Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Algemeen /

Bredevoort Boekenstad – een publiek geheim

door Debbie op Hebban 14 reacties
Het Achterhoekse vestingstadje Bredevoort is sinds 27 augustus 1993 officieel de Nationale Boekenstad. Het is destijds een creatieve oplossing voor de leegstand in Bredevoort geweest, geïnspireerd door een krantenartikeltje over het boekenstadje Hay-on-Wye in Wales. Het enige dat men nodig had waren geïnteresseerde antiquairs. En die vond men. Ooit slechts een twaalfde-eeuwse burcht in zompig moerasland, nu een beeldschoon en sfeervol stadje, met de hoogste concentratie boekenliefhebbers van het land.


Tegenwoordig is het prachtige stadje een begrip onder bibliofielen, maar het grote publiek heeft geen idee wat er in Bredevoort te halen valt. Zelf bezoek ik het charmante plaatsje een paar keer per jaar. Ik slaag er elke keer weer in om een scheepslading boeken mee naar huis te zeulen. Ik deel mijn liefde voor dit fenomeen graag en ik gun de antiquariaten in Bredevoort hun succes, al hoop ik dat u niet de beste vondsten voor mijn neus wegkaapt.

Zo’n twintig antiquariaten zijn gevestigd in Bredevoort. Ze hebben elk hun eigen specialisatie, dus het is noodzaak dat u ze allemaal bezoekt om de volle belevenis mee te maken. Zo is The English Bookshop op Markt 1a een walhalla voor Engelstalige lezers. Naast moderne fictie en historie zijn er bijzondere uitgaven te vinden, die geweldige cadeaus maken, al dan niet voor uzelf. Zo vond ik er een facsimile van Nineteen Eighty-four van George Orwell. Het oorspronkelijke manuscript in handschrift is in dit boek opgenomen, voor zover het nog compleet was. Voor een liefhebber van Orwell is het fascinerend om naar zijn hanenpoten te kijken, waarvan bijna de helft weer is doorgekrast. De dappere samenstellers van dit werk, Peter Davison en Daniel G. Siegel, hebben elke zin op elke bladzijde ontcijferd (inclusief de doorgekraste woorden en zinnen), zodat het schrijfproces nauwkeurig te volgen is. Voor een verzamelaar is het minstens zo fascinerend om een Bargain Books-sticker achterin het boek te vinden, met daarop de prijs van 4,95 pond. Ik moest iets dieper in mijn buidel tasten. Voor klassiekers in bijzondere uitgaven is dit hét adres.

Niet alleen hebben de antiquariaten kastenvol potentiele vondsten, ook hebben de antiquairs kennis van hun product. Zoekt u iets bijzonders, laat het ze weten. Ze gaan voor u op zoek en ze weten werkelijk alles.

Naast de vele antiquariaten waar u binnen kunt stappen, zijn er op alle straathoeken buitenboekenkasten te vinden. Ziet u een boek dat u wilt hebben, dan gooit u twee euro door de ‘brievenbus in de groene deur’. Verder zijn er boekbinders te bezoeken, galeries te bekijken, een goudsmid, klokkenmaker, stenenwinkel (voor een paar euro je eigen kristallen open slaan) en een curiosawinkel. Het hele jaar door worden veel evenementen georganiseerd, zowel boek gerelateerde als minder specifieke. Elke derde zaterdag van de maand is er een boekenmarkt.

Ondanks al die middeleeuwse aantrekkelijkheid en het bijzondere karakter van dit plaatsje is het wel eens beter gegaan met onze Nationale Boekenstad. Niet alleen is Bredevoort niet heel makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken (u bent aangewezen op een buurtbus of een belbus) en is de enige geldautomaat verwijderd (pinnen kan in de meeste winkels gelukkig wel), ook is er hier en daar wel een antiquariaat gestopt en leek de laatste zaterdagse boekenmarkt een stukje kleiner dan voorheen.

Wat zou het zonde zijn om dit te zien verdwijnen. Voor wie dit een werkelijke onthulling was van een publiek geheim: bent u in de buurt van de Achterhoek, bezoek dan zeker even Bredevoort. Het is te jammer om het stadje nooit bezocht te hebben. Een extra aanmoediging is misschien niet nodig, maar: middeleeuws restaurant Bertram bevindt zich midden in het centrum, aan het marktplein. Het is de uitgelezen plek om uw nieuwe boeken uitgebreid door te bladeren, onder het genot van een Brugse Zot. De menukaart is geweldig, het personeel is er erg vriendelijk en de appeltaart is simpelweg niet van deze planeet.

Mijn score was, naast de al genoemde fascimile van George Orwells 1984:

  • Een fotonovel van J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings uit 1979. Gebaseerd op de Bakshi-film uit 1978.
  • Volksverhalen uit Overijssel uit 1981 – boordevol prachtige miniverhaaltjes van dorpelingen die rare dingen menen te hebben gezien. Zo nu en dan vermoed ik toch een flinke invloed van alcohol, in plaats van bovennatuurlijke verschijnselen.
  • Duizend vlinders van J.M.A. Biesheuvel – een derde druk uit 1981. De eerste druk bevatte 14.000 exemplaren en het boek moest in hetzelfde jaar nog twee keer herdrukt worden. Helemaal niet slecht! Pijnlijke, prachtige stukjes leven.
  • The Book of Cats uit 1979 – met teksten van Mark Twain, Rudyard Kipling. Theodore Roosevelt.
  • De elfen, beschreven en geïllustreerd door Brian Froud en Alan Lee (Nederlandse vertaling 1979). Dat ligt daar dan open en bloot op een boekentafel in de buitenlucht, een boek van elfenkenner Brian Froud en Lord of the Rings-illustrator en designer Alan Lee. Een fantastische ‘wetenschappelijke aantekening’ achterin het boek verklaart dat de ‘Gnomen’ uit het boek zijn geschrapt, omdat het vermoeden bestaat dat zij helemaal niet bestaan.
  • Alweer een Brian Froud: The World of The Dark Crystal. Gespot in de etalage van The English Bookshop, het liet een tevreden makende lege plek achter. Concept art uit de film The Dark Crystal van Jim Henson uit 1982. Een klassieker met Gelflings, urRu en Skeksis. Ah, jeugdsentiment, al was het een bijzonder enge en naargeestige film voor de te jeugdige kijker die ik toen was.  
  • Het verzonken zwaard van David Gemmell – dit boek heb ik al in de Engelstalige editie Ghost King, maar deze ‘old skool’-cover kon ik echt niet laten liggen.
  • De Robijnridder van David Eddings – nog een beroemde fantasy-David. Dit is het tweede deel van zijn Eleniumserie en ik wist niet zeker of ik hem al had…
  • Drood van Dan Simmons – een magnifieke ‘literaire thriller’ (maar veel meer dan dat) waarin Charles Dickens’ laatste vijf levensjaren worden ‘beleefd’. Simmons is de auteur van de sciencefictionreeks Hyperion.
  • Ontdek de wereld van de Kelten van Simon James
  • Ontdek de wereld van de Druïden van Miranda J. Green
  • Verhalen over God, de mensen en de wereld van Mathilde Roolfs (1968) – volgens de auteur is de bijbel maar een ingewikkelde verzameling verhalen van allerlei schrijvers uit alle hoeken van de wereld, die in verschillende tonen en stijlen vertellen. In dit boek probeert ze de verhalen te vertellen over de mensen van toen. Het is zo een heel spannend verhalenboek geworden.

Bredevoort Agenda

  • Zaterdag 29 augustus 2015: Internationale boekenmarkt – dit is een van de twee grootste boekenmarkten in het jaar.
  • 25, 26, 27 september 2015: Bredevoort Schittert – drie dagen licht, muziek, theater, kunst & romantiek (voor liefhebbers van musicals, sprookjes en bijzondere sferen) 





Over de auteur

Debbie op Hebban

1133 volgers
582 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Bredevoort Boekenstad – een publiek geheim

 

Gerelateerd