Boekenweek 2020 | Serotonine
Rebellen en dwarsdenkers
'Serotonine, de zevende roman van Michel Houellebecq, laat gegarandeerd niemand onberoerd. Daar zorgt de überfoute hoofdpersoon wel voor.' - Boekrecensie Trouw door Sander Becker
Over Serotonine
‘Mijn overtuigingen zijn beperkt, maar wel intens. Ik geloof in de mogelijkheden van het speciale koninkrijk. Ik geloof in de liefde,’ schreef Michel Houellebecq onlangs.
De depressieve verteller van Serotonine zou het daar zonder voorbehoud mee eens zijn. Zijn verhaal vindt plaats in een Frankrijk dat zijn tradities aan het verkwanselen is, zijn steden ontdoet van hun charme en zijn platteland verwoest tot de volksopstand erop volgt. Hij vertelt over zijn leven als landbouwingenieur, zijn vriendschap met een boer van adel (een onvergetelijk personage – zijn dubbelganger in spiegelbeeld), over het falen van hun jeugdige idealen, de misschien wel dwaze hoop een verloren vrouw terug te vinden.
Deze roman over de puinhopen van een wereld zonder goedheid, zonder solidariteit, met onbeheersbaar geworden veranderingen, is ook een roman over wroeging en spijt. ‘Niemand in het Westen zal nog gelukkig zijn.’
Lees hier een fragment uit Serotonine
Over de auteur
Michel Houellebecq (1958) is een van Frankrijks grootste hedendaagse schrijvers. De auteur staat bekend om zijn cynische, pessimistische maar tevens humoristische schrijfstijl. In 1994 debuteerde hij met de roman De wereld als markt en strijd. Met de inmiddels klassieke roman Elementaire deeltjes brak Houellebecq in 1998 internationaal door en won daarmee de Prix Novembre en de Impact Dublin Literary Award. Met zijn meest recente roman, De kaart en het gebied, won hij de prestigieuze Prix Goncourt 2010. Naast romans publiceert Houellebecq ook regelmatig essays en poëziebundels.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.