Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Van boek naar film: voorjaar 2022

door Hebban Crew 11 reacties
Niet alleen kijken we elk kwartaal uit naar nieuwe boeken, ook duiken we maar wat graag in de te verschijnen boekverfilmingen. Heb jij het boek allang gelezen en ben je om die reden benieuwd naar de bewerking, of heb je gezien dat er een film of serie komt en wil je daarom eerst het boek lezen? Wat jouw 'boek naar film'-proces ook is, wij tippen jou de leukste nieuwe boekverfilmingen om naar uit te kijken.

Een van ons liegt

Karen McManus, vertaald door Willeke Lempens

De zeventienjarige Simon Kelleher heeft de beruchte roddel-app ontwikkeld die Bayview Highs in zijn greep houdt. Hij kondigt groots aan sappige nieuwe verhalen te hebben over vier populaire medescholieren, maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate hebben elk iets te verbergen. Wie is er schuldig en wie is er te vertrouwen? Een van hen liegt.

Auteur Karen McManus debuteerde met Een van ons liegt, de Young Adult-thriller stond meer dan een jaar op de New York Times-bestsellerlijst en is vertaald in 38 landen. Ook heeft het een vervolg, Eerlijk duurt het langst. Inmiddels is de Young Adult verfilmd tot een serie: het eerste seizoen met acht afleveringen is sinds 18 februari in Nederland te zien op Netflix. Een tweede seizoen is al in de maak.

Sex/life

B.B. Easton, vertaald door Marjan Bosch

Sex/life is het debuut van B.B. Easton, een schoolpsychologe met een wild verleden. Haar memoir verscheen in 2017 onder de titel 44 Chapters About 4 Men en werd opgepikt door Netflix om verfilmd te worden als Sex/Life. Een mooi moment voor de Nederlandse uitgeverij Zomer & Keuning om het boek te vertalen en ook hier uit te brengen.

De Nederlandstalige editie van het boek is op 25 januari verschenen en het eerste seizoen van de serie is al een aantal maanden op Netflix te zien. Heb je nog niet gekeken? Er zijn acht afleveringen om van te smullen en inmiddels is ook een tweede seizoen in de maak.

Maid

Stephanie Land, vertaald door Hennie Volkers

Je kunt bijna niet meer om de Netflixhit Maid heen: wist je dat het hier om een boekverfilming gaat? Stephanie Land beschrijft in deze memoir hoe ze haar droom om te studeren vaarwel kon zeggen toen ze onverwacht zwanger raakte. Ze gaat aan de slag als schoonmaakster bij rijke buurtbewoners en probeert tegelijkertijd een ongezonde relatie met de vader van haar kind te ontvluchten. Met haar dochter komt ze terecht in een wereld van daklozenopvang, voedselbonnen en uitkeringen.

Maid verscheen oorspronkelijk in 2019, waarna het werd opgepakt door Netflix om er een miniserie van te maken. Een mooi moment om het ook naar het Nederlands te vertalen, dacht uitgeverij Spectrum. De serie telt in totaal tien afleveringen die alle op Netflix te zien zijn.

De zonden van onze vaders

Åsa Larsson, vertaald door Marika Otte

Åsa Larsson debuteerde in 2003 met Zonnestorm, het eerste deel in de reeks rond Rebecka Martinsson. Ze won er direct de prestigieuze Martin Beck Award mee en werd daardoor in één klap een van de supersterren van de Zweedse misdaadliteratuur. Van de boekenreeks werden er alleen in Nederland al 80.000 exemplaren verkocht. Het meest recente boek, De zonden van onze vaders, is alweer het zesde deel.

Sinds 2020 is een verfilming van de 'Rebecka Martinsson'-reeks ook op Netflix te zien. De van oorsprong Zweeds gesproken serie is compacter dan we gewend zijn van de streamingdienst: de eerste twee seizoenen kennen elk vier afleveringen. Elk seizoen vormt een afgerond verhaal. Na het eerste seizoen was het drie jaar wachten op het tweede, dus het kan nog even duren voor we een derde krijgen.

De hemel begint bij je voeten

Jandy Nelson, vertaald door Michèle Bernard

Jandy Nelson is in Nederland en Vlaanderen beter bekend dankzij haar Young Adult-boek Ik geef je de zon, maar eerst schreef ze haar debuut De hemel begint bij je voeten. Het verhaal van Lennie, die verloren achterblijft wanneer haar zus plotseling overlijdt, werd vlak na het succes van Ik geef je de zon ook naar het Nederlands vertaald, in 2015.

De hemel begint bij je voeten is in meer dan 22 landen verschenen en inmiddels is het boek ook opgepakt voor een verfilming. De opnames werden eind 2020 afgerond en sinds 11 februari is de film te zien bij AppleTV als The Sky is Everywhere.

De heilige Antonio

Arnon Grunberg

Ook van auteurs van eigen bodem worden boeken opgepakt om internationaal verfilmd te worden, zoals De heilige Antonio van Arnon Grunberg. In 1998 was dit verhaal het Boekenweekgeschenk en inmiddels ook als novelle in reguliere druk verschenen. Het boek werd in 2020 verfilmd onder de titel The Saint of the Impossible. Grunberg ontvangt in 2022 de P.C. Hooft-prijs voor zijn 'immense bijdrage [...] aan Nederlandse literatuur'.

De heilige Antonio gaat over de jonge broers Paul en Tito, die met hun moeder de Mexicaanse grens over werden gesmokkeld. In New York krijgt Raffaella een aanbidder, maar de jongens zijn meer geïntrigeerd door de Kroatische Kristin. De film zal vanaf 19 mei in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

De verschrikkelijke jaren tachtig

Tim Kamps

Ook De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps is een debuutroman, over een naamloze ik-verteller die met zijn moeder in een woongroep woont, het restant van een communistische commune. De kinderen worden min of meer aan hun lot overgelaten, tot de Kinderbescherming dreigt in te grijpen. Het boek werd bij verschijnen genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2019.

De VPRO durfde de verfilming aan en zendt het eerste seizoen van de gelijknamige serie momenteel uit, elke zondag om 21.15 uur op NPO 3. Ook kun je alle acht afleveringen al bekijken via NPO Plus. Het scenario is geschreven door Kim van Kooten en Kamps is zelf de regisseur. Op de website van de serie kun naast het bekijken van de aflevering ook een quiz doen en alle muziek uit de afleveringen beluisteren.



Over de auteur

Hebban Crew

2620 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Van boek naar film: voorjaar 2022

 

Gerelateerd