Challenge | Een boek met een jaargetijde in de titel
Een boek met een jaargetijde in de titel
Dit is een vrij duidelijke categorie. We vragen je een boek te zoeken dat lente, zomer, herfst of winter in de titel heeft. En verwanten als 'najaar' of 'voorjaar' zijn natuurlijk ook passend. Je kunt je stapel nog te lezen boeken bekijken of er daar eentje bij zit of je boekenkast langslopen. Je kunt ook een seizoen intikken in de zoekbalk bovenin Hebban en kijken welke boeken je zo vindt. Of de bibliotheek of boekhandel binnenstappen, daar de kasten en tafels bekijken of, nog leuker, een boekverkoper vragen om een boek met een seizoen in de titel. Laat je verrassen! We hebben alvast een paar suggesties voor je:
In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terecht kunt. Daarin vind je vier boekentips, uitleg over de Hebban Reading Challenge en de checklistcategorieën én hoe je zowel leestips kunt geven als ontvangen op Hebban. Om de checklist te kunnen afvinken schrijf je je in voor de Reading Challenge, maar het geven van tips en het lezen van de artikelen kan altijd.
Naast de inspiratie-artikelen die het hele jaar beschikbaar zijn, wordt elke week één categorie uitgelicht in twee redactionele artikelen op Hebban. Elke vrijdag geven we aandacht aan een categorie en bieden daarbij vier redactionele tips met recente boeken. Daarnaast nodigen we je uit je eigen leestip bij die categorie te delen. Op woensdagen publiceren we een uit de geplaatste leestips samengestelde Lezers Top 10.
Tips van de Hebban Crew
Revolutionaire lente
Christopher Clark, vertaald door Brenda Mudde, Huub Stegeman en Maarten van der Werf
In 1848 stond bijna heel Europa in brand. Politieke onrust verspreidde zich in dat jaar als een lopend vuurtje over het hele continent, en leidde tot grote en permanente veranderingen. Clark beschrijft hoe de opstand fungeerde als snelkookpan voor politieke bewegingen en nieuwe ideeën wereldwijd. Hij introduceert een cast van charismatische figuren en legt huiveringwekkende parallellen bloot met onze huidige tijd. Als er voor ons in de eenentwintigste eeuw een revolutie op komst is, zo stelt Clark, zou die weleens op die van 1848 kunnen lijken.
De laatste zomer
Dana Mele, vertaald door Hanneke van Soest
Een verscheurde vriendengroep komt na een desastreuze zomer nog één keer bij elkaar. Sommigen om te vergeten, anderen om te herinneren. Het is duidelijk dat een deel van de vrienden probeert een geheim te bewaren: er waren een zomerhuis, een brand en een lijk – maar wie was waar verantwoordelijk voor? In drie spannende delen met elk een ander perspectief legt de lezer langzaam verbanden en komt erachter wat er nu echt gebeurde in de zomer dat het zomerhuis volledig afbrandde.
Bloesems in de herfst
Zidrou, geïllustreerd door Aimée de Jongh en vertaald door James Vandermeersch
De 59-jarige Ulysses is al jaren weduwnaar en na het verlies van zijn baan voelt hij een grote eenzaamheid. De banden met zijn kinderen aanhalen is geen optie, want zijn dochter verongelukte op haar zestiende en zijn zoon wordt opgeslokt door werk. Mevrouw Solenza is 62 jaar. Ze was vroeger een gevierd fotomodel, is nooit getrouwd en runt nu de kaashandel van haar overleden moeder. Hun beider dagen tikken troosteloos weg, tot zich een mirakel voordoet: er ontstaat een heus liefdesverhaal. Dat het zo laat komt, maakt het er alleen maar mooier op.
Het staartje van de winter
Cate Conte, vertaald door Textcase
Kattencafé-eigenaar Maddie probeert zich een eenzame kerst te besparen door zich op haar werk te storten. Ze maakt deel uit van een vrijwilligersorganisatie die een groep wilde katten op het eiland verzorgt. Niet iedereen heeft een zwak voor de beestjes, en de laatste tijd lopen de gemoederen tussen de bewoners en vrijwilligers hoog op. De zaken komen op scherp te staan als een van de bewoners dood wordt gevonden in een sneeuwbank en Maddie's vriendin Katrina beschuldigd wordt van moord. Maddie zal eigenhandig de echte dader moeten vinden.
Liever een kinderboek?
Tip een boek voor de Lezers Top 10 en maak wekelijks kans op een Boekenbon
Elke vrijdag vind je op Hebban vier redactionele boekentips bij een van de 52 Hebban Reading Challenge checklistcategorieën. We roepen jou op om in de reacties onder dit artikel jouw eigen leestip bij deze categorie te delen. Daarbij geef je natuurlijk een enthousiaste motivatie, zodat andere lezers weten waarom ze dit boek echt niet mogen missen. Wordt jouw boek gekozen voor de Top 10 én heb je het leukste antwoord op die belangrijke 'waarom'-vraag? Dan maak jij deze week kans op een Boekenbon van € 30.
Weet je nog meer titels of wil je een heel rijtje titels opsommen zonder toelichting? Dan kun je het hele jaar door terecht op het Hebban Reading Challenge-kanaal bij de inspiratie-artikelen.