Buzz mee met 'Project Hail Mary': Een man met een missie... die hij is vergeten
Andy Weir (1972) is de zoon van een fysicus en een ingenieur en werd al op vijftienjarige leeftijd aangenomen als computerprogrammeur bij een laboratorium. Als kind las hij klassieke sciencefiction van auteurs als Arthur C. Clarke en Isaac Asimov. Het is dan ook niet vreemd dat hij een passie ontwikkelde voor wetenschap en ruimtevaart en in de voetsporen van zijn literaire helden wilde treden.
'Er bestaat geen enkele twijfel over: dit boek gaat een hit worden.' – The Guardian
Zijn debuut Mars, verfilmd als The Martian door Ridley Scott, gaf hij in eigen beheer uit. Het overweldigende succes zorgde er al snel voor dat Weir internationaal doorbrak en fulltime auteur kon worden. Enkele jaren later verscheen Artemis, over een jonge vrouw die in een kolonie op de maan woont en ervan droomt terug te keren naar de Aarde. Na een niet-vertaalde graphic novel, een mash-up van geliefde kinderboekenklassiekers met illustrator Sarah Andersen, komt Weir nu met een derde sciencefiction thriller, Project Hail Mary.
Project Hail Mary
In zijn kenmerkende, toegankelijke en humoristische stijl vertelt Weir in Project Hail Mary hoe een astronaut wakker wordt in een ruimteschip, met twee dode crewleden naast zich. Hij is de enige overlevende van een wanhopige, misschien zelfs uitzichtloze missie en als hij faalt zullen de aarde en de mensheid vergaan. Hij weet dit alleen niet meer. Hij is zelfs zijn eigen naam vergeten. Als zijn herinneringen langzaam terugkomen, realiseert hij zich dat hij een onmogelijke taak moet zien te voltooien, en dankzij een onverwachte bondgenoot heeft hij misschien een kans…
Project Hail Mary is deels een wetenschappelijk mysterie, deels een wervelende interstellaire ruimtereis, maar vooral een episch verhaal over avontuur, het onbekende en overleven.
Leesfragment
Met Project Hail Mary levert Weir opnieuw een sciencefictionverhaal af vol spanning. Het verhaal is deels wetenschappelijk mysterie, deels een wervelende interstellaire ruimtereis, maar vooral een episch verhaal over avontuur, het onbekende en overleven. Lees hieronder een sneak preview en schrijf je in voor de Hebban Buzz die we met het boek organiseren.
Lees hier het eerste hoofdstuk
'Scherp, spannend en grappig, met precies genoeg nerderigheid' – Kirkus
De wetenschap achter het verhaal
Weir doet flink wat onderzoek voor hij daadwerkelijk begint met het schrijven van een boek. Het is zijn meest geliefde onderdeel. 'I wish I could do just the research. It's the actual writing that's a pain in the ass. That's real effort,' vertelt hij in een interview met Kelp Journal. Hij duikt dan ook veel dieper in zijn materiaal dan daadwerkelijk nodig is voor het verhaal. 'But often there's something really interesting in there that I can build plot points out of.'
Omdat hij zijn verhaal wetenschappelijk goed en kloppend wil onderbouwen, ontkomt Weir er niet aan veel uit te moeten leggen. Aan Publisher's Weekly laat hij weten dat hij humor gebruikt om ervoor te zorgen dat het fijn blijft lezen. 'If you make exposition funny, the reader wil forgive any amount of it.' Niettemin probeert hij altijd een goede balans te vinden met betrekking tot het opbouwen van de verhaalwereld.
'The Martian had basically none. It was 2035 and I didn't mention anything at all about what life was like on Earth. Why should I? Who would want to read about the state of self-driving cars or advancements in artificial intelligence when there's a dude trying to stay alive on Mars? Focus on what the reader is going to want to know.' – Andy Weir in Kelp Journal
Voor Project Hail Mary was Weir zich er direct van bewust dat de grote lijnen van het verhaal vergelijkbaar zijn met zijn debuut Mars: een man alleen in de ruimte. 'So, first off, I tried to make sure he didn't have any of the same problems as The Martian's hero. His equipment always works; he never has any problem with food. I also tried to make his personality very different. Grace is a scientist, a researcher, kind of a high-minded guy. He's also a Boy Scout in a lot of ways, maybe a little naive in a lot of ways, too,' vertelt de auteur aan Publisher's Weekly.
Zelf overleven op Mars? Bekijk hier de checklist!
'Andy Weir combineert zijn grenzeloze passie voor wetenschap met de gave om het vermakelijk en begrijpelijk op te schrijven' – Washington Times
Lees mee
Schrijf je nu in voor de Hebban Buzz!
Is Project Hail Mary echt een boek voor jou, en wil je graag meelezen met de Buzz en je mening delen via social media? Samen met Xander Uitgevers deelt Hebban 50 papieren boeken uit aan deelnemers van de Hebban Buzz.