Challenge Top 10 | Een populair-wetenschappelijk boek
Het universum in een boek
Bill Bryson werkte jarenlang als journalist voor onder andere The Times en The Independent. Hij schreef een groot aantal non-fictieboeken, waaronder reisboeken, boeken over de Engelse taal en over wetenschappelijke onderwerpen. Zijn bekendste boek is het populair-wetenschappelijke Een kleine geschiedenis van bijna alles, waarvoor hij de prestigieuze Aventis Prize ontving én de Descartesprijs voor wetenschapscommunicatie van de Europese Unie.
In het boek lukt het Bryson om wetenschappelijke kennis voor een groot publiek bereikbaar te maken uit verschillende onderzoeksvelden, zoals geologie, scheikunde, kwantumfysica, paleontologie en sterrenkunde. Hij doet dat op heldere en spannende wijze zodat ook degenen die altijd in slaap vielen tijdens de natuurkundeles Bryson met veel plezier zullen volgen op zijn reis door de bètawetenschappen.
Wat als? geeft wetenschappelijke antwoorden op hypothetische vragen waar je nooit aan zou denken. Hoe hard kan je over een verkeersdrempel rijden zonder dood te gaan? Wat als de robot het voor het zeggen krijgt? Vaak eindigt het in de totale vernietiging van de mensheid, of op z'n minst een grote explosie.
Getipt door:
André, Stokstaartje
Kan een octopus gereedschap gebruiken? Weten chimpansees wat eerlijk is? Kan een vogel raden wat een andere vogel weet? Wat is het verschil tussen menselijke en dierlijke intelligentie en vooral: hoe komen we daarachter? Frans de Waal maakt de balans op over wat dier én mens allemaal kunnen.
Getipt door:
Ria
In het verleden werd een grote neus gezien als een indicator van intellect, moed, karakter en status. Zo was de beeltenis van Cleopatra's adelaarsneus een politieke strategie en kreeg Dante door zijn dodenmasker een echte 'dichtersneus'. Ga mee op reis langs de meest opvallende neuzen in de westerse kunst en cultuur.
Getipt door:
Wil
Waarom praten Spanjaarden als mitrailleurs? Waar komen die opvallende Tsjechišche haakjes vandaan? En bestaat 'Gagaoezisch' echt? Wist je dat het Engelse woord 'tackle' uit het Nederlands komt? Lees in deze definitieve editie over meer dan zestig Europese talen en tientallen ontleende en uitgeleende woorden.
Getipt door:
Epistaxis
Priemwoestijnen gaat over zeventien hoogtepunten uit de eenentwintigste-eeuwse wiskunde. Over priemwoestijnen, maar ook over priemtweelingen en rekenkundige priemrijen. Ook lees je over grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en meer spannende zoektochten.
Getipt door:
Greet
Stephen Hawking gaf met dit boek een enorme impuls aan het wetenschappelijk onderzoek naar de micro- en macrokosmologie. Hawking verwierf grote vermaardheid door zijn model voor zwarte gaten en maakte zijn revolutionaire en fascinerende theorieën toegankelijk voor een breed publiek.
Getipt door:
Famke
Jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan alleen de leeftijd van de boom. Dendrochronologie levert een niet te onderschatten bijdrage in het ontrafelen van de klimaatgeschiedenis van onze aarde en de invloed ervan op de opkomst en neergang van beschavingen. De studie van bomen leert je alles over de mens.
Getipt door:
Eus
Onder professionele begeleiding probeert Teun van de Keuken zes populaire diëten uit – crash, keto, sport, intermittent fasting, vegan en de schijf van vijf – en zet alles voor je op een rij. Hoe werkt het, wat zijn de grondbeginselen van elk dieet en wat zegt de wetenschap? Lees alles over rode vlaggen en nieuwe inzichten.
Getipt door:
Jolande
Achter de ogenschijnlijk geoliede machine van acht planeten gaat een fascinerend verhaal schuil, waarin botsingen, inslagen en migrerende planeten bijdragen aan de ontwikkeling van het zonnestelsel. De lezer krijgt in dit boek vol antwoorden op vragen de belangrijkste rol: die van onderzoeker aan de keukentafel.
Getipt door:
Anne-Claire
Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een populair-wetenschappelijk boek' inclusief alle lezersaanbevelingen hier