Boekenweekauteurs Lize Spit en Raoul de Jong gastredacteuren op Hebban
Lize Spit
Lize Spit (1988) groeide op in de Antwerpse Kempen, maar woont sinds 2005 in Brussel. In 2016 verscheen haar debuutroman Het smelt. Er volgden vertalingen in zestien landen en een verfilming, die in het voorjaar van 2023 wordt uitgebracht. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, werd NRC boek van het jaar en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Premio Strega Europeo. Lize is gastdocent creatief schrijven aan het RITCS. Ze is columnist bij dagblad De Morgen. Haar tweede – volgens NRC 'onweglegbare' – roman verscheen in december 2020: Ik ben er niet.
Auteursafbeelding: © Shody Careman, via CPNB
Ik ben alles
Door Lize Spit
Je bent bang in het donker, je bent Otje, je bent Kuifje, je bent niet goed in Aardrijkskunde, je bent nummer twaalf in de klas, je bent de dochter van werkloze ouders, je bent Matilda en je tilt met je ogen een praline op, je bent een tiener, je bent de enige in de klas zonder borstjes, je bent chronisch ziek, je bent de zus van je zussen, je bent de zus van je broer, wat een ander soort zus is dan de zus van een zus, je bent jongensachtig, je bent Dolf en op kruistocht, je bent een zes op tien, je bent het vriendinnetje van M., je bent kiesgerechtigd, je bent een vrouw, je bent de fietser die midden in de nacht door rood fietst, je bent de flexi-tariër die bij het eten van vis niet aan natuurdocumentaires probeert te denken, je bent een dertiger, je bent Steve Mellors en kaal, je bent een slechte slaper, je bent Gregor Samsa en je zit opgesloten in je kamer, je bent Minnie Panis, je bent de eigenaar van een appartement, je bent hashtag Charlie, je bent een zoon - hopelijk een goede - en zit in een zelfrijdende wagen die je bevredigt, je bent de dochter van een zieke moeder, je bent zelf geen moeder van een dochter, je bent de afwezigheid van die rol, je bent Joni Sigerius en baat een pornosite uit, je bent een kattenmens, je bent Hunter White en jaagt op wild, je bent feministe want wat kun je anders als vrouw, je bent een avondmens, je bent een nachtdier, wie ben je ook alweer, je bent Fransje Hermans en ontwaakt na tweehonderd dagen uit een coma, je bent een kind, je bent de verloofde van R., je bent een Europeaan als je in Japan bent, een Vlaming wanneer je in Nederland bent, je bent de Belg in Frankrijk, de Brusselaar in Antwerpen, je bent Sjakie in de chocoladefabriek, je bent klein en 10% invalide, je bent Hilary Mantel en ziet een geest, je bent een nummer op een paspoort, je bent bang in het donker, je bent schrijver, je bent de fietser die midden in de nacht vijf minuten wacht voor rood op een verlaten kruispunt.
De eerlijke vinder
Lize Spit
Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.
Raoul de Jong
Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde zes boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. In september 2022 ontving hij de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre. Momenteel werkt de auteur aan het filmscript voor een film over het leven van Anton de Kom, en maakt hij samen met Noraly Beyer de Correspondent-podcast Tigri Tories die in maart 2023 uitkomt.
Auteursafbeelding: © Shody Careman, via CPNB
Een zwaard in mijn handen en een kroon op mijn hoofd
Raoul de Jong
Laat ik beginnen op 17 februari 2022, bij de zoomcall waarin ik hoorde dat ik het Boekenweekessay van 2023 mocht schrij- ven. Ik begon meteen te huilen toen ik het nieuws kreeg. Met snottebellen en geluid. Iedereen schrok ervan, ikzelf ook. Alsof ik al uit elkaar viel voordat de Boekenweek überhaupt begon. ‘Ja, sorry hoor,’ zei ik, in een poging te redden wat er te redden viel, ‘ik heb niet zo goed geslapen vannacht.’ Ik had inderdaad niet goed geslapen, maar dat was niet waarom ik huilde.
Boto Banja
Raoul de Jong
Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. De Jong reist in de voetsporen van Anton de Kom en diens tijdgenoten. Zij, veelal nazaten van slaafgemaakten, staken in de eerste helft van de vorige eeuw als vrije mensen zeeën en oceanen over om hun plek in de wereld op te eisen. Langzaamaan ontwaart De Jong de contouren van een geheim genootschap van dansende schrijvers, die weigerden zich te laten beperken door de rol die de wereld voor hen had bedacht. Ondeugende eenlingen die, als je goed kijkt, niet alleen staan maar onderdeel zijn van een groots netwerk van verhalen, rituelen, geschiedenissen en dromen. Wat kunnen wij van hen leren over wat het betekent om een vrij, onbegrensd mens te zijn en over hoe we dat, ondanks de grenzen die de maatschappij soms voor ons opwerpt, kunnen blijven?
Boekenweek 2023
Boekenweek 2023 vindt plaats van zaterdag 11 tot en met zondag 19 maart. Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel.