Boek van de week /
Bundel van de week: 'Aantekeningen van een vieze oude man'
Over Charles Bukowski
Henry Charles Bukowski (Andernach, 16 augustus 1920 - San Pedro, 9 maart 1994) was een Amerikaans schrijver en dichter. Veel van zijn werk had een autobiografisch karakter; hij voerde zichzelf vaak op in de persoon van Henry (Hank) Chinaski. Zijn romandebuut maakte Bukowski in 1971 met Post Office (Postkantoor). Uiteindelijk bleek hij een zeer productief schrijver, hij liet een oeuvre achter bestaande uit duizenden gedichten, honderden korte verhalen en zes romans. Dankzij de rauwe toon en de realistische thematiek – seks, drank en geldgebrek – bereikte het werk van Bukowski een absolute cultstatus.
Over 'Aantekeningen van een vieze oude man'
Aanvankelijk gepubliceerd als een reeks artikelen in underground kranten en tijdschriften, maar in 1969 verzameld in een van zijn eerste verhalenbundels. Eerlijk, onbehouwen en met rauwe humor vertelt Bukowski over de gebeurtenissen in zijn eigen leven, waarin zijn overmatige drankgebruik altijd een hoofdrol lijkt te spelen.
Hebban recensie
Hebban-recensent Myrthe Bösensell las de verhalenbundel en gaf het boek maar liefst vier sterren. Ze schrijft bijvoorbeeld:
"Vanaf de eerste pagina zuigt Bukowski je mee in zijn wereld en door zijn woordkeuze lijkt er bijna geen afstand tussen het geschrevene en de lezer te bestaan. Samen met de hoofdpersonen ontmoet je enorm dikke prostituees, vecht je met andere dronkenlappen in de kroeg, verafschuw je gewone burgers, gewone levens en verschoppelingen in de samenleving. Je zwerft in de kou door Amerika van logement naar logement, je hoopt op een publicatie ergens in een tijdschrift en je verwondert je over vrouwen, de liefde en het leven."
En: "De openheid van de hoofdpersoon die zonder sociale filter of zelfbescherming beschrijft wat hij meemaakt maakt Bukowski tot een authentiek schrijver."
Klik hier om de hele recensie te lezen.
Andere meningen over het werk van Bukowski
‘Twintig jaar na zijn dood zijn de mythische verhalen over de dirty old man nog altijd springlevend en straalt zijn beste werk nog altijd van de vitaliteit.’ HUMO
‘Ook bij herlezing van de uitstekende, herziene vertaling heeft de rauwe, directe stem vanuit de zijlijn van de burgerlijke samenleving nog niets van zijn frisheid verloren.’ BOEK