Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Advertorial /

'Boerenpsalm' uit 1935 van Felix Timmermans krijgt een nieuw leven

door Hebban Crew 5 reacties
'Boerenpsalm' verscheen in 1935 en was lange tijd niet leverbaar. Bart van Loo, die de inleiding schreef voor deze hernieuwde uitgave, noemt het boek waarin de relatie tussen boer en veld centraal staat 'de mooiste van de Nederlandse letteren'. Lees nu een sneak preview van de roman en maak kans het te winnen in onze Hebban winactie.

Felix Timmermans (1886-1947) is een van de belangrijkste Vlaamse auteurs van de twintigste eeuw, met werk dat wereldwijd vertaald wordt. Hij is bekend van onder meer Pallieter, De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntje en Pieter Bruegel. Zijn Boerenpsalm uit 1935 vertelt het verhaal van een boer die in harmonie met de seizoenen probeert te leven.

'Ik ben maar een arme boer en al heb ik veel miserie gehad, toch is het boerenleven het mooiste leven dat er bestaat. Ik wil nog met geen koning verwisselen.' – Uit: Boerenpsalm

Na lang niet leverbaar te zijn geweest, is Boerenpsalm nu opnieuw uitgegeven. Deze splinternieuwe editie bevat een inleiding van auteur Bart van Loo (Napoleon, De Bourgondiërs), een nawoord van journalist en auteur Gaston Durnez (Een danser in de sneeuw, Felix Timmermans) en illustraties van kunstenaar en historicus Koen Broucke (Het geheugen van sneeuw).

Boerenpsalm

Felix Timmermans

In 1935 publiceerde Timmermans Boerenpsalm. In tien hoofdstukken vertelt hij het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of dat toch probeert te doen. De roman brengt op bijna mythische manier het Vlaamse boerenleven in beeld, waarbij de relatie tussen boer en veld centraal staat.

'Voel u gezegend, want in uw handen ligt een roman uit 1935 die jarenlang niet verkrijgbaar was, maar die tot de mooiste van de Nederlandse letteren behoort. Timmermans’ taal ademt grond, lucht en licht, en zijn zintuiglijke verrassingsmetaforen zijn minielektroshocks die de lezer bij de les houden. Ze zorgen voor een lach, verwondering, een kleine duizeling. En soms zijn ze zo mooi dat ik er een spel van maak ze in mijn gesprekken binnen te smokkelen. […] Het vitalisme van Boerenpsalm komt aanwaaien uit een onaangetast, verdwenen Vlaanderen. Mede daarom verschijnen Timmermans’ zinnen vandaag als een medicijn dat ons beetje bij beetje – consequent innemen tot de roman uit is – laat afkicken van het jachtige leven dat het onze is. Genereus schenkt het ons wat broodnodige aarding.' – Bart van Loo

Leesfragment

Heb je deze klassieker nog niet eerder gelezen, maar ben je wel benieuwd geworden, vooral omdat het hier een versie betreft die is uitgebreid met een inleiding en nawoord en vol staat met illustraties? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Boerenpsalm.

Lees een sneak preview

'Wij waren met vijftien open bekken, en al kregen we soms meer kletsen dan eten, 't was toch een jeugdige tijd.' – Uit: Boerenpsalm

Over de auteur

Felix Timmermans was een Vlaams auteur en dichter, een van de meest vertaalde én productieve. Hij was autodidact en schreef zowel toneelstukken als romans, novellen en gedichten. In de zomer van 1901 werd op vijftienjarige leeftijd tyfus bij hem vastgesteld, waaraan hij bijna overleed. Na lange tijd herstelde hij echter toch, en in plaats van terug naar school te gaan besloot hij avond- en zondagslessen te volgen in de tekenschool.

Zijn liefde voor tekenen zou zijn leven lang bij hem blijven. Hij illustreerde zijn eigen boeken en ontwierp daarvoor ook de covers. Hij ontwikkelde een hechte, jarenlange vriendschap met de Nederlandse kunstschilder Anton Pieck, die onder de indruk was van Timmermans' roman Pallieter en dankzij de auteur de opdracht kreeg de tiende druk te illustreren.

Hij schreef zijn bekendste werk Pallieter, dat in 1916 werd uitgegeven, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Omdat Timmermans een activist was, vluchtte hij na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland om een veroordeling te ontlopen. In 1920 keerde hij terug naar België en ontving twee jaar later de Staatsprijs voor Literatuur.

Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog was hij redacteur van het Vlaams-nationalistische Volk. Omdat hij ook in Duitsland werd uitgegeven, was hij een graag geziene figuur bij Duitse officieren tijdens de bezetting. Na de bevrijding werd hij beschuldigd van culturele collaboratie, maar de zaak werd geseponeerd op 22 december 1946, wat tot uiteenlopende reacties uit de literaire wereld leidde.

Na al eerder een hartinfarct gehad te hebben, stierf de auteur in 1947. Zijn kinderen, drie dochters en een zoon, werden ook actief in de kunstwereld. Ze illustreerden onder andere werken van hun vader en schreven diverse biografieën over hem. Timmermans werd drie keer genomineerd voor een Nobelprijs.

Bron: Wikipedia

Illustraties

De illustraties van zijn boeken waren belangrijk voor Timmermans, hij maakte ze zelf en liet een beroemd kunstschilder als Anton Pieck ermee aan de gang gaan. Voor Boerenpsalm neemt kunstenaar en historicus Koen Broucke het stokje over. Hieronder en in het leesfragment vind je voorbeelden van zijn werk voor de hernieuwd uitgegeven klassieker.

Winactie

Heb je al eerder iets van deze Vlaamse auteur gelezen of zou je graag kennis willen maken met zijn Boerenpsalm en sprak de sneak preview je aan? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Davidsfonds vijf exemplaren van de heruitgegeven klassieker weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen:

Naar de winactie



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Boerenpsalm' uit 1935 van Felix Timmermans krijgt een nieuw leven

 

Gerelateerd

Over

Felix Timmermans

Felix Timmermans

Felix Timmermans (Lier, 1886-1947) geldt als een van de belangrijkste Vlaamse au...