Boek van de week /
Bundel van de week: Alle verhalen van Jan Wolkers
Wolkers' beeldende, directe taalgebruik vond veel navolging. In weerwil van zijn grote bekendheid als schrijver heeft Wolkers altijd te kennen gegeven dat hij zichzelf in de eerste plaats beeldhouwer voelde.
Jan Wolkers
Jan Wolkers was een schrijver, schilder en beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de beste auteurs in de Nederlandse naoorlogse literatuur. In 1961 debuteerde hij met de verhalenbundel Serpentina’s petticoat. Tot zijn bekendste werken behoren Turks Fruit, Terug naar Oegstgeest en Kort Amerikaans. De verfilming van Turks Fruit werd een gigantisch succes en zorgde voor veel opschudding. In meer dan veertig jaar schreef Jan Wolkers talrijke romans, essays en verhalen. In 1982 werd hem de Constantijn Huygensprijs toegekend en zeven jaar later ook de P.C. Hooftprijs, maar Wolkers weigerde beide prijzen te accepteren.
Alle verhalen
Seks, dood, humor en sentiment kenmerken de verhalen van Jan Wolkers (1925-2007). Zijn verhalen vormen een van de onbetwiste hoogtepunten van de Nederlandse naoorlogse literatuur en zijn in vele talen vertaald. 'Alle verhalen bevat klassiekers' als 'Serpentina's petticoat', 'Dominee met strooien hoed', 'Gevederde vrienden' en 'Vivisectie'.
Recensie NBD Biblion
Dood, seks, het dier, verrotting vormen enkele vaste motieven in dit kloeke deel met drie vroege verhalenbundels van de schrijver: 'Serpentina's petticoat' uit 1961, 'Gesponnen suiker' uit 1963 en 'De hond met de blauwe tong' uit 1964. In een door de geisoleerde hoofdfiguur als volstrekt onvatbaar ervaren wereld, waarin gelovige volwassenen een dwingende dwaalleer prefereren boven vrijheid in de ruimste zin, blijken humor en ironie steeds net op tijd de lezer te hulp te schieten. Dit superieure spel van Wolkers, alsmede zijn beeldend vermogen, zijn ongeremde vergelijkingsdrift, worden vaak te weinig gewaardeerd door critici die hem uitsluitend als een 'boeiend verteller' kenschetsen. De ervaring leert, dat vooral jongere lezers zich laten meeslepen door de verhalen van Wolkers. Juist voor deze groep is het aangenaam dat deze verhalen uit het begin van de jaren '60 wederom bereikbaar zijn.