Boek van de week /
Brood uit eigen oven van Levine van Doorne
Levine van Doorne plaatste in haar blog een interessant stuk over de totstandkoming van Brood uit eigen oven: "Ik kreeg de vrije hand van de uitgever, met één voorwaarde: er moesten 50 verschillende recepten in komen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan want ik had er veel meer! Wikken en wegen, toevoegen en weer schrappen. Deze wel, deze niet, toch weer veranderen. Twijfel, twijfel. Naast de recepten wilde ik er ook algemene informatie over brood bakken in hebben, want aan alleen recepten heb je niks. Het hoe en waarom is net zo belangrijk. Hoe kun je zien dat deeg goed gekneed is, waarom moet je deeg niet te lang laten rijzen, hoe vorm je een boule (en een batard, een couronne enz. enz.) en waarom moet je deeg eigenlijk ‘op spanning’ brengen voordat je het een 2e keer laat rijzen? Hoe reken je een broodrecept uit, waar moet je op letten als je desembrood wilt bakken? Al deze informatie en nog veel meer staat er na schrijven, schrappen en weer herschrijven in. Ik neem de lezer stap-voor-stap mee in broodbakland."
uitdekeukenvanarden.blogspot.nl
In het eerste deel van Brood uit eigen oven leer je de basics van brood bakken, aan de hand van tien duidelijk uitgelegde stappen. Ook nuttig in dit deel, de uitleg over de ‘bakkersformule’, want brood bakken is rekenen volgens Levine. Voor wie recepten wil vergroten of verkleinen, of haar eigen recept wil uitrekenen, is dit een heel handig hoofdstuk.
In deel twee vind je allemaal superlekkere recepten waarmee je (zonder rekenen!) je eigen brood kunt bakken. Van ‘gewoon’ wit-, bruin- en volkorenbrood, tot brood(jes) met tomaten, noten, spekjes, kruiden of olijven. De mooie foto’s en duidelijke uitleg zorgen ervoor dat je meteen aan de slag kunt en wilt gaan. Voor mensen mét en zonder broodbakmachine overigens, want bij elk recept vind je aanwijzingen voor beide opties.