Boekhandel Tiendaagse: 8 vragen aan boekverkoper Marlous Mutsaers
Marlous Mutsaers
Marlous Mutsaers is de eigenaar van boekhandel Gianotten Mutsaers. Door het combineren van het juiste assortiment, de optimale presentatie en het samenstellen van een enthousiast team weet ze klanten te verrassen en een succesvolle winkel te realiseren. Daarnaast zet ze zich in om de binnenstad van Tilburg te versterken door verschillende groeperingen beter samen te laten werken.
Stel je boekhandel voor aan de lezer:
Ik geniet nog elke morgen als ik via de achterdeur de winkel binnenkom. Zeker sinds hij van onszelf is. Door een grote verbouwing van het centrum van Tilburg kregen we de kans om helemaal opnieuw te bouwen. En, al zeg ik het zelf, het is echt een fantastische winkel geworden. We zijn, en zo wordt dat door onze klanten ook ervaren, de huiskamer van de binnenstad van Tilburg. En zo is het ook vormgegeven. Je komt binnen in de patio, loopt door naar de huiskamer en loopt vervolgens de achtertuin in met boekententjes en een enorm vergezicht, getekend door Rick de Haas. Elke dag zien we mensen blij worden van de winkel en daar worden we zelf dan weer erg blij van! Doordat we allemaal heel verschillend lezen kunnen we klanten heel breed tips geven, dat doen we door gesprekken maar ook via onze buikbandjes die een ereplaats hebben in de kiosk in de patio.
Waar is jouw liefde voor lezen geboren?
Zodra ik kon lezen ben ik begonnen en nooit meer gestopt. De hele bibliotheek in de wijk heb ik gelezen (die toen natuurlijk niet te vergelijken was met een bieb nu). Voor mij precies op tijd kwam er in Tilburg een grote bibliotheek waar ik elke vrijdagavond met mijn vader naartoe ging.
Van welke schrijver mis jij geen enkel boek?
Van Julian Barnes en Almudena Grandes.
Welk boek van afgelopen jaar verdient veel meer succes dan het heeft gehad?
Zachtop lachen van Malou Holshuijsen. Jarenlang lacht Malou zich door het leven, tot het echt niet meer gaat. Het resultaat is een lief, luchtig, laconiek en broos boek. Erg mooi!
Aan welk evenement in je boekhandel heb jij de mooiste herinneringen?
Dat is zonder twijfel de avond waarop Griet Op de Beeck bij ons was. Door de drukte – er kwamen ruim 250 mensen – zaten we die avond buiten in de winkelpassage. Haar sprankelende verhaal, de manier waarop ze op onverwachte dingen reageerden en het enthousiasme van het publiek maakte dit tot een onvergetelijke avond.
Als iemand graag Paul Auster, Rachel Kushner en Rebecca Makkai leest en aangeeft van mooi geschreven literatuur met een goed verhaal te houden, liefst door of over vrouwen en zonder onnodige mooischrijverij. Welk boek zou jij dan aanraden en waarom?
Dan zou ik de klant laten kiezen tussen Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili of de boeken van Carmen Korn, te beginnen met Dochters van een nieuwe tijd.
Wil jij ook een leestip van een boekverkoper? Maak gebruik van de Hebban Boekentipper en kies voor hulplijn 'Boekverkopers'.
Hoe zie jij de toekomst voor het papieren boek en je boekhandel?
Als ik zie hoeveel jonge klanten wij hebben dan lijkt het erop dat de opgroeiende digitale generatie juist dolgraag leest vanaf een 'echt' boek. Het enthousiasme na de lockdown heeft laten zien dat mensen het zelf rondkijken en kiezen in een winkel ontzettend gemist hebben. Ik denk dus dat de toekomst er goed uitziet, maar denk tegelijkertijd dat je daarvoor wel steeds moet blijven werken. Door je winkel steeds aan te passen en te vernieuwen, door te blijven verrassen, door veel met je klanten te praten en door veel te blijven lezen.
Naar vier welke boeken die in het najaar gaan verschijnen kijk jij uit en waarom?
Kiezen is eigenlijk niet te doen, er komen gelukkig weer zoveel prachtige boeken uit die vragen om gelezen te worden, maar vooruit, vier:
Auteursfoto: © Camiel Donders