Boekentippertip van de week: 'goede literatuur met diepgang'
De favorieten van Edwin:
De tip van boekentipper Guy:
Hoi Edwin,
Je houdt van goede literatuur, diepgang, psychologische thema’s? Je eerste tip is wellicht een totale verrassing. Ja, een psychologische thriller met een literaire inslag verwacht je niet meteen dan.
De levenden en de doden in Winsford, van de Zweedse auteur Håkan Nesser. Hier komt de eerste zin uit het boek:'Eergisteren heb ik besloten mijn hond te overleven. Dat ben ik aan hem verplicht.'
Je weet als lezer meteen waar je aan toe bent: je staat er, of je het wil of niet, middenin. Niet de Zweedse Maria is het hoofdpersonage en niet haar trouwe hond Castor, je bent het zelf. Maria is een vijftiger, ze overwintert met haar hond in een oude cottage, incognito in het mistige en desolate Engelse plaatsje Winsford. De eerste vraag rijst al snel: wat zoekt een Zweedse tv-presentatrice in hemelsnaam in een door God verlaten plek in Engeland? Haar man Martin is hoogleraar in de literaire wetenschappen en is als hoge bomen: hij vangt ook veel wind. Een schandaal is er de oorzaak van dat het stel de dans tracht te ontspringen door naar Marokko te ‘vluchten’. Hun reis gaat via Polen naar Duitsland en dan zuidwaarts. Tot Maria opeens beslist om uit te wijken naar Somerset en niet naar Marokko te gaan. Alleen, met haar hond. Verdacht, niet? Net zoals een ervaren psycholoog kruipt Nesser onder het vel van zijn vrouwelijke protagonist. Dit boek is geen trein die door je hoofd raast, de snelheid ligt laag. Inderdaad, maar je krijgt er andere dingen voor in de plaats (sterk verhaal, diepgang, hoofdpersonage wordt schitterend beschreven). Qua filosofische en poëtische overpeinzingen ben je hier eveneens aan het juiste adres.
Tijd nu voor een tweede tip: De nacht in Lissabon, een originele roman van de intrigerende schrijver Erich Maria Remarque (1898-1970).
1942, een duistere nacht aan de kade in Lissabon. Hij – de verteller – is nog maar net het Duitsland van Hitler ontvlucht, samen met zijn vrouw Ruth. Ze hebben hun hoop, om Europa per boot te kunnen verruilen voor Amerika, bijna opgegeven. Er is geen geld voor de overtocht. Dan gebeurt wat onmogelijk wordt geacht: hij wordt ’s nachts op de kade aangesproken door een onbekende man, die zichzelf voorstelt als Joseph Schwarz. Als bij wonder krijgt de naamloze emigrant een wel heel bijzonder aanbod. Schwarz biedt hem twee keurige visa én boottickets aan om naar Amerika te reizen. Er is slechts één voorwaarde: de man zonder naam moet naar het levensverhaal luisteren van zijn weldoener. Het wordt een boeiende nacht om nooit te vergeten.
Inderdaad, een oudje. Het is echter heel opvallend hoe actueel en ‘vers van de pers’ een roman na ruim 50 jaar nog zijn kan…
Veel leesplezier gewenst in Lissabon!
Hartelijke groet,
Guy