Challenge | Een populair-wetenschappelijk boek
Hou jij ervan meer te leren van de wereld om je heen? Dan pak je vast weleens een populair-wetenschappelijk boek op, waarin spannende concepten, ondoorgrondelijke theorieën en de geheimen van onze natuur op een begrijpelijke, grappige, leuke en illustratieve manier worden uitgelegd. Of hou je je liever een beetje ver van deze onderwerpen? Probeer het toch eens, want er valt heel wat te genieten van dit soort boeken. Natuurlijk moet je er eentje vinden die aansluit bij jouw interesses. Over muziek bijvoorbeeld, of de geschiedenis van zout. Over vogels of de val van een wereldrijk. Over de snelheid van het licht of de Nederlandse fietspaden.
Is er een populair-wetenschappelijk boek dat jij echt fantastisch vindt en je iedereen zou aanraden? Laat in de reacties onder dit artikel weten welk boek echt niet mag ontbreken in de Top 10 die we volgende week verzamelen uit jullie aanbevelingen. Laat vooral weten waarom en vergeet voor de duidelijkheid niet om zowel auteur als titel te vermelden. Om je op weg te helpen tipt de Hebban Crew alvast zes recente populair-wetenschappelijke boeken.
Schrijf je in voor de Hebban Reading Challenge! 2023
Kunnen vissen tellen?
Auteur: Brian Butterworth
Vertaler: Rob de Ridder
Kunnen vissen, bijen en zelfs garnalen tellen? Het antwoord is ja! Dat blijkt uit verrassend onderzoek met onder meer chimpansees, guppy's en kraaien. Kikkers kiezen een partner aan de hand van het aantal kwaken. Leeuwen bepalen hun verdediging door te luisteren naar het aantal aanvallers dat ze horen brullen. En sommige vogels tellen net zo goed als kleine kinderen. Brein-hoogleraar Brian Butterworth laat zien hoe mensen en dieren de vaardigheid om te tellen en rekenen al sinds duizenden jaren handig benutten om er hun voordeel mee te doen.
Ongekend
Auteur: Margriet van der Heijden
Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie en Schrödingers kat, bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd. Maar naar vrouwen? Toch waren ze er al eeuwen, vrouwen die zich verdiepten in de natuurwetenschappen. Henrietta Leavitt ontwikkelde een methode waarmee Hubble de uitdijing van het heelal kon afleiden. June Almeida maakte voor het eerst de structuur zichtbaar van een verkoudheidsvirus dat de naam corona kreeg. Wie maar een beetje zoekt, komt er nog veel meer tegen. In de rubriek Ongekend in NRC haalde Margriet van der Heijden de afgelopen jaren zulke vrouwen voor het voetlicht. In deze bundel komen ze samen, inclusief niet eerder gepubliceerde portretten en een uitgebreid inleidend essay.
De geschiedenis van het heelal in 21 sterren (en 3 bedriegers)
Auteur: Giles Sparrow
Vertaler: Rob de Ridder
Wanneer je op een heldere nacht omhoog kijkt, kun je duizenden sterren aan de hemel zien staan. Elke ster kent een eigen verhaal dat ons uitleg geeft over het ogenschijnlijk oneindige universum. Aan de hand van 21 van deze sterren – plus 3 bedriegers die feitelijk gezien geen sterren zijn – beschrijft sterrenkundige Giles Sparrow de geschiedenis van het heelal, van het ontstaat tot de meest recente ontdekkingen en inzichten. Zwarte gaten, supernova's, witte dwergsterren en rode superreuzen. Over de Poolster en de zon. Bovendien krijg je aanwijzingen voor het sterrenkijken zelf.
Tijd
Auteur: Guido Tonelli
Vertaler: Hans van den Berg
Stroomt de tijd of staat hij stil? Hoe kan tijd vertraagd worden door zwaartekracht, of zelfs worden gestopt door zwarte gaten? En hoe meten we de tijd eigenlijk? We kunnen ons geen dagelijks leven voorstellen zonder de tijd. Waar het op aarde bepalend is voor ons leven, is tijd in de rest van het heelal heel bedrieglijk. Guido Tonelli laat zien hoe tijd en het concept 'nu' buiten onze kleine planeet hun betekenis verliezen. Aan de hand van voorbeelden uit de mythologie, kunst en filosofie schetst Tonelli een toegankelijke en zorgvuldige cultuurgeschiedenis van de tijd.
Proefles
Auteur: Joël Broekaert
Ga mee in de wondere wereld van het proeven. Broekaert vertelt over het verschil tussen proeven en smaak, over de werking van onze zintuigen, over basissmaken, aroma's en moleculaire verbindingen. Je ontdekt waarom rode wijn daadwerkelijk naar stal kan smaken, hoe je lekkerder (en gezonder) kunt eten met umami en dat een appel en een ui verdomd veel op elkaar lijken als je niet kunt ruiken. Je eigen keuken wordt een smaaklab waarin je proeven uitvoert met zongedroogde tomaten, chocola, wodka en vanille. In een wervelende combinatie van wetenschap, wonderlijke verhalen, een flinke snuf evolutiebiologie en een vleugje geschiedenis verandert Proefles je leven. Want eten moeten we allemaal.
Atlas van ons brein
Auteur: Lara Wierenga en Dirma Janse
Neurowetenschapper Lara Wieringa werkt samen met grafisch ontwerper Dirma Janse om inzichtelijk te maken hoe je hersens werken. Alles wat je denkt en doet, bij welk lied je huilt en zelfs van wie je houdt, wordt gestuurd door die grote machine in je hoofd: jouw brein. Alle recente inzichten worden verzameld en visueel tot leven gebracht. Hoe komt het dat je je niets meer herinnert van je babytijd? Waarin verschillen de hersens van mannen en vrouwen? Is muzikaal talent aangeboren of aangeleerd? Veranderen sociale media onze hersenen?
Liever een kinderboek?
Tip jouw boeken voor de Top 10
In 2022 bepaal jij welke top 10 boeken er getipt zullen worden voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën, samen met de Hebban Crew en boekverkopers. Volg onderstaande link voor de lezerskeuzes!