Boekhandel Tiendaagse: 8 vragen aan boekverkoper Cor Wiersma
Cor Wiersma
Cor Wiersma en zijn echtgenote zijn sinds 2001 eigenaren van Boekhandel LOS in Bussum, waar hij al sinds 1987 werkzaam is. Ze leerden elkaar dan ook op de werkvloer kennen. Niet alleen deelt hij graag boekentips op social media, ook de lokale cultuur draagt hij een warm hart toe.
Stel je boekhandel voor aan de lezer:
Boekhandel LOS in Bussum bestaat ongeveer 150 jaar en mijn vrouw Lenneke Gons en ik zijn de eigenaren sinds een management buy-out in 2001. Lenneke werkt er meer dan 40 jaar en is begonnen als jongste medewerker op de schoolboekenafdeling en onderhand werk ik er ook al meer dan 30 jaar. Eerst heb ik ervaringen opgedaan in andere boekhandels en mijn vakdiploma in Groningen behaald.
Het leukste aan de boekhandel in het algemeen zijn natuurlijk de klanten en de toestroom van steeds maar weer nieuwe boeken. Voor de eigenaar/ ondernemer geldt natuurlijk ook, als het goed is, dat er zo nu en dan een kwartje tussen de dubbeltjes zit. Ook geeft het grote voldoening om te zien dat mensen die je hebt opgeleid, doorgroeien in het boekenvak.
LOS is wijd en zijd bekend in het Gooi en doordat je een grote klantenkring hebt, kun je ook een groot en diep assortiment aan boeken bieden. Dus een lezer die verrast wil worden en de tijd neemt, zal bij ons altijd slagen.
Waar we de laatste tijd blij van worden, is onder andere dat Rens, oud-egyptoloog en musicoloog, elke morgen even binnenstapt en op de piano op de eerste etage een riedeltje van de Beatles gaat spelen. Dan komt hij beneden en onder een sterk verhaal van hem nemen wij onze eerste slok koffie. De winkeldag kan beginnen, al heb ik er dan al een paar uurtjes opzitten.
Los zelf is ooit de kortste eigenaar geweest eind negentiende eeuw, maar de naam is nooit veranderd. Wel hebben wij bedacht, LOS staat voor L(ezers) O(ntdekken) S(chrijvers).
En wanneer je afsluit en de dag even overdenkt dan is een boekhandelsdag geslaagd als we hebben gelachen, een goede omzet hebben gehaald met tevreden klanten en medewerkers. Natuurlijk met een mooie nieuwe stapel boeken onder de arm. Alles lezen is niet te doen, een chefkok gaat ook niet elke dag een zesgangendiner eten, maar hij proeft wel of het goed is of niet.
Waar is jouw liefde voor lezen geboren?
De liefde voor lezen is begonnen op de school met de Bijbel, waar het lezen erg gestimuleerd werd. Ook verbleef ik in mijn jeugd regelmatig in het ziekenhuis ver weg, internet bestond toen nog niet, bezoek kreeg ik ook niet vaak, dus dan was het lezen, lezen en lezen. Ook belangrijk te noemen is de bibliobus die in het dorp kwam wat uitermate belangrijk is geweest voor mijn leesontwikkeling. Je kon zomaar de verzamelde werken van Shakespeare een paar weken in huis halen. Later heb ik zelf in de bibliotheek en op de bus gewerkt en daardoor heb ik de boekhandel en bibliotheek altijd gezien als bondgenoten. In de toekomst denk ik dat het een soort fusie kan worden. De boekhandel voor de kennis en inhoud van boeken en de bibliotheek voor de leesbevordering.
Van welke schrijver mis jij geen enkel boek?
Het mooie van een eigen boekhandel is natuurlijk ook dat je het een eigen gezicht kan geven. Wat ik belangrijk vind is dat er de canon van de Nederlandse, Europese en wereldliteratuur zoveel mogelijk aanwezig moet zijn in de winkel. En daar behoort ook een mooie kast poëzie en secundaire literatuur bij. Ook hebben we ook een klein antiquariaat opgericht, 'De Bovenkamer', op de eerste etage waar je boeken vindt die vaak allang uitverkocht zijn.
Ook ben ik misschien iets meer geïnteresseerd dan een gemiddelde lezer in geschiedenis. Als verantwoordelijke voor de inkoop zul je dat dus in de winkel terugvinden en iets meer aanbod hebben van geschiedenis en misschien iets minder van esoterie of theologie. Ook denk ik dat ik meer schaakboeken op voorraad heb dan de gemiddelde boekhandel. Maar wat belangrijk is, is dat je dit ook stimuleert bij je medewerkers. Iemand die veel van theologie af weet, zal bij ons snel een vinger in de pap hebben bij de inkoop daarvan.
Welk boek van afgelopen jaar verdient veel meer succes dan het heeft gehad?
Het boek wat landelijk voor mij nog veel meer mag verkopen is het boek van Sophie Roberts, De verdwenen piano’s van Siberië. Heerlijke reisliteratuur. Muziekgeschiedenis opgehaald en heel veel pianomuziek weer (her)ontdekt. Met uitstekende kaarten erin. Was ik dertig jaar jonger dan sprong ik zo op de Trans-Siberische spoorlijn. Wat een land!
Aan welk evenement in je boekhandel heb jij de mooiste herinneringen?
We hebben bij boekhandel LOS vele evenementen gehad, maar de mooiste zal altijd de opnames van Koot en de Bie blijven, alias Koos Koets en Robbie Kerkhof, als oudere jongeren die bij een Boekenweek signeersessie van Gerrit Komrij de boel opstookten. Wat een plezier hadden de gasten en bezoekers. Het item bij Boekhandel LOS werd door honderdduizenden mensen op zondagavond bekeken. Dat deed me toen en nu nog steeds wel wat. (En met een duidelijk naambordje, vond ik wel fideel van ze om dat te laten zitten.)
Als iemand graag Jennifer Egan, David Mitchell en Murat Isik leest en aangeeft van goed geschreven boeken te houden zonder geneuzel, spannend, maar geloofwaardig. Welk boek zou jij dan aanraden en waarom?
Klanten die precies zo’n boek willen hebben als Isik of Mitchell hebben je wel in een richting geduwd, maar ik zal altijd proberen om niet precies hetzelfde soort boek te geven, de kunst van een goede boekverkoper is dat hij of zij je iets laat lezen wat net een beetje buiten hun eigen belangstelling valt, dus durf de klant ook te verrassen.
Wil jij ook een leestip van een boekverkoper? Maak gebruik van de Hebban Boekentipper en kies voor hulplijn 'Boekverkopers'.
Hoe zie jij de toekomst voor het papieren boek en je boekhandel?
De toekomst van het vak is al een tijd in beweging. Niet altijd ten goede, maar ik denk dat met de juiste keuzes er best een mooi plekje onder de zon is voor een goede boekhandel. Wel zou ik graag meer opleidingen voor enthousiaste jonge boekverkopers zien. Dat is onze taak nu, jonge mensen enthousiast maken voor het vak. Opleidingen zijn goed voor de kennis en netwerken.
Naar vier welke boeken die in het najaar gaan verschijnen kijk jij uit en waarom?
Auteursfoto: via Cor Wiersma