Boekenweek 2020 | Beschavingen
Rebellen en dwarsdenkers
'In Beschavingen speelt Binet met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken: is onze samenleving wel zo 'beschaafd'?' - Uitgeverij Meulenhoff over Beschavingen
Over Beschavingen
Onder welke voorwaarden had de geschiedenis anders kunnen lopen? De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika misten drie dingen om de conquistadores te kunnen weerstaan. Hadden ze het paard, het ijzer en de antistoffen tegen Europese ziektes gehad dan zou de hele wereldgeschiedenis herschreven moeten worden.
In Beschavingen gaat Binet aan de haal met deze hypothese: de laatste Inca Atahualpa sterft niet door toedoen van de Spanjaarden maar zet voet aan land in het Europa van keizer Karel v. Wat komt hij daar tegen? De Spaanse inquisitie, de reformatie van Luther, het ontluikende kapitalisme, het wonder van de drukkunst, een met piraten bezaaide zee, een continent verscheurd door godsdiensttwisten en dynastieke oorlogen. Maar bovenal mensen die honger lijden en in opstand willen komen: Joden in Toledo, Moren in Granada, de geuzen in Nederland – voor Atahualpa zijn het allemaal mogelijke bondgenoten waardoor het omverwerpen van het regime uiteindelijk een fluitje van een cent is.
Binet speelt met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken over hoe het met de wereld is gesteld; welke rol spelen intrige en toeval in wat wij doorgaans als vaststaand, als beschaafd, beschouwen?
Lees hier een fragment uit Beschavingen
Over de auteur
Laurent Binet (1972) is docent Frans aan de Université Vincennes-Saint-Denis. In 2010 publiceerde hij zijn verzetsroman HhhH, over het Tsjechische verzet in de Tweede Wereldoorlog. Twee jaar later verscheen Binets boek Niets gaat zoals verwacht, dat gaat over de verkiezingscampagne van Francois Hollande. In april 2016 volgt De zevende functie van taal. Beschavingen is het nieuwste boek van Binet.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.