Boekentippertip | 'Spijt dat ik het verhaal verlaten moet'
De hulpvraag
Bernice: 'Ik lees graag boeken die me mee op reis nemen, op reis in de tijd, over de grens, door verschillende culturen, boeken die met taal spelen, die me uitdagen, me dwingen na te denken en me iets leren, filosofisch, over geschiedenis, over andere culturen en perspectieven van mensen, gewoon omdat hun wiegje ergens anders stond. Ik lees graag boeken die me op de laatste bladzijde een gevoel van spijt geven dat ik het verhaal verlaten moet.'
Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan
De 3 favorieten
De Boekentipper-tip van Marina
Hulplijn: Hebban Specialisten
Dag Bernice,
Leuk dat je hier een boekentip aanvraagt!
Ik neusde even tussen je gelezen boeken, je hebt een leeslijst waar ik jaloers op ben en die je vraag een uitdagend tintje geeft. Hoe herhaling te vermijden?
Ik beveel je een paar boeken aan waar ikzelf erg enthousiast over was en die ook vallen onder het label: reizen, andere culturen, filosofie en nadenken, andere perspectieven...
Het eerste is Kintu van de Oegandese auteur Jennifer Nansubuga Makumbi. In grote lijnen geschetst: het boek gaat over stamvader Kintu die op weg naar hun nieuwe koning per ongeluk zijn adoptiefzoon vermoordt. Hij wordt vervloekt door de echte vader en deze vloek wordt overgedragen van generatie op generatie tot in de huidige tijd. Door de belevenissen van de verschillende nazaten, maak je kennis met een historisch en actueel Oeganda. De vertelling is op zich eenvoudig, Makumbi zei zelf dat ze voortborduurt op een traditie van orale vertellers uit haar geboorteland, maar is boeiend doordat er een soort magisch realisme ontstaat door het natuurlijk samenleven met (voorvaderlijke) geesten en de moderne gsm-mens. Echt een verhaal dat je, poef!, in een andere wereld zet.
Het volgende is een heel ander genre: Wat scheelt eraan van Sigrid Nunez. Een ogenschijnlijk eenvoudige vertelling waarbij de ik-persoon verhaalt hoe een vriendin haar vraagt haar bij te staan bij haar laatste reis. Ze bedoelt euthanasie, maar het wordt niet zo letterlijk gezegd. Alles blijft wat vaag: de vrouw is van een onbestemde leeftijd (ik plak er zo ongeveer de jouwe op, vandaar mijn idee dat het je zou aanspreken), ze discussiëren over hun leven, ze reflecteert over haar ex, et cetera. En het boek gaat in je hoofd zitten. Sigrid Nunez begon haar schrijverscarrière onder de hoede van Susan Sontag en is ondertussen een zeer gerespecteerde prof en auteur. Ik zei het al: ogenschijnlijk eenvoudig.
Het laatste boek heb ik net uit en ik zinder nog na, dus voilà, je krijgt het erbij: Wiens verhaal is dit? van Rebecca Solnit. Ik zag wel dat je van haar enkele boeken op je WIL had staan, maar ik hoop dat dit dan toch een (eerste) kennismaking voor je is. Het is geen roman, maar een verzameling van essays die ze de laatste twee jaar publiceerde in kranten en dergelijke. Haar onderwerpen hebben meestal een bron in de Amerikaanse samenleving, maar haar denken gaat diep en breed. Ze observeert scherp en kritisch en werkt heldere, goed onderbouwde stellingen uit. Of haar onderwerp nu het klimaat is, #MeToo, de geschiedenis van Amerika... ze gaf me vele 'aha'-inzichten. Een intelligente vrouw die het begrip 'feminisme' overtuigend naar dit tijdperk heeft getransformeerd.
Ik hoop dat je hier wat inspiratie vond. Of niet, natuurlijk. Laat gerust weten hoe je er over denkt. Benieuwd naar je mening!
Groetjes
Marina
Meer tips
Wat zegt Bernice?
'Dag Marina,
Dankjewel voor je tijd en voor je gevarieerde tips. Kintu ga ik zeker lezen. Ik hou van de schijnbare eenvoud van oeroude orale verteltradities. Een tip in de roos! Ook je andere twee leestips beginnen m'n nieuwsgierigheid al te prikkelen. 3 totaal verschillende boeken, ik ben benieuwd.
Je profiel heb ik ook net even bekeken - een rijke bron van inspiratie en sommige titels zijn een feest van herkenning. M'n 'Wil ik lezen'-lijst groeit met elk boek dat ik lees weer sneller en harder dan m'n 'Gelezen'-lijst, haha. Wat een luxe eigenlijk hè. Leren lezen is het mooiste cadeau dat me ooit gegeven is en waar ik sindsdien elke dag plezier van heb.
Groetjes, en een heel mooi nieuw leesjaar gewenst alvast,
Bernice'
Hoe werkt de Hebban Boekentipper?
Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien.
- Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
- Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
- Kies een hulplijn.
- Druk op verzenden.
- De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
- Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat.
- Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.