Challenge | Een jeugdklassieker
Het zijn de boeken waarmee we groot zijn geworden, die we ook als volwassenen herlezen en direct grijpen in de boekhandel wanneer we een kindercadeau zoeken. De boeken die we nooit vergeten, die ons kennis hebben laten maken met het plezier van lezen en het verdwijnen in een verhaal. We hebben het natuurlijk over jeugdklassiekers! Waar ging jij heen op reis in je hoofd? Was het Narnia of de tuinen van Dorr? Ging je mee op kruistocht of met Alice naar Wonderland? Kroop jij door de heg met Jip en Janneke of wist jij een brief veilig in de handen van een koning te leggen?
Graag horen we van jou welke jeugdklassieker absoluut niet in de Top 10 mag ontbreken die we volgende week verzamelen. Een hele waslijst opnoemen kunnen we allemaal, maar wat is nu jóuw absolute must read? Het boek dat elke Hebbanner gelezen moet hebben? Vertel ons in de reacties de titel, auteur en vooral ook de reden waarom. Om je op weg te helpen tippen we hieronder alvast een aantal jeugdklassiekers.
Schrijf je in voor de Hebban Reading Challenge!
Peter Pan
Auteur: J.M. Barrie
Vertaler: Reggie Naus
Op een avond vliegt Peter Pan de slaapkamer binnen van Wendy, John en Michael. Hij neemt hen mee naar Nimmerland, het land van avontuur en eeuwige jeugd. Maar ook het land van Tijgerlelie en haar wilde Indianen, en van de gevreesde kapitein Haak en zijn piraten... Peter Pan verscheen voor het eerst als personage in het boek The Little White Bird in 1902. Barrie maakte van hem een hoofdpersonage in zijn toneelstuk Peter Pan, or The Boy Who Wouldn't Grow Up in 1904, dat hij later bewerkte tot een kinderboek. Het Peter Pan zoals wij het kennen verscheen in 1911. Barrie schonk in 1929 de rechten van zijn Peter Pan-werken aan het kinderziekenhuis Great Ormond Street Hospital in Londen.
De GVR
Auteur: Roald Dahl
Illustrator: Quentin Blake
Vertaler: Huberte Vriesendorp
Sofie ligt 's nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk: deze Grote Vriendelijke Reus gebruikt misschien de raarste woorden, maar hij is wel heel aardig. De andere reuzen zijn dat niet, dus Sofie en de GVR bedenken een slim plan om alle kinderen veilig te houden. De GVR was in eerste instantie een kortverhaal in Daantje de wereldkampioen, Dahl werkte het verder uit en maakte er een geheel eigen boek van dat in 1982 verscheen. Nadat het in het Nederlands verscheen, ontving het boek een Zilveren Griffel in 1984.
Koning van Katoren
Auteur: Jan Terlouw
De zeventienjarige Stach doomt ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen, geven Stach zeven opdrachten. Als hij erin slaagt die te vervullen, wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar willen de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning? In hetzelfde jaar dat wetenschapper en politicus Jan Terlouw Koning van Katoren publiceerde, in 1971, werd hij Tweede Kamerlid. Het boek ontving de Gouden Griffel in 1972 en de Oostenrijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur in 1973.
Max en de Maximonsters
Auteur: Maurice Sendak
Vertaler: L.M. Niskos
De avond dat Max zonder eten naar bed wordt gestuurd, groeit er een bos in zijn kamer. De zee komt aanrollen en Max gaat op weg naar het eiland waar de Maximonsters wonen. Hij is niet bang, hij temt de Maximonsters door diep in hun gele ogen te kijken. Ze maken hem koning en er wordt een wild feest gevierd. Maar toch voelt Max zich wat eenzaam... Maurice Sendak publiceerde zijn beroemdste boek in 1963. Hij wilde Max in eerste instantie transporteren naar het land van de wilde paarden, maar besefte toen dat hij die niet kon tekenen. Het werden de meer ambigue 'Wild Things', naar het Nederlands vertaald als 'Maximonsters'. Sendak baseerde ze op karikaturen van zijn ooms en tantes.
Minoes
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustrator: Carl Hollander
Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geef kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima kats. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die voor de krant werkt, goed van pas. Via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Minoes werd door haar maker Annie M.G. Schmidt lange tijd beschouwd als een soort vergeten 'zelfplagiaat' van haar eerdere serie verhaaltjes Ibbeltje uit de jaren 60. Het boek kreeg in 1971 een Zilveren Griffel en ook de succesvolle film met Carice van Houten uit 2001 viel in de prijzen.
De scheepsjongens van Bontekoe
Auteur: Johan Fabricius
Hajo, Rolf en Padde trekken met De Nieuwhoorn van schipper Bontekoe in 1618 naar de Oost. Als het schip in brand vliegt op de Indische Oceaan, moeten ze het schip wel verlaten. Ze spoelen aan langs de kust van Sumatra, waar ze bedreigd worden door vele gevaren, maar ook geholpen door een inlands meisje. Het boek werd in 1924 geschreven en is geïnspireerd op het eerste deel van het scheepsjournaal van Willem Ijsbrantsz. Bontekoe uit Hoorn, dat uit 1646 stamt. Naast vertalingen en verfilmingen hebben de scheepsjongens ook standbeelden gekregen, vlak bij het borstbeeld van schipper Bontekoe in Hoorn.
Tip jouw boeken voor de Top 10
In 2022 bepaal jij welke top 10 boeken er getipt zullen worden voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën, samen met de Hebban Crew en boekverkopers. Volg onderstaande link voor de lezerskeuzes!