Boekenweek 2020 | De laatste trein naar vrijheid
Rebellen en dwarsdenkers
'Truus Wijsmuller-Meijer is een van de grootste helden uit de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft, met gevaar voor eigen leven, duizenden Joodse kinderen gered uit de handen van de nazi's. Truus wist nazi-officiers en grenssoldaten te trotseren tegen alle richtlijnen in.' - Uitgeverij HarperCollins
Over De laatste trein naar vrijheid
Wenen, eind jaren dertig. De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe. Maar er is hoop in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen voor het groeiende aantal vluchtelingen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is Tante Truus vastberaden, en zij eist toestemming van Eichmann om de kinderen te redden… In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan en Zofie-Helene, en uiteindelijk duizenden anderen kinderen, op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst… Kan ze de kinderen en zichzelf redden?
Lees hier een fragment uit De laatste trein naar vrijheid
Over de auteur
De Amerikaanse bestsellerauteur Meg Waite Clayton (1959) woont in Californië. Ze schreef zes romans die de bestsellerlijst van The New York Times behaalden. Ze publiceerde artikelen in onder meer The Washington Post en Forbes, vaak over de uitdagingen waarmee vrouwen geconfronteerd worden. De laatste trein naar Vrijheid (2020) is haar zevende roman en tevens haar internationale doorbraakroman.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.