Boekenweek 2020 | Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan
Rebellen en dwarsdenkers
‘Alles wat over het thema familie is geschreven, zelfs door Kafka, verbleekt en lijkt haast wel futiel bij Brief aan mijn moeder van Ischa Meijer.’ - Elsbeth Etty in NRC Handelsblad over Brief aan mijn moeder
Over Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan
Het leven van Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij. In zijn werk, waarin hij streed tegen hypocrisie en onwaarachtigheid, rekende hij genadeloos af met het verstikkende joodse milieu waaruit hij voortkwam. De eerlijkheid waarmee hij zijn omgeving beschreef werd door velen als schokkend ervaren, maar zorgde ervoor dat de naoorlogse generatie een stem kreeg. Tegenover de geheimtaal die er thuis gesproken werd, zette hij zijn eigen vocabulaire waarmee hij ‘de hele wereld te lijf ging om te demaskeren’. Zijn uitgangspunt: iedereen heeft iets te verbergen.
Ronit Palache toont aan de hand van Meijers werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit: als nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter, schrijver, verslaggever en als columnist, via zijn alter ego De Dikke Man. Een groot deel van deze teksten werd niet eerder in boekvorm gepubliceerd.
Lees hier een fragment uit Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan
Over de auteur
Ischa Meijer (1943-1995), liet een indrukwekkend journalistiek en literair werk na. Hij publiceerde onder meer Brief aan mijn moeder, De Handzame Ischa Meijer, Interviewen voor beginners en De Dikke Man. Hij wordt gezien als één van de beste interviewers die Nederland gekend heeft.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.