Een dag uit het leven van een boekhandelaar in coronatijd
9:30 – ochtendoverleg
Voordat de deuren om 10:00 opengaan, de rode loper wordt uitgerold en de eerste klanten de winkel binnenstappen, hebben we er vaak al een klein programma opzitten. Achter de gesloten deuren is er veel bedrijvigheid. In alle vroegte wordt de winkel schoongemaakt, en worden boeken geleverd en uitgepakt. Om half tien verzamelt het team van die dag zich bij de balie van de klantenservice voor het ochtendoverleg, allemaal op anderhalve meter afstand en met mondkapjes. Met de blik van een jaar eerder ziet het er absurd uit, inmiddels zijn we eraan gewend. Tijdens het ochtendoverleg bespreken we de bezetting van de verschillende afdelingen, het pauzeplan en de highlights van de dag die voor ons ligt. Sinds corona nemen we er wat meer tijd voor. We gaan een halfuur later open dan voorheen en dat geeft ons de ruimte om ervaringen en ideeën uit te wisselen. In deze coronatijd loop je soms tegen de gekste dingen aan. Vandaag is de vier uur-regel onderwerp van gesprek. Hoe streng moeten we zijn? Sturen we klanten weg? Smokkelen we een uurtje, of twee, of drie? En wat dan als klanten zeggen: bij andere winkels mag je wél zonder afspraak naar binnen lopen?
'Het is fijn om vertrouwde en nieuwe klanten terug te zien in de winkel. We maken weer praatjes met mensen die al jaren bij ons over de vloer komen en die we al zo lang niet meer hebben gezien.'
10:00 – winkel open
De paaltjes met afzetlint staan op hun plek, de reserveringslijsten liggen klaar, de winkel gaat open. Bij ons mag je een uur komen winkelen. Een kwartier voor het einde van het tijdslot galmt er een alarmsignaal door de winkel. Alsof in een tropisch zwemparadijs de golven aangekondigd worden. Of als een boodschappenspel: vul zo snel mogelijk je mandje! Alleen krijg je je verzamelde producten niet gratis mee. Het heeft iets lachwekkends, we maken er een spel van.
Het is fijn om vertrouwde en nieuwe klanten terug te zien in de winkel. We maken weer praatjes met mensen die al jaren bij ons over de vloer komen en die we al zo lang niet meer hebben gezien. We krijgen zelfs bonbons van een klant die de boekhandel zo gemist heeft. Hartverwarmend.
11:00 – auteurs op bezoek
Deze ochtend komen de schrijvers van het culinaire geschiedenisboek De aardappeleters op bezoek. Het is lang geleden dat we auteurs over de vloer hadden. Onze boekverkoper van de kookboekenafdeling en de marketingmedewerker smullen van hun enthousiaste verhalen. De twinkeling in de ogen van mijn collega’s is weer terug. Er worden plannen gesmeed voor wanneer het weer mag. We zijn weer bezig met de toekomst.
Ik laat mijn collega’s alleen met de auteurs want ik moet naar een Teams-vergadering. Telkens na een persconferentie van Rutte en De Jonge komen we met de winkeliersvereniging en de gemeente digitaal bij elkaar om de nieuwe maatregelen te bespreken. Dit keer houden we het kort, de bestaande maatregelen worden verlengd, alleen de avondklok wordt een uurtje opgeschoven.
14:00 – een verrassing
Vandaag zit er een bijzondere envelop bij de post. Bij het opruimen van het ouderlijk huis in Haarlem vonden een broer en zus een map van Van Piere met vloeibladen. Toen er nog veel met vulpen geschreven werd, gebruikte men vloeibladen als onderlegger. Op de binnenkant van het omslag staat een afbeelding van Binnen- en Buitenlandsche Boekhandel M.F. Van Piere zoals de winkel er voor de Tweede Wereldoorlog uitzag. De boekhandel, die al sinds 1848 in Eindhoven gevestigd is, is bij een bombardement vernietigd, dus het is heel bijzonder om zo’n relikwie te ontvangen. Wat ontzettend lief dat de Haarlemse familie de moeite heeft genomen het ons toe te sturen. Het doet je realiseren dat de winkel in meer dan 170 jaar al veel stormen heeft doorstaan.
18:30 – Stadsschrijver van Eindhoven
’s Avonds mag ik naar de studio van de lokale omroep. Met een Eigen verklaring avondklok op zak, ga ik naar Studio 040 voor de bekendmaking van de Stadsschrijver van Eindhoven 2021/2022. Het is de vierde keer dat Boekhandel Van Piere samen met de Bibliotheek Eindhoven en filmtheater Natlab deze schrijfprijs uitreikt. Normaal gesproken in een afgeladen theaterzaal, dit keer een tv-studio. Vanwege corona mogen we maar met een klein gezelschap in de studio aanwezig zijn. Corona of geen corona, we blijven schrijftalent in Eindhoven stimuleren. Ook dat hoort bij de taken van een boekhandel als Van Piere.
'Een stenen boekhandel doet zoveel meer dan boeken verkopen alleen.'
Om 23:00 plof ik na een lange dag thuis neer op de bank. Het was een coronadag met al zijn beperkingen, maar ook een dag met lichtpuntjes. We kijken weer vooruit. Met kleine stapjes keert het normale leven terug in de winkel. Dit hoort er allemaal bij. Een stenen boekhandel doet zoveel meer dan boeken verkopen alleen. Zo dragen we iedere dag ons steentje bij aan het leven in de stad.
Jan Verhagen
Wil je helpen? Bestel je boeken bij Boekhandel Van Piere (of je eigen lokale boekhandel) of reserveer via de website een tijdslot voor een bezoek aan de Boekhandel Van Piere
Foto © Piet den Blanken