Column: Wordt vervolgd
Ik houd er niet zo van. Seriepersonages. Dat wilde ik toch even gezegd hebben zo aan de vooravond van de vijfde Hebban-editie van deze Thriller Tiendaagse. De mensen die mijn stelligheid onderuit willen halen kunnen dat eenvoudig doen door een blik op mijn Top 25 met mooiste boeken te werpen want, inderdaad, in zeker een kwart van mijn favoriete spannende boeken speelt een seriepersonage de hoofdrol. Nachtschade van Karin Slaughter, Het profiel van Val McDermid, De verdenking van Michael Robotham, De macht van meneer Miller van Charles de Tex, Het Bernini Mysterie van Dan Brown.
Waarom dan toch die stelligheid, meneer Verheijen? Ik hoor het u denken.
Van alle reeksen waar ik een of meerdere delen las, heb ik denk ik alleen de 'Michael Bellicher'-reeks van Charles den Tex in het geheel verslonden. Goed, dat zijn slechts drie boeken, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit een serie heb uitgelezen. Hoewel Bellicher als hoofdpersonage natuurlijk wel degelijk het gezicht van elk boek bepaalt, hadden De macht van meneer Miller, Cel en Wachtwoord net zo overtuigend drie standalones kunnen zijn, met elk een eigen hoofdpersoon. Ik ben er stellig van overtuigd dat een personage met een andere naam en achtergrond die plotgedreven verhalen amper zou hebben beïnvloed. Misschien is het wel het grootste compliment voor een thrillerauteur als de plot het wint van de terugkerende hoofdpersoon. Maar mijn persoonlijke leeservaring leert dat het steeds lastiger wordt om een briljant bedachte plot elke keer met evenveel overtuiging te laten 'dragen' door een seriepersonage met noodzakelijk repeterende nukken en de verplichte ontwikkeling ervan. Ik zie mezelf graag als een ontdekkingsreiziger door het genre en ontdek graag nieuwe dingen. Nieuwe verhalen, nieuwe concepten en nieuwe schrijvers.
De bekende protagonist zit mij - en daarmee ook het verhaal - op een gegeven moment in de weg. Ik begin me dan te ergeren aan bedachte terugkerende trekjes die er juist voor zouden moeten zorgen dat je de hoofdpersoon en zijn motieven beter gaat begrijpen. Ik begin me te vervelen en mijn interesse te verliezen of ik worstel met de geloofwaardigheid als de hoofdpersoon voor de tiende keer ternauwernood uit een uitzichtloze situatie weet te ontsnappen.
Een saillant detail is dat ik daar al bingewatchend bij tv-series blijkbaar totaal geen problemen mee heb. Ik erger me soms groen en geel aan Carrie Mathison (op de foto links) maar was als een kind zo blij toen Netflix afgelopen week seizoen 7 van Homeland toevoegde. Ik heb alle twaalf afleveringen in één weekend gezien. En over uitzichtloze situaties gesproken: ik ben fan van het eerste uur van 24 en special agent Jack Bauer (op de foto rechts). Need I say more?
Dit lijkt meten met twee maten maar mijn haat-liefdeverhouding met seriepersonages is voor mijzelf ook niet altijd even eenvoudig om te begrijpen. En hoe persoonlijk die smaak is, blijkt ook maar weer eens uit het Grote Thrillerlezers Onderzoek 2018/2019 waaruit naar voren komt dat tweederde van de lezers geen enkele voorkeur heeft en dus net zo lief thrillers met een vaste hoofdpersoon leest als standalones. Nog geen vijftien procent heeft wel een duidelijke voorkeur voor standalone-boeken.
Ik zie mezelf graag als een ontdekkingsreiziger door het genre en ontdek graag nieuwe dingen. Nieuwe verhalen, nieuwe concepten en nieuwe schrijvers.
Toch zijn crimeseries hot. Niet alleen reeksen in boekvorm, maar (juist) ook de niet aflatende stroom van Netflix en Videoland-series maken ons dat wel duidelijk. En daarom kozen we voor deze editie van de Nederlandse Thriller Tiendaagse voor het thema ‘Wordt vervolgd’: de aantrekkingskracht van series en seriepersonages. Soraya en ik bedachten zelfs een personage (en met heel veel plezier), de 39-jarige rechercheur Nathalie Revard, met wie René Appel, Melissa Skaye, Peter de Zwaan, Martyn van Beek, Isa Maron, Marelle Boersma, Mariska Overman, Ad van de Lisdonk, Marion van de Coolwijk en Edward Hendriks aan de slag zijn gegaan. Ik heb enorm veel zin in hun verhalen. Vanaf morgen trakteren we jou en onszelf op een dagelijkse aflevering.
Wie weet zien we je morgenavond tijdens de Nacht van het Spannende Boek bij Scheltema in Amsterdam, maar sowieso wens ik je een mooie en spannende Thriller Tiendaagse!
Sander Verheijen
hoofdredacteur Hebban