Challenge Top 10 | Een zelfhulpboek
Comfortfood in boekvorm
Auteur Matt Haig is erg open over zijn gevecht met depressie en paniekaanvallen in de media én in zijn boeken. Zo schrijft hij romans waarin mentale gezondheid een belangrijke factor is en heeft hij ook een aantal non-fictieboeken over het onderwerp op zijn naam staan. Daarnaast schrijft de veelzijdige auteur ook kinderboeken en filmscenario's. Het troostboek is zijn derde non-fictie, na Redenen om te blijven leven en Planeet Paranoia. Haig schreef de verzameling overdenkingen, herinneringen en lijstjes voor zichzelf als houvast in moeilijke tijden, en deelt ze nu met de wereld. Hij voegde er betekenisvolle verhalen van bekenden en onbekenden uit de geschiedenis aan toe. Het troostboek herinnert je eraan dat je niet alleen bent als het bestaan soms zwaar voelt en dat er altijd hoop is, zelfs als die ver weg lijkt.
Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat, het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Het is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt, maar toch is het de basis van alle mooie dingen in het leven, zoals liefde, vertrouwen en vreugde. Laat je perfectionisme varen en omarm je kwetsbaarheid.
Getipt door:
Nicole, Wendy e.a.
Aafke Romeijn kampt al sinds haar tiende met zware depressies. Ze vertelt haar eigen verhalen, duikt de geschiedenis van stemmingsstoornissen in, behandelt alom bekende vooroordelen en misverstanden en geeft antwoord op vele vragen. Zoals dat 'gewoon wat leuks doen' de depressie niet op pauze zet.
Getipt door:
Evelien
We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden, waardoor onze gesprekken meer weg hebben van een debat dan een dialoog. We praten liever dan we luisteren en voor vragen stellen hebben we geen tijd. Elke Wiss leert je hoe het anders kan.
Getipt door:
Anne
Chiaki worstelt met een overvol appartement, rommelige relaties en een gebrek aan richting in haar leven. Na een klacht van haar aantrekkelijke buurman over de droevige staat van haar balkon schakelt ze Marie Kondo in. Maak kennis met de KonMari-methode in deze volledig geïllustreerde casestudy.
Getipt door:
Vuurvogeltje
We krijgen in ons leven allemaal te maken met verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. We kunnen opgeven, of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren. Deze praktische gids moedigt je aan gedachten die ons gevangen houden en destructief gedrag dat ons belemmert te veranderen.
Getipt door:
Nicole
Lopen bevordert het welzijn. Niet alleen het lopen van lange afstanden over gemarkeerde wandelpaden en klompenpaden, maar ook het lopen van de dagelijkse lusjes en miniommetjes in je eigen buurt. Je hoeft niet ver te gaan, alleen of met anderen, maar wandelen met aandacht voor je omgeving geeft vreugde.
Getipt door:
Maryke
Mo Gawdat was gezond, rijk en succesvol, maar diep ongelukkig. Hij besloot de gelukservaring te benaderen als een ingenieur, en stelde een geluksformule op die keer op keer zou kunnen worden toegepast op ieders leven. Ondanks de hindernissen op ons pad bezitten we allemaal het vermogen gelukkig te zijn.
Getipt door:
André
In deze baanbrekende en eerlijke gids over liefde en seks voor tienerjongens is geen vraag te groot, te klein, te beschamend of taboe. Ook jongens zijn soms onzeker over hun lichaam en Inti Chavez Perez helpt hen om respectvol om te gaan met gevoelens en verlangens, van zichzelf en van anderen.
Getipt door:
Yvette
Magali De Reu kreeg vaak een heleboel labels opgeplakt: autismespectrumstoornis, ADHD, angststoornis... Ze besloot haar zwaktes en limieten om te buigen naar kansen en troeven en biedt elke neuroatypische lezer van Aut of the box de kans om zijn of haar eigen pad te vinden in een wereld van verschil.
Getipt door:
Bianca
Koop en lees oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en steun ook de makers.
Voor deze categorie tippen we bijvoorbeeld ook:
Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een zelfhulpboek' inclusief alle lezersaanbevelingen hier