Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Boekhandel Tiendaagse: 8 vragen aan boekverkoper Margreet de Haan

door Hebban Crew 8 reacties
Tijdens de Boekhandel Tiendaagse vragen we boekverkopers het hemd van het lijf. Waar is hun liefde voor lezen geboren, aan welk georganiseerd evenement in hun boekhandel hebben ze de warmste herinneringen en natuurlijk: naar welke nieuwe boeken kijken zij uit? Vandaag lees je meer over boekverkoper Margreet de Haan van Boekhandel 't Spui in Vlissingen.

Margreet de Haan

Margreet de Haan is mede-eigenaar van Boekhandel 't Spui te Vlissingen én veellezer. Ze was Boekverkoper van het Jaar 2017/2018 en zat in het Boekenpanel van De Wereld Draait Door.

Naar het profiel van Margreet Naar de boekhandel

vraag-1

Stel je boekhandel voor aan de lezer:

Elke dag wanneer ik mijn boekhandel binnenkom, word ik weer blij van het ruime aanbod literatuur, kinderboeken en non-fictie en de intieme sfeer die er in de winkel hangt, alsof ik mijn eigen droomhuis binnenstap. Ik hoop dat het voor klanten net zo voelt! Ik geniet ook van hoe mooi en helemaal naar eigen smaak het is ingericht. Met bijvoorbeeld de vanuit Engeland ingevoerde lampen en kussens, een mooie oude Chesterfield en diverse bijzondere kasten. Over alles is nagedacht en je vindt er ook geen lelijke displays of schreeuwerige reclame-uitingen. Daarnaast voelen mensen zich echt gezien bij ons door de persoonlijke aandacht die ze krijgen en doordat wij ze van goed advies kunnen voorzien omdat we zelf gepassioneerde lezers zijn. Eigenlijk is élke dag in de boekhandel een geslaagde dag!

vraag-2

Waar is jouw liefde voor lezen geboren?

Al heel vroeg! Ik ben geboren en getogen in Zoutelande, daar kwam elke week de bibliobus en die heb ik van voor naar achteren en terug gelezen, vaak ook met boeken die eigenlijk nog niet voor mijn leeftijd 'geschikt' waren, maar de mensen van de bus zeiden daar gelukkig niks van en zagen ook wel dat ik een lettervreter was. Het was ook een manier om te ontsnappen aan de niet altijd leuke dingen die bij ons thuis gebeurden. Ik vond herkenning in de verhalen die ik las en zag ook dat het vaak nog veel erger kon. Dat troostte mij. En eigenlijk doet dat het nog steeds.

vraag-3

Van welke schrijver mis jij geen enkel boek?

Oei, dat is er niet één, maar dat zijn er meerdere! In elk geval Jaap Robben (al zijn werk, niet alleen de romans), Alex Boogers, Manon Uphoff, Cynan Jones, Louis Eduard en Ian McEwan.

vraag-4

Welk boek van afgelopen jaar verdient veel meer succes dan het heeft gehad?

Ook hier moeilijk kiezen. Mag ik er dan toch twee noemen? Tijdens de lockdown verschenen het debuut van Emma Curvers, Melktanden, een wervelend en bijzonder origineel boek waar ik enorm van genoten heb. En qua vertaalde literatuur sprong voor mij echt eruit: De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman, een parel van een boek dat ook een veel groter lezerspubliek verdiende én nog verdient!

vraag-5

Aan welk evenement in je boekhandel heb jij de mooiste herinneringen?

Eigenlijk aan zo’n beetje elk evenement, maar misschien toch de eerste keer dat Alex Boogers bij ons te gast was. Door zijn presentatie, maar er was ook meteen een klik met het publiek en met ons en we hebben nog lang nagepraat, daarna is hij nog een aantal keren bij ons geweest.

vraag-6

Als iemand graag Nino Haratischwili, John Irving en Ken Follett leest en aangeeft graag boeken te lezen met een verhaal waarin historie is verweven, welk boek zou jij dan aanraden en waarom?

Nou lees ik zelf wat minder historische romans, maar voor wie Nino Haratischwili en John Irving graag leest zijn er genoeg mooie literaire romans die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten uit het verre of recente verleden. Ik noem bijvoorbeeld Praat met mij door T.C. Boyle, die overigens in al zijn boeken heftige gebeurtenissen uit het verleden aangrijpt en daar een roman omheen bouwt. Prachtig werk! En ook de boeken van Chris de Stoop hebben dat, zijn laatste boek, over zijn oom Daniel, stal en brak mijn hart!

Wil jij ook een leestip van een boekverkoper? Maak gebruik van de Hebban Boekentipper en kies voor hulplijn 'Boekverkopers'.

vraag-7

Hoe zie jij de toekomst voor het papieren boek en je boekhandel?

Er zijn veel uitdagingen voor de stenen boekhandels, maar maakt dat ons vak ook juist niet spannend? Natuurlijk wordt er steeds meer online gekocht, maar dat kunnen wij als boekhandel inmiddels zelf ook prima. Alleen de zichtbaarheid is daarin belangrijk en we hebben natuurlijk niet de megabudgetten om dat te promoten zoals de webgiganten dat hebben. Wel kunnen wij als boekhandel veel dichter op de klant zitten, ze wat extra’s bieden met goed advies, het mooi inpakken van boeken en het organiseren van activiteiten rondom het boek.

Je kunt als boekhandel niet meer zonder social media en als je dat goed doet kun je daar veel profijt van hebben. Komt de klant niet naar de winkel? Dan komt de winkel naar de klant door het laten zien van nieuwe titels, het bespreken van boeken die je gelezen hebt enzovoorts. Verder blijven activiteiten belangrijk om mensen naar de boekhandel te trekken, breng de schrijver bij de lezer, dat werkt! Om dat te promoten kun je ook weer gebruik maken van social media en altijd proberen de pers erbij te halen.

Ontlezing, digitaal lezen en podcasts zijn ook zaken die mensen van het papieren boek kunnen weghouden, maar in het geval van podcasts kan het soms elkaar versterken. Ik heb al vaak mensen in de winkel gehad die een podcast hadden beluisterd, maar nu weleens een echt boek van de betreffende schrijver of over het onderwerp wilden aanschaffen. Ik geloof niet in het verdwijnen van het papieren boek, het blijft ideaal als geschenk en er is gelukkig al lang bewezen dat het lezen van een papieren boek veel beter beklijft dan wanneer je hetzelfde vanaf een schermpje hebt gelezen. Ik kan het weten, want als boekenpanellid heb ik heel wat pdf’s van nog te verschijnen boeken moeten lezen en ik heb daar niets van opgeslagen, van alle papieren boeken die ik toen las weet ik nog precies waar het over ging en wat het met me deed. Daarnaast wordt er in Nederland zoveel aandacht besteed aan de vormgeving van boeken dat daar nooit een digitale variant tegenop kan.

vraag-8

Naar vier welke boeken die in het najaar gaan verschijnen kijk jij uit en waarom?

Ook hier naar véél meer dan vier titels want er komt zóveel moois uit maar … oké! Ik kijk uit naar het nieuwe boek van Griet Op de Beeck, Jij mag alles zijn. Dat wordt een kinderboek in samenwerking met de geweldige illustrator Linde Faas, heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien! Naar het nieuwe boek van Elif Shafak, Het eiland van de verdwenen bomen. Ik was omver geblazen door haar vorige boek! Er komt eindelijk een nieuwe roman van Hanya Yanagihara, Naar het paradijs (nog geen cover beschikbaar, red.), en dat schijnt wel anders te zijn dan Een klein leven (een top vijf van mij) maar niet minder intens, heel benieuwd dus! En natuurlijk het boek van Jaap Robben, Zwijgmannen (nog geen cover beschikbaar, red.), over de Poolse werkmannen die zijn huis verbouwden (in positieve zin). Ik las al wel wat stukken erover in de krant, maar nu dus alle verhalen gebundeld, zin in!

Auteursfoto: © Jérôme Schlomoff



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekhandel Tiendaagse: 8 vragen aan boekverkoper Margreet de Haan

 

Gerelateerd