Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Boekpresentatie 'Zwaarden van knoflook'

door Anne-Claire Verham 10 reacties
Een bundel met verhalen die de middeleeuwen echt doen herleven; dat was het doel van Elly Godijn en Gerti de Koeijer toen ze eerder dit jaar de schrijfwedstrijd ‘Zwaarden van knoflook’ organiseerden. Tientallen auteurs deden mee en de bundel kwam er. Maar daarmee was het nog niet afgelopen. Op zaterdag 3 oktober j.l., bij aanvang van de maand van de geschiedenis, werd het boek feestelijk gepresenteerd in middeleeuwse stijl. Ook zal er nog een tour volgen om zowel de middeleeuwen als de bundel onder de aandacht te brengen. Daarmee is ‘Zwaarden van knoflook’ een breder project geworden dat zich onderscheidt van andere schrijfwedstrijden.

Het is de samenwerking tussen beide dames die tot deze ongebruikelijke opzet heeft geleid. Elly Godijn heeft haar eigen uitgeverij, Godijn Publishing, en heeft al meerdere verhalenbundels uitgegeven. Gerti de Koeijer is eigenaresse van het bedrijf Beleef de geschiedenis, waarmee ze de geschiedenis tastbaar wil maken door mensen deze te laten proeven, ruiken, voelen, zien en horen. Binnen dat kader geeft ze bijvoorbeeld cursussen in het naaien van historische kostuums en maakt ze het mogelijk om middeleeuwse gerechten te proeven. Alle activiteiten rondom Zwaarden van knoflook komen uit beider expertise voort.  

Op financieel gebied werd bovendien het Archeon bereid gevonden een steentje bij te dragen. Daar staat tegenover dat de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN), een vereniging voor vrijwilligers in de archeologie, gesteund zal worden. Van iedere verkochte bundel wordt er €1,- gedoneerd aan de AWN.  

Ridders en heksen
Voor De Koeijer en Godijn zijn de middeleeuwen in eerste instantie het tijdperk van ridders en heksen. Daar komt ook de titel Zwaarden van knoflook vandaan; heksen werden bestreden door ridders, maar mensen probeerden hen ook uit hun huis te weren door knoflook aan de deur te hangen. Toch was het geen voorwaarde dat de ingestuurde verhalen over heksen of ridders zouden gaan. De belangrijkste bepalingen waren dat de schrijver de lezer ook echt mee zou voeren naar de middeleeuwen, dat er diepgang in het verhaal zou zitten en dat alle in het verhaal voorkomende historische feiten zouden kloppen. Wat dat betrof konden auteurs dus flink aan de slag, want er was ook research te doen.  

Menig schrijver liet zich inspireren en stuurde een of twee verhalen in. Dertig inzendingen van zowel Nederlandse als Vlaamse auteurs werden ten slotte gekozen en in de bundel gepubliceerd. Ook zijn er twee bonusverhalen die de organisatoren zelf schreven rondom hun middeleeuwse alter ego’s, de jonkvrouwe Gertrude (De Koeijer) en de vrouw Elske (Godijn) die helaas van hekserij wordt verdacht.  

Boekpresentatie in stijl

De prijsuitreiking en feestelijke presentatie van de bundel, zoals die zaterdag plaatsvond, was vanaf het begin gepland. De plaats van handeling was het rustieke Hoorn, dat met zijn historische centrum een mooi decor vormde. Dat gold ook voor de locatie, de fraaie Oosterkerk. Alle leden van de organisatie waren gekleed in middeleeuwse kostuums, waarbij De Koeijer en Godijn uiteraard Gertrude en Elske verbeeldden. Bezoekers van het evenement konden zelf overigens ook in middeleeuwse kledij komen, wat sommigen inderdaad hadden gedaan.  

De middag werd opgeluisterd door ‘De Flierefluiter’, een groep van twee muzikanten, die een keur aan middeleeuwse instrumenten bespeelden. Paul Flos van de AWn vertelde iets over zijn vereniging en de kaft (een foto met een Vermeerachtige uitstraling van jonkvrouw Gertrude) werd onthult. Opvallend was de bijdrage van bundelauteur Frans Bonnier, die zijn verhaal naar goed middeleeuws voorbeeld in rijm schreef. Hij droeg er met veel verve een fragment uit voor, hoewel hij niet wist dat dit van hem zou worden gevraagd.  

Na de boekpresentatie was er een historische stadswandeling door Hoorn, een plaats met een rijke geschiedenis. Tenslotte was er de mogelijkheid deel te nemen aan een middeleeuws diner, voor wie dat gereserveerd had.  

De winnaars

En dan was er natuurlijk nog de prijsuitreiking. Tenslotte was Zwaarden van knoflook in eerste instantie een schrijfwedstrijd. Voor de drie winnaars waren er een aantal op het thema aansluitende prijzen beschikbaar gesteld door de sponsors. De jury bestond naast Elly Godijn en Gerti De Koeijer overigens uit Pieter Siercks, schrijver en docent aan de VU.  

Uiteindelijk was het Gertrude van de Ketterij die als winnaar naar voren werd geroepen. Zij maakte indruk op de jury met een verhaal over de dagelijkse realiteit van een beul. Tweede werd Rob Geukens met de worsteling van een geneesheer die met een pestepidemie te maken krijgt. De derde prijs tenslotte ging naar Hendrik van Oordt, die verschillende middeleeuwse thema’s in drieduizend woorden wist te vangen. Ook de drie winnaars werd gevraagd een fragment uit hun verhaal voor te lezen, al werd de afwezige Rob Geukens vervangen door iemand van de organisatie.  

De tour De komende tijd hopen Godijn en De Koeijer als hun alter ego’s op pad te gaan, gewapend met middeleeuwse verhalen. Dan willen ze ook gesprekken met het publiek aangaan over het leven in de middeleeuwen en hoe dat moet zijn geweest. Er worden nog geschikte locaties gezocht.



Over de auteur

Anne-Claire Verham

276 volgers
1144 boeken
16 favoriet
Hebban Recensent


Reacties op: Boekpresentatie 'Zwaarden van knoflook'

 

Gerelateerd