Challenge | Een boek met gedichten
Een boek met gedichten
Poëzie, gedichten, dat vinden veel mensen best lastig. Als je gewend bent aan fictie lezen, lekkere romans, mooie literatuur, spannende thrillers, dan ben je niet altijd goed thuis in het lezen van dichtregels. Dat kan soms best een kunst zijn. Ellen Deckwitz schrijft fijne boeken over het begrijpen van poëzie en ook Lidewij Paris heeft een handig hulpboek geschreven. Het leuke is dat die boeken ook zouden voldoen voor deze categorie. En nog beter is dat er ook echt legio dichtbundels zijn waar je geen handleiding bij nodig hebt. Sla het boek open, laat de woorden op je afkomen en interpreteer ze naar eigen inzicht.
In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terecht kunt. Daarin vind je vier boekentips, uitleg over de Hebban Reading Challenge en de checklistcategorieën én hoe je zowel leestips kunt geven als ontvangen op Hebban. Om de checklist te kunnen afvinken schrijf je je in voor de Reading Challenge, maar het geven van tips en het lezen van de artikelen kan altijd.
Naast de inspiratie-artikelen die het hele jaar beschikbaar zijn, wordt elke week één categorie uitgelicht in twee redactionele artikelen op Hebban. Elke vrijdag geven we aandacht aan een categorie en bieden daarbij vier redactionele tips met recente boeken. Daarnaast nodigen we je uit je eigen leestip bij die categorie te delen. Op woensdagen publiceren we een uit de geplaatste leestips samengestelde Lezers Top 10.
Tips van de Hebban Crew
Ter gelegenheid van poëzie
Lieke Marsman
Lieke Marsman was Dichter des Vaderlands in 2021 en 2022 – woelige jaren waarin de wereld in brand stond en groeiende onzekerheid de samenleving meer dan ooit verdeelde. Marsman vond de woorden om de achtergeblevenen en vergetenen centraal te stellen, om de versluierende taal waarachter de politiek zich verhult bloot te leggen. De bundel bevat de gedichten en essays die ze de afgelopen twee jaar tijdens haar staat van dienst in NRC publiceerde. Het is een ode aan de poëzie, aan de schoonheid en helende werking van taal, wanneer die gericht en oprecht wordt ingezet.
De tijd is een moeder
Ocean Vuong, vertaald door Onno Kosters
In deze uiterst persoonlijke dichtbundel gaat Ocean Vuong op zoek naar manieren om te leven na de dood van zijn moeder. Er is rouw, maar ook de overtuiging dat hij daaruit kan komen. Hij worstelt met zijn eigen verlies, maar ook met het gegeven dat hij rechtstreeks het product is van de oorlog in Vietnam, een thema dat we herkennen uit Vuongs indrukwekkende roman Op aarde schitteren we even. Zijn gedichten zijn sprankelend, compromisloos en onontkoombaar en maken voelbaar hoe het is om te leven als de bodem onder een verscheurd bestaan wegvalt.
Van vogels krijg je nooit genoeg
Samengesteld door Jan de Bas en Arie Bijl
Geen dier is veelzijdiger dan de vogel. Dichters op zoek naar een metafoor kiezen dan ook graag voor bijvoorbeeld een kraai, mus of zwaan wanneer ze gedachten, gevoelens of omstandigheden willen verbeelden. Daarnaast zijn vogels natuurlijk prachtig om naar de te kijken en luisteren, waardoor ze regelmatig gewoon om zichzelf in een gedicht belanden. Jan de Bas en Arie Bijl verzamelden een bontgevederde selectie uit de vogelpoëzie. De bundel bevat gedichten van Maarten Asscher, Ellen Deckwitz, Hugo Claus, Esther Jansma, Eva Gerlach, Sjoerd Kuyper en K. Schippers.
Week
Gerda Blees
Gedurende haar zwangerschap schreef Gerda Blees iedere week een gedicht. Het resultaat is haar intieme dichtbundel Week, waarin een aanstaande moeder tot haar ongeboren kind spreekt. Ze geeft woorden aan iemand die nog geen woorden heeft en vertelt over hoe het lichaam gedurende de zwangerschap verandert, over de verwachtingen van het ouderschap en de dromen die aanstaande ouders voor hun kind hebben. Terwijl zij fantaseert over de toekomst dringen ook angsten op, want is het wel zo'n prettige wereld waarop het kind straks wordt gezet?
Liever een kinderboek?
Tip een boek voor de Lezers Top 10 en maak wekelijks kans op een Boekenbon
Elke vrijdag vind je op Hebban vier redactionele boekentips bij een van de 52 Hebban Reading Challenge checklistcategorieën. We roepen jou op om in de reacties onder dit artikel jouw eigen leestip bij deze categorie te delen. Daarbij geef je natuurlijk een enthousiaste motivatie, zodat andere lezers weten waarom ze dit boek echt niet mogen missen. Wordt jouw boek gekozen voor de Top 10 én heb je het leukste antwoord op die belangrijke 'waarom'-vraag? Dan maak jij deze week kans op een Boekenbon van € 30.
Weet je nog meer titels of wil je een heel rijtje titels opsommen zonder toelichting? Dan kun je het hele jaar door terecht op het Hebban Reading Challenge-kanaal bij de inspiratie-artikelen.