Challenge Top 10 | Een beeldroman
Een klassieker in beeld
John Steinbeck schreef de novelle Van muizen en mensen in 1937, oorspronkelijk als toneelstuk. Hij ontleende de titel aan een dichtregel van de Schotse dichter Robert Burns: 'The best-laid schemes o' mice an' men, Gang aft agley'. Steinbeck borduurde voort op het idee dat er een nauwe relatie is tussen mens en dier, waarin beide ten prooi liggen aan het noodlot.
De bekende Franse illustrator Rebécca Dautremer (1971) doet meer dan alleen beelden maken bij een tekst, ze creëert mee aan het verhaal. Zo ook met de graphic novel-bewerking van Steinbecks klassieker, Muizen en mensen. Omdat Steinbeck het verhaal als toneelstuk schreef, heeft de novelle uitgebreide beschrijvingen en een visueel taalgebruik, waardoor het zich uitstekend leende voor de rijke bewerking van Dautremer. De graphic novel kreeg dan ook maar liefst vier sterren in de lovende recensie van Hebban-recensent Anne.
Manu Larcenet bewerkte de gelijknamige roman van Philippe Claudel tot beeldroman in twee delen. Hoofdpersonage Brodeck krijgt de opdracht uit te zoeken waarom 'de Anderer', een zonderlinge figuur die nog maar sinds enkele weken in het dorp woonde, op een dag door de bewoners is vermoord.
Getipt door:
Anneke
De kleine Riad, blond als zijn Franse moeder, groeit op in de Arabische wereld van zijn vader, die vindt dat zijn zoon een Arabier van de toekomst moet worden. In kleurrijke autobiografische delen schetst Riad Sattouf het Midden-Oosten van de vroege jaren tachtig en geeft de lezer een kritisch en komisch inkijkje.
Getipt door:
Jokie, Loes
Persepolis is het meermaals bekroonde levensverhaal van Marjane Satrapi. Ze groeide op na de Islamitische Revolutie in Iran, week uit naar het westen om er te studeren en keerde vervolgens terug naar haar vaderland. Zo verhaalt ze tegelijkertijd over de geschiedenis van Iran met zowel humor als ernst.
Getipt door:
Daisy
Zeventig jaar na het verschijnen van Het Achterhuis maakten Ari Folman en David Polonsky de graphic novel-versie van het aangrijpende dagboek van Anne Frank. Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met hun tekenstijl, zal jong en oud onmiddelijk aanspreken.
Getipt door:
Vuurvogeltje, VM van Erp
In 1985 verscheen de gelijknamige dystopische roman van Margaret Atwood voor het eerst. Weinigen durfden toen te voorspellen dat dat beangstigende toekomstbeeld zo dichtbij zou komen. Na de televisieserie verscheen ook deze graphic novel, met tekeningen van Renee Nault.
Getipt door:
Teddy
Een liefdesverhaal van achteren naar voren, een platonische maar eeuwige passie tussen twee mensen. Langs alle excuses die de liefde in de weg hebben gestaan, reizen we terug in de tijd, langs de meanders van deze romance tot bij haar ontstaan. Ondanks alles is het debuut van schrijver-tekenaar Jordi Lafebre.
Getipt door:
Sofie
Samen met David Vandermeulen en Daniel Casanave maakte Yuval Noah Harari het beeldverhaal van zijn gelijknamige boek. De geschiedenis van de mensheid wordt opnieuw verteld, waarbij het vakmanschap van de gelauwerde striptekenaars gecombineerd wordt met de humor van Harari.
Getipt door:
Louka, Ria e.a.
Deze graphic novel van de Japanse Jiro Taniguchi wordt van rechts naar links gelezen en verhaalt over het bezoek van een Japanse tekenaar aan het Louvre. Kunstwerken en kunstenaars uit het museum voeren hem langs verschillende tijdperken tijdens een bizarre reis op de grens van droom en werkelijkheid.
Getipt door:
Vuurvogeltje
In het liefdesverhaal Een deken van sneeuw van Craig Thompson komen verschillende soorten liefde naar voren. De broederliefde die Craig voelt voor zijn jongere broertje en de bijbehorende rivaliteit. Ook de ontluikende kalverliefde tussen Craig en zijn vriendinnetje staat centraal in dit diepzinnige meesterwerk.
Getipt door:
Annelies, Yvette
Koop en lees oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en steun ook de makers.
Voor deze categorie tippen we bijvoorbeeld ook:
Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een beeldroman' inclusief alle lezersaanbevelingen hier