Boekenweek 2020 | Leugenaar
Rebellen en dwarsdenkers
'In het geval van Leugenaar is het de auteur zelf, Ayelet Gundar-Goshen, die de dwarsdenker is. Ze belicht thema’s als #metoo en fake-news van een radicaal andere kant en daagt daarmee zichzelf én de lezer uit om de menselijke complexiteit onder de loep te leggen. Een goed mens doet slechte dingen en waar ligt eigenlijk de grens tussen leugen en waarheid?' - Uitgeverij Cossee over Leugenaar
Over Leugenaar
De zeventienjarige ijsverkoopster Noefar Sjalev is onopvallend en dienstbaar. Als op een dag een beroemde zanger het winkeltje binnenkomt en beledigende opmerkingen maakt over haar uiterlijk omdat hij vindt dat ze hem te traag bedient, loopt zij de zaak uit. Hij gaat haar achterna in de veronderstelling dat ze er met zijn biljet van tweehonderd sjekel vandoor is gegaan.
Noefars gil alarmeert de buurtbewoners en tot haar verbazing is iedereen ervan overtuigd dat de man haar seksueel probeerde lastig te vallen. En zij besluit hen dat te laten geloven. Voor het eerst in haar leven staat Noefar in het middelpunt van de belangstelling.
Met zwarte humor en diep inzicht in de menselijke aard beschrijft Leugenaar hoe een klein leugentje een groot verschil kan maken. In een wereld van mediahypes en alternatieve feiten laat de schreeuw van een meisje een hele stad twitteren.
Lees hier een fragment uit Leugenaar
Over de auteur
Ayelet Gundar-Goshen (1982, Israël) heeft psychologie gestudeerd in Tel Aviv. Na haar master volgde ze een opleiding Film & Script in Jeruzalem. Ze heeft inmiddels verschillende filmscripts, tv-programma's en korte films op haar naam staan. Eén nacht, Markovitsj is haar romandebuut, waarmee ze in 2012 de Israëlische Sapirprijs voor het beste debuut in de wacht sleepte. Leugenaar (2020) is haar meest recente roman.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.