Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Challenge | Een boek uit de jaren zeventig

door Hebban Crew 302 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge vind je extra inspiratie in de checklist met 52 verrassende categorieën. Elk jaar weer daagt de Hebban Crew je uit nieuwe genres te proeven, onbekende auteurs te proberen, onontdekte continenten en landen te bezoeken via de bladzijden van je boeken en zo een rijkere lezer te worden. Met de Hebban Reading Challenge lees je echt meer én leuker.

Een boek uit de jaren zeventig

Dit is er eentje waar je mogelijk de bibliotheek, kringloop of antiquariaat bij nodig hebt, of je eigen zolder (of misschien wel die van je ouders), omdat we op zoek gaan naar een boek dat in de jaren zeventig is verschenen voor het eerst. Die boeken zijn niet allemaal nog in druk momenteel, dus het kan even een zoektocht worden. Het boek dat je voor deze categorie leest mag voor het eerst van 1970 tot 1979 verschenen zijn. Je hoeft niet letterlijk een exemplaar uit die jaren te lezen, maar de titel moet wel uit dat decennium komen. Op Hebban staan niet altijd de eerste publicatiedata correct op de boekpagina, dus het kan zijn dat je even Google moet raadplegen. Je mag best een vertaling lezen die niet in de zeventiger jaren is verschenen van een boek dat oorspronkelijk voor het eerst in de jaren 70 verscheen. Daar zijn we niet zo streng op.

In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terecht kunt. Daarin vind je vier boekentips, uitleg over de Hebban Reading Challenge en de checklistcategorie, én hoe je zowel leestips kunt geven als ontvangen op Hebban. Om de checklist te kunnen afvinken schrijf je je in voor de Reading Challenge, maar het geven van tips en het lezen van de artikelen kan altijd.

Naast de inspiratie-artikelen die het hele jaar beschikbaar zijn, wordt elke week één categorie uitgelicht in twee redactionele artikelen op Hebban. Elke vrijdag geven we aandacht aan een categorie en bieden daarbij vier redactionele tips met recente boeken. Daarnaast nodigen we je uit je eigen leestip bij die categorie te delen. Op woensdagen publiceren we een uit de geplaatste leestips samengestelde Lezers Top 10.

Naar het inspiratie-artikel

Tips van de Hebban Crew

De vrouwen van Stepford

Ira Levin, vertaald door A. van Velsen
Verschenen in 1972 (vertaald in 1973)

Joanna en Walter zijn een jong echtpaar dat zich eindelijk kan veroorloven naar het welvarende forensenstadje Stepford te verhuizen. Al gauw raken ze bij het wel en wee van de bewoners betrokken, maken ze nieuwe vrienden en voelen ze zich er thuis. Wel valt het Joanna op dat alle vrouwen in Stepford keurige en verzorgde huisvrouwen zijn, van het type dat rechtstreeks uit een reclamespotje lijkt te zijn weggelopen. De mannen hebben een eigen, niet voor vrouwen toegankelijke club. Joanna is vastbesloten er iets aan te doen, maar dan doet ze een paar vreemde en afschuwelijke ontdekkingen.

Lied van Solomon

Toni Morrison, vertaald door Piet Verhagen
Verschenen in 1977 (vertaald in 1979)

Macon 'Milkman' Dead is erfgenaam van de rijkste zwarte familie in het Midden-Westen van Amerika. Hij groeit op te midden van zijn zwijgende zusjes, een passieve moeder en een door geld bezeten vader, in een huis dat het stempel van de dood draagt. Op aandringen van zijn tante vertrekt Milkman naar het zuiden, het land van zijn voorvaderen. Wat aanvankelijk een speurtocht is naar een legendarische erfenis, wordt voor hem uiteindelijk de terugkeer naar zijn oorsprong en een volledige overgave aan het leven.

Het oneindige verhaal

Michael Ende, vertaald door Johan van Nieuwenhuizen
Verschenen in 1979 (vertaald in 1982)

Bastiaan steelt het boek 'Het oneindige verhaal' en verstopt zich op de zolder van zijn school. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië. Als de koningin van Fantásië hem roept, stapt hij zelfs het verhaal binnen om haar te helpen. Nu is hij niet langer het jongetje dat gepest wordt, maar een held met een belangrijke opdracht. Kan Bastiaan het land redden van het oprukkende Niets? En wat moet hij doen om ooit weer thuis te komen?

Edelman, bedelman, schutter, spion

John le Carré, vertaald door Heleen de Bie-de Both
Verschenen in 1974 (vertaald in 1975)

George Smiley geniet in de donkere dagen van de Koude Oorlog van zijn pensioen. Dan wordt hij teruggeroepen door zijn voormalig werkgever MI6, de Britse geheime dienst. Een geheim agent is neergeschoten in Tsjecho-Slowakije en Smiley krijgt opdracht de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hij ontdekt waar de Russen hun informatie vandaan hebben: er zit een mol in de top van de Britse geheime dienst.

Liever een kinderboek?

Tip een boek voor de Lezers Top 10 en maak wekelijks kans op een Boekenbon

Elke vrijdag vind je op Hebban vier redactionele boekentips bij een van de 52 Hebban Reading Challenge checklistcategorieën. We roepen jou op om in de reacties onder dit artikel jouw eigen leestip bij deze categorie te delen. Daarbij geef je natuurlijk een enthousiaste motivatie, zodat andere lezers weten waarom ze dit boek echt niet mogen missen. Wordt jouw boek gekozen voor de Top 10 én heb je het leukste antwoord op die belangrijke 'waarom'-vraag? Dan maak jij deze week kans op een Boekenbon van € 30.

Weet je nog meer titels of wil je een heel rijtje titels opsommen zonder toelichting? Dan kun je het hele jaar door terecht op het Hebban Reading Challenge-kanaal bij de inspiratie-artikelen.



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een boek uit de jaren zeventig