw in Vietnam. De Vietnamese schrijfster vertelt haar eigen verhaal en dat van haar voorouders uit vier verschillende generaties, waardoor je meteen iets meer te weten komt over de achtergronden van de Vietnamoorlog. Je leest over hongersnood, landhervormingen en oorlog en elke crisis eist slachtoffers binnen de familie. Maar het is ook een hoopvol boek. Als de politieke rust wedergekeerd is, vervagen de littekens van het verleden en kan de hoofdpersoon dromen van een betere toekomst. Ze kan gaan studeren en ook de liefde loert om de hoek.
In Weg naar huis van Yaa Gyasi worden in de 18e eeuw twee nichten, afkomstig uit De Goudkust, gescheiden van elkaar. De ene, Effia, trouwt een Engelse officier. De ander, Esi, belandt op een slavenschip en wordt verscheept naar Amerika. Hun nakomelingen, aan wie elk een hoofdstuk is gewijd, maken vernedering, racisme, mishandeling maar ook geluk mee. In de slothoofdstukken komen de verschillende draden weer bij elkaar in de personages van Marcus en Marjorie. Een indrukwekkende familiegeschiedenis, vanuit Afro-Amerikaans perspectief, die de achtergronden van slavernij en rassenhaat verduidelijkt zonder zwart-wit clichés of geromantiseerde sentimentaliteit. Helden en schurken bevinden zich aan beide kanten, zowel bij de Ghanezen als de Engelsen.
In De terugkeer van Esther Gerritsen gaat het over herinneringen en wat die doen met het leven van een mens. De dood van een depressieve vader houdt een gezin jaren na dato nog steeds in zijn greep. Hij zou zelf een eind aan zijn leven hebben gemaakt, maar dochter Jenny, die op dat moment nog heel jong was, zet daar haar vraagtekens bij en gaat op zoek naar antwoorden op haar vragen en gaat daarin heel ver. Haar moeder en broer willen er eigenlijk niet meer over praten. De zoektocht levert bij allemaal heel wat emoties op. Heel bijzonder is dat naast de familieleden ook vader Gerrit vanuit het hiernamaals zijn gevoelens over het geheel blootgeeft. Als je dit boek dichtslaat, zul je het zeker niet meteen los kunnen laten.
Ik hoop dat ik een goede keus voor je heb gemaakt en ben benieuwd wat je van deze boeken vindt.
Hartelijke groet,
Henny
Bericht van Louise
Dank je wel Henny voor je advies, het eerste boek spreekt me heel erg aan, het tweede boek stond inderdaad al op mijn 'Wil ik lezen'-lijst. Het boek van Esther Gerritsen zou ik zelf niet zo gauw oppakken, maar denk ik nu, 'oh dit is wel heel interessant'.
Hoe werkt de Hebban Boekentipper?
Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien.
- Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
- Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
- Kies een hulplijn.
- Druk op verzenden.
- De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
- Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat.
- Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.